user preferences

Recent articles by @

imageΓια το φετιχι&#... 0 comments

textτα τρίτα φύλα 0 comments

imageBanquet (Greece): restaurant workers self-organize 0 comments

Recent Articles about Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος Λαϊκοί Αγώνες

Για την πανδη&#... Aug 26 21 by Pasamontaña

Η ανυπακοή τω&#... Aug 21 21 by Αναρχικοί από την Εύβοια

Από το λαό προ&... Aug 17 21 by Ευβοιώτικη Πρωτοβουλία Αναρχικής Αγροτιάς

Η δύναμη της κανονικότητας και η «ψευτοκανονικότ&#

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Λαϊκοί Αγώνες | Γνώμη / Ανάλυση author Thursday February 17, 2011 18:14author by @ Report this post to the editors

Εγώ δεν ξέρω να λέγεται πουθενά « Οργή υποσυνόλου ,φωνή θεού» αλλά αντίθετα ξέρω από παλιά «Οργή Λαού – Φωνή Θεού»
1_velagma.jpg

Η ανθρώπινη κοινωνία αποτελεί ένα βιοδυναμικό ρευστό σύστημα που επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους .

Τα βιοδυναμικά συστήματα είναι ευαίσθητα και η κατάσταση ισορροπίας του όλου συστήματος αναφέρεται σε πολύ μικρές υποδιαιρέσεις του χρόνου. Ο αυθαίρετος κοινωνικός όρος που χρησιμοποιούμε εδώ ως «κανόνα ροής» δηλώνει συγκεκριμένη συμπεριφορά του συνόλου ή μέρος αυτού, αποκτώντας συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ενεργειών ως αποτέλεσμα της απαίτησης του κανόνα να εκφραστεί δυναμικά με αυτόν τον τρόπο.

Έτσι για παράδειγμα, δημιουργούμε ένα «κοινωνικό κανόνα ροής» που επιβάλλει σε όλες τις ανθρώπινες μονάδες νεαρής ηλικίας να αφιερώνουν ένα μεγάλο ποσοστό του χρόνο τους σε μια μορφή εκπαίδευσης. Οι κοινωνικοί κανόνες ροής δεν επιβάλλονται πάντα, αλλά πολλοί είναι αποτέλεσμα διεκδικήσεων από σύνολα μεγάλου αριθμού και μικρής, μεμονομένης, επιρροής, σε μικρά σύνολα, μεγάλης, μεμονομένης, επιρροής. Στα δυναμικά συστήματα ζωής, πολλοί κανόνες επιβάλλονται και από εξωγενείς παράγοντες ,όπως είναι το περιβάλλον και συνήθως επηρρεάζουν ολόκληρο το σύνολο.

Το σύνολο των «κοινωνικών κανόνων ροής» συνθέτουν την κοινωνική κανονικότητα.

Αυτό που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα στην ανάλυσή μας είναι οι «κανόνες ροής» που στήθηκαν ως αποτέλεσμα κοινωνικών αγώνων και διεκδικήσεων καθώς και οι κανόνες ροής που πηγάζουν από τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και το περιβάλλον και θεωρούνται φυσικά αγαθά ή φυσικοί πόροι.

Αναφέρω μερικούς κοινωνικούς κανόνες που απαιτήθηκαν και επιβλήθηκε η λειτουργία τους, από τα πολυπληθή και αδύναμα κοινωνικά σύνολα, ορίστηκαν από τα κάτω και πήραν τη μορφή δικαιωμάτων.
Το δικαίωμα στέγης , τροφής, υγείας.

Το δικαίωμα στην εργασία ως μέσο βιοπορισμού στη σύγχρονη εκχρηματισμένη κοινωνία.

Το δικαίωμα στη μόρφωση και στην αναζήτηση της γνώσης.

Το δικαίωμα σε 8 ώρες εργασία- 8 ώρες ελεύθερο χρόνο – 8 ώρες ξεκούραση.

Το δικαίωμα στην επάρκεια τροφίμων.

Το δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον, το δικαίωμα της ισονομίας, το δικαίωμα στα φυσικά αγαθά κλπ

Αυτή η κανονικότητα ως δομή οργάνωσης της κοινωνίας θα παρήγαγε πάντα κάποιους κανόνες ροής για να προσαρμόζει τη δυναμική ισορροπία του συστήματος εφόσον το ζητούμενο θα ήταν η κοινωνική ευημερία του συνόλου. Αντί αυτής όμως, της συνολικής ανθρώπινης ευημερίας, ένα μερικό σύνολο κατάφερε μέσα στο χρόνο και συγκέντρωσε πόρους και δυνάμεις και δημιούργησε μια «ψευτοκανονικότητα» με «ψευτο- κανόνες ροής» που να ευνοούν αυτή τη λειτουργία της «ψευτοκανονικότητας» με στόχο τη μονομερή ευημερία του υποσυνόλου.

Έτσι στο παράδειγμά μας, όλες οι ανθρώπινες μονάδες νεαρής ηλικίας αφιερώνουν ένα μεγάλο ποσοστό του χρόνο τους σε μια μορφή εκπαίδευσης και δίνει γνώσεις που «χρειάζονται», έτσι ώστε το μερικό σύνολο που βάζει τους «ψευτοκανόνες» του περιεχομένου της γνώσης , να ωφελείται στο μέλλον και να συντηρεί τη συγκέντρωση της δύναμης.

Με τον ίδιο τρόπο όλοι « οι κανόνες ροής», που συνθέτουν την κανονικότητα, αυτό που θα έπρεπε να αποτελεί την άριστη κατάσταση για τη λειτουργεία της ανθρώπινης κοινωνίας, με σταθερό ζητούμενο την κοινωνική ευημερία, αλλάζουν από κανόνες ροής σε « ψευτοκανόνες ροής» και «ψευτοκανονικότητα». Προστίθεται δηλαδή σε κάθε κανόνα ροής και λειτουργίας ένα «ψεύτο», πηράζεται η κανονικότητα και γίνεται «ψευτοκανονικότητα» και η ροή με τη μορφή δύναμης και αγαθών και πλούτου και επάρκειας μεταφέρεται στο υποσύνολο εις βάρος του συνόλου.

Το βιοδυναμικό σύστημα, πάλι τείνει σε ισσοροπία ροής, αλλά αυτή τη φορά είναι περισσότερο ασταθές και αρκεί « το πέταγμα της πεταλούδας» για να βρεθεί πολύ γρήγορα σε μία άλλη κατάσταση, με άλλους « κανόνες ροής».

Μερικοί ψευτοκανόνες ροής της ψευτοκανονικότητας

Το δικαίωμα στέγης , τροφής, υγείας

- « στέγη σε κλουβάκια χωρίς χώρο για τις γιαγιάδες- τροφή οτι νάναι με χημεία συντηρητικά, μαζικά υποβαθμισμένη- υγεία άθλια σε ράντζα,παραπεταμένοι με αντίγραφα φάρμακα.»

Το δικαίωμα στην εργασία «ποιά εργασία ,απασχόληση 4 ώρες με 400 ευρώ το μήνα και πολλά είναι ,ανεργία,παρακαλετά ,ρουφιανιά…»

Το δικαίωμα στη μόρφωση και στην αναζήτηση της γνώσης «ποιά μόρφωση, τα απαραίτητα μόνο για να παράγεις για μένα αύριο, για επιμόρφωση και πληροφόρηση πάρε σκουπίδια από την τηλεόραση και από τους δημοσιοκάφρους, τους δικούς μου»

Και πάει λέγοντας, χιλιάδες σύντροφοι έγραψαν και μίλησαν για όλα αυτά που παρουσιάζει η «ψευτοκανονικότητα».

Το υποσύνολο φροντίζει, τα παιδιά τους και αυτοί, να τρώνε βιολογικά στα ακριβότερα, να ζούνε στα σπίτια τύπου Ρουσόπουλου, να πάνε όταν αρρωστήσουν όξω στην αμερική, δεν δουλεύουν ποτέ, το παίζουν δήθεν επιχειρηματίες με τα λεφτά μας και πάει λέγοντας.

Γιατί ο κόσμος δεν εξεγείρεται γιατί ανέχεται μια τόσο αλγεινή «ψευτοκανονικότητα»

Αυτό είναι το ερώτημα που όλοι μας προσπαθούμε να εξηγήσουμε και είναι το επίκαιρο για την Ελλάδα. Η «ψευτοκανονικότητα» είναι γνωστή από όλους αλλά δημιουργεί και ψευδαισθήσεις μαζί με την ελπίδα, οτι μπορεί να εξελιχθεί σε κανονικότητα. Είναι αυτό που έλεγε και ο αγαπημένος τους φιλόσοφος ο Αριστοτέλης « ..και τον χειρότερο νόμο τον συν-ηθίζεις..» ,γίνεται βίωμα και ενσωματώνεται στη ζωή σου αποκτά ηθική υπόσταση.

Η αλαζονία της παντοδυναμίας του υποσυνόλου την οδηγεί να σκέφτεται και να δρα με ορίζοντα χιλιετίας όπως ευθαρσώς μας ενημερώνουν, τα υποσύνολα έχουν συγκεντρώσει δύναμη και πλούτο, κάνανε και « σύνολο υποσυνόλων» και νοιώθουν δυνατοί.

Εγώ δεν ξέρω να λέγεται πουθενά « Οργή υποσυνόλου ,φωνή θεού» αλλά αντίθετα ξέρω από παλιά «Οργή Λαού – Φωνή Θεού» και οπως λέει και ο ποιητής: …Αρκετά ρε μαλάκες με τις μαλακίες σας , μας γαμίσατε, Αρκετά!….

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Reflexiones sobre la situación de Afganistán

Αυτοοργάνωση ή Χάος

South Africa: Historic rupture or warring brothers again?

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]