user preferences

Για την κατάσταση στη Νέα Ορλεάνη

category Βόρεια Αμερική / Μεξικό | Περιβάλλον | Γνώμη / Ανάλυση author Sunday September 11, 2005 12:09author by Capital Terminus Collective Report this post to the editors

Δήλωση αναρχικών του αμερικάνικου νότου

Greek translation of “A Southern US Anarchist Statement on the Gulf Coast disaster”

Το κράτος άφησε 100.000 ανθρώπους να πνιγούν σαν ποντίκια, ενώ άλλοι άνθρωποι παντού άνοιξαν τις καρδιές και τα σπίτια τους.

Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι εγκαταλείφθηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο της Νέας Ορλεάνης χωρίς πόρους ζωής και κανένα είδος ανακούφισης. Εν τω μεταξύ, η Εθνική Φρουρά με πυροβόλα όπλα και θωράκιση αποτρέπει τους ανθρώπους από το να πάρουν τα απαραίτητα τρόφιμα από μέρη και καταστήματα όπου έτσι κι αλλιώς θα πάνε χαμένα, ονομάζοντάς το καλέσει «urban warfare».

Κάτω από τον καπιταλισμό δεν υπάρχει κανένα τέτοιο πράγμα όπως «φυσικές» καταστροφές και διάφορα τέτοια φρικτά και αναπόφευκτα γεγονότα επιδεινώνονται από τις πωρωμένες πράξεις της κυρίαρχης τάξης. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται η ιρλανδική κρίση της πατάτας και η μεγάλη πείνα του 19ου αιώνα καθώς και η ανάλογη κρίση στη Σομαλία του 20ού, όπου τα τρόφιμα πάρθηκαν από τις ιμπεριαλιστικές χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ, αντί να χρησιμοποιηθούν για να σώσουν το λιμοκτονούντα πληθυσμό, αλλά οι πιο πρόσφατες καταστροφές από τυφώνες στην Αϊτή αμέσως μετά την αντικατάσταση από τις ΗΠΑ της μόνης κυβέρνησης που είχε την υποστήριξη των Αϊτινών με μια στρατιωτική χούντα, ακόμα το καταστροφικό τσουνάμι που επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια των χρόνων κυριαρχίας του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην περιοχή των ακτών του Περσικού Κόλπου που οδήγησε στην μεγάλη υπανάπτυξη και στην παρούσα κατάσταση.

Πώς συνέβαλε η κυρίαρχη τάξη στην καταστροφή αυτή; Έχοντας πλήρη γνώση του γεγονότος ότι η εποχή αυτή (της κυριαρχίας τους) θα ήταν εποχή καταστροφικών τυφώνων, αλλά παρ’ όλα αυτά επιλέγοντας να «βυθίσουν» τα $79 εκατομμύρια που υποδείχθηκαν για να επισκευάσουν το απαρχαιωμένο σύστημα αναχωμάτων στο τέλμα του Ιράκ.

Επιπλέον, αν και ήξεραν από πριν ότι ο επερχόμενος τυφώνας θα ήταν τουλάχιστον της κατηγορίας 4 και ότι το σύστημα των αναχωμάτων μπορούσε να αντισταθεί το λιγότερο σε έναν τυφώνα κατηγορίας 3, η κυρίαρχη τάξη δεν επένδυσε οποιαδήποτε σοβαρά ποσά στην επιχείρηση εκκένωσης της πόλης της Νέας Ορλεάνης και της γύρω περιοχής καθώς πλησίαζε η θύελλα, ενώ οι πλούσιοι πολιτικοί έχουν το θράσος να κατηγορούν τους ανθρώπους της εργατικής τάξης ότι από απροσεξία τους έμειναν στην πόλη!

Όπως αναφέραμε, η πρώτη τους προτεραιότητα ήταν να κινητοποιήσουν τις βαριά οπλισμένες μονάδες της Εθνικής Φρουράς με τη διαταγή να πυροβολήσουν εναντίον κάθε ανθρώπου που προσπαθεί να βρει ή να πάρει τρόφιμα, παρά να παρέχουν τις απαραίτητες ενισχύσεις στους περίπου 20.000 λιμοκτονούντες ανθρώπους στο Συνεδριακό Κέντρο, η οποία πεθαίνουν ένας-ένας, από πείνα και αρρώστιες (για να μην αναφέρουμε και άλλους ανθρώπους που βρίσκονταν από την αρχή σε παρόμοια κατάσταση σε όλη την πόλη).

Οι πολιτικοί συνεχίζουν με απεγνωσμένες προσπάθειες να σώσουν τη σταδιοδρομία τους, καθιστώντας όλο και περισσότερο σαφές ότι δεν τρέφουν καμία ανησυχία για τη ζωή των ανθρώπων που εγκατέλειψαν από την αρχή.

Αντίθετα, χιλιάδες άνθρωποι άνοιξαν τα σπίτια τους στους επιζώντες, σε μια καταπληκτική χειρονομία αλληλεγγύης και συμπόνιας. Παρά την υποτιθέμενη δυνατότητα του κράτους να διοχετεύσει τη βοήθειά του σ’ αυτούς που την έχουν ανάγκη σε περιπτώσεις ανάγκης ως αιτιολόγηση για την ύπαρξή του, καταδείχθηκε ξανά ότι οι περιορισμοί του καπιταλισμού παρεμποδίζουν τη δυνατότητά του να παρέχει οποιοδήποτε είδος βοήθειας.

Η απίστευτη επίδειξη αλληλοβοήθειας εκ μέρους των ανθρώπων παρέχει περαιτέρω υποστήριξη στο επιχείρημα των αναρχικών ότι οι άνθρωποι μπορούν πράγματι να αναπτύξουν μια κοινωνία χωρίς κράτος που να εδρεύει στην αρχή «από τον καθένα σύμφωνα με τη δυνατότητά του, στον καθένα σύμφωνα με την ανάγκη του».

Ελπίζουμε να δούμε ότι η κοινωνία αυτή θα γίνει πραγματικότητα κάποια μέρα αλλά προς στιγμήν διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας σε εκείνους που έχουν εγκαταλειφθεί και με την ελπίδα ότι και άλλοι θα ενωθούν μαζί μας, απαιτούμε τα εξής:

Η κυβέρνηση να προωθήσει αμέσως την απαραίτητη βοήθεια και ό,τι άλλο χρειάζεται, όπως η μεταφορά των αποκλεισμένων και τη στέγασή τους, ώστε να εκκενωθεί η πόλη από ανθρώπους και να εξασφαλιστεί ότι θα έχουν τις επαρκείς συνθήκες στέγασης έως ότου είναι δυνατό να επιστρέψουν στα σπίτια τους ή όχι.

Άμεσο τέλος στις επιθέσεις των μονάδων της Εθνικής Φρουράς και της αστυνομίας εναντίον εκείνων που επιζητούν τροφή και κάθε άλλο απαραίτητο όπως νερό και ρουχισμό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκένωσης.

Άμεση παραίτηση ή απόλυση και τιμωρία όλων των ιθυνόντων που παραμέλησαν τις ευθύνες τους σχετικά με τα αναχώματα ή των διαδικασιών εκκένωσης της πόλης ενώ αυτό ήταν δυνατό, ή που είναι αρμόδιοι για την Εθνική Φρουρά και την αστυνομία που επιτίθενται σ’ εκείνους που «κλέβουν» τα χρειαζούμενα.

Μη καταδίκη όσων συνελήφθησαν να «κλέβουν» τρόφιμα ή οτιδήποτε άλλο αναγκαίο.

Όχι στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου που έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους της εργατικής τάξης ολόκληρης της χώρας.

Επαρκή ενίσχυση όσων ανθρώπων είναι απαραίτητο να επανοικοδομήσουν τα σπίτια που χάνονται λόγω της αμέλειας της καπιταλιστών πολιτικών.

Αλληλεγγύη στα θύματα της καταστροφής στις ακτές του Περσικού Κόλπου!

Αλληλεγγύη σε εκείνους που παραμένουν σε πλήρη αβεβαιότητα μήνες μετά το καταστροφικό τσουνάμι από την καταστροφή tsunami!

Αλληλεγγύη σε όλους εκείνους σε κάθε γωνιά του κόσμου, που έχουν χάσει τις οικογένειές τους ή παραμένουν σε προσφυγικά στρατοπεδεύει λόγω των καταστροφών που ενισχύονται και γίνονται μεγαλύτερες από τους πολέμους που μηχανεύεται η κάθε κυρίαρχη τάξη.

Για να υποστηρίξετε και να προσυπογράψετε αυτή τη δήλωση στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση capitalterminus@gmail.com ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.anarkismo.net και ενημερωθείτε από εκεί.

Ομάδα Capital Terminus

* Μετάφραση στα ελληνικά από «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», 8 Σεπτέμβρη 2005.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Reflexiones sobre la situación de Afganistán

Αυτοοργάνωση ή Χάος

South Africa: Historic rupture or warring brothers again?

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]