user preferences

New Events

Κεντρική Αφρική

no event posted in the last week

Συγκρούσεις στην Νιγηρία

category Κεντρική Αφρική | Εργατικοί Αγώνες | Νέα author Saturday January 07, 2012 05:39author by Dmitri (republishing) Report this post to the editors

Ενάντια στην Αύξηση των Τιμών των Καυσίμων

«Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας έπρεπε να ενημερώσουν την αστυνομία γραπτώς, αναφέροντας την ημερομηνία, την ώρα και το τόπο της διαμαρτυρίας, και να πάρουν την έγκριση της αστυνομίας. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό είναι παράνομο» Εκπρόσωπος των νιγηριανών μπάτσων
t1largoccupynigeriagijpg1952797_p9.jpg

Εκατοντάδες διαδηλωτές κατέλαβαν το στρατηγικό κέντρο της πόλης Kano κατά τη διάρκεια της τρίτης ημέρας της οργής (03/01/12) για την αφαίρεση της επιδότησης των καυσίμων από την κυβέρνηση που υπερδιπλασιάζει την τιμή των καυσίμων και των ναύλων μεταφοράς. Ο αντίκτυπος ήταν τόσο μεγάλος που πολλοί Νιγηριανοί δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά να πάνε στη δουλειά τους. Την επόμενη μέρα , εκατοντάδες διαδηλωτές έκλεισαν τα πρατήρια βενζίνης και ο κόσμος απείλησε να κάψει τα γραφεία φιλοκυβερνητικής εφημερίδας.

Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στο γραφείο του κυβερνήτη της πολιτείας και δεκάδες ένοπλοι αστυνομικοί και στρατιώτες μπλόκαραν τους δρόμους χρησιμοποιώντας νταλίκες και φορτηγά. Οι διαδηλωτές κατέλαβαν τότε κεντρική πλατεία στο κέντρο της πόλης, γνωστή ως Silver Jubilee , η οποία μετονομάστηκε σε ”Liberation Square”. Κατά την διάρκεια της επανακατάληψης της πλατείας από τους μπάτσους την Πέμπτη (05/01/12) τραυματίστηκαν 300 άνθρωποι και 19 διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Στο Lagos την Τρίτη, ένας άνδρας πυροβολήθηκε από την αστυνομία ενώ περίπου 200 άνθρωποι διαδήλωσαν στην εθνική οδό και έκλεισαν τα πρατήρια βενζίνης. Οι μπάτσοι δεν περιορίστηκαν στα δακρυγόνα και χρησιμοποίησαν και ημιαυτόματα όπλα σύμφωνα με τους διαδηλωτές.

Αλλού στη Νιγηρία, διαδηλωτές κατέλαβαν ένα λεωφορείο, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν σαν οδόφραγμα, ενώ στις πόλεις Ibadan, Lokoja και Nasarawa καταλαμβάνονται δημόσιοι χώροι και πλατείες.

Οι συγκρούσεις στη πόλη Kwara οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου, την Τρίτη, με τους διαδηλωτές και τους μπάτσους να αλληλοκατηγορούνται για το ποιός φέρει την ευθύνη.

Σε διάφορες πόλεις, εξεγερμένοι σπάνε τις αντλίες πετρελαίου ή το παίρνουν μόνοι τους και το χύνουν στους δρόμους , όταν οι ιδιοκτήτες των πρατηρίων αρνούνται να τα κλείσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Εν τω μεταξύ, πριν την (προσωρινή;) εκκένωση της “Liberation Square” το SaharaReporters είχε πληροφορίες ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών στο Kano να εργαστούν από κοινού για να αντιταχθoύν στην αφαίρεση της επιδότησης και να εξασφαλίστεί ότι η ειρηνική διαμαρτυρία δεν εκφυλιστεί σε θρησκευτική διαίρεση.

Ως αποτέλεσμα της νέας αντίληψης ( σε μια χώρα με χρόνιες αιματηρές θρησκευτικές συγκρούσεις) την Τετάρτη, οι Χριστιανοί παρείχαν προστασία για τους μουσουλμάνους κατά τη διάρκεια της προσευχής τους το απόγευμα. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την 1η Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών οι Νιγηριανοί βγαίνουν στους δρόμους σε μεγάλους αριθμούς, στις πρώτες μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της σχετικά νέας κυβέρνησης του Goodluck Jonathan και του ισχυρού κυβερνόντος κόμματος PDP.

Αν και η Νιγηρία είναι μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων χωρών στις εξαγωγές πετρελαίου παγκοσμίως, οι κατοικοί της ζούν με λιγότερα από 2 δολλάρια την ημέρα. Ο υποσιτισμός και αρρώστιες όπως η πολυομελίτιδα αποτελούν καθημερινότητα των κατοίκων. Στα επιτεύγματα του κράτους πρόνοιας της Νιγηρίας είναι και η σχεδόν παντελής έλλειψη φωτισμού στις μεγάλες πόλεις. Στις τελευταίες εκλογές, ο κόσμος ψήφιζε υπό το φως των κεριών…

Τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας απείλησαν ότι εάν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει ξεκινάνε γενική απεργία την επόμενη εβδομάδα.

Πηγές: διεθνή αστικά site και το saharareporters.com

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

How Do We Stop a Coup?

Aλληλεγγύη στους 51 αντιφασίστες της Θεσσαλονίκης

No war on China

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]