user preferences

Recent articles by Morgan Presta (BRAF)
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος

Για τη διάσκε&#... May 25 17 by Δίκτυο Ομάδων Αλληλεγγύης Δωδεκανήσου

CHI HA PORTATO IN SIRIA IL GAS SARIN? Apr 15 17 by Gianni Sartori

CHI HA PORTATO IN SIRIA IL GAS SARIN? Apr 15 17 by Gianni Sartori

Πραξικόπημα στην Τουρκία

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | Ανακοίνωση Τύπου author Saturday July 16, 2016 19:28author by Morgan Presta (BRAF) - Anarkismo Report this post to the editors

Τυραννία ενάντια σε τυραννία δεν κάνει ελευθερί

...δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα θα σημάνει πρόοδο για τα λαϊκά στρώματα της Τουρκίας. Η αντικατάσταση μιας δικτατορίας με μια άλλη δικτατορία δεν σημαίνει ελευθερία για τους ανθρώπους. Οι στρατηγοί δεν μπορούν να μας δώσουν την ελευθερία. Μόνο οι αγώνες του λαού μπορούν να κερδίσουν την ελευθερία.

turkeycoupimage300x197_1.jpg

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Τυραννία ενάντια σε τυραννία δεν κάνει ελευθερία

Του Morgan Presta από την Rojava Solidarity Commission of Black Rose/Rosa Negra

Ένα στρατιωτικό πραξικόπημα εξελίσσεται στην Τουρκία. Δεν είναι βέβαιο ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, αλλά τα τανκ είναι στους δρόμους, οι στρατιώτες έχουν καταλάβει την κρατική τηλεόραση, τα αεροδρόμια έκλεισαν και πυροβολισμοί και οι εκρήξεις ακούγονται στην Κωνσταντινούπολη και την Τουρκία. Είναι σαφές ότι ένα σημαντικό τμήμα του στρατού ανέλαβε δράση ενάντια στην κυβέρνηση και έχει τον έλεγχο τμημάτων της χώρας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αναφορές ότι στρατιώτες σκοτώνουν διαδηλωτές. Με δεδομένη την ιστορική αδυναμία του τουρκικού στρατού ως πολιτικής δύναμης σε σχέση με τις εποχές κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα πραξικοπήματα, υπάρχει μια ισχυρή πιθανότητα ότι η κυβέρνηση θα επικρατήσει. Αλλά αυτό είναι σαφώς μια αρκετά οργανωμένη απόπειρα πραξικοπήματος που μπορεί να είναι σε θέση να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Το επαναστατημένο τμήμα του στρατού ανακοίνωσε στην τηλεόραση ότι θα πρέπει να κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος και η χώρα να κυβερνάται από ένα “Συμβούλιο Ειρήνης” - ένας ευφημισμός για μια στρατιωτική χούντα, το πιο πιθανό. Αυτό το στρατιωτικό τμήμα, λέει ότι ο λόγος που κάνει το πραξικόπημα είναι η αποκατάσταση του δημοκρατικού και κοσμικού κράτους δικαίου, μετά από χρόνια διακυβέρνησης από τον πρόεδρο Ερντογάν και το ΑΚΡ που έχει οδηγήσει σε μια de facto δικτατορία.

Έχουμε υποστηρίξει τον αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση του ΑΚΡ. Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει συλλάβει φίλους μας, ξεκίνησε έναν πόλεμο κατά του κουρδικού κινήματος, γέμισε ολόκληρες πόλεις με απόβλητα, εκτόπισε από τις εστίες τους χιλιάδες ανθρώπους, υποστήριξε την εξάπλωση της ISIS, επέτρεψε τους φίλους και τους συντρόφους μας να σκοτωθούν στην Τουρκία από την ISIS, και μια ατελείωτη λίστα άλλα εγκλήματα. Ο Ερντογάν έχει προσπαθήσει να εγκαθιδρύσει μια μονοκομματική δικτατορία στην Τουρκία.

Το πλαίσιο του πραξικοπήματος στην Τουρκία

Πολλοί άνθρωποι, ειδικά εκείνοι που υποστηρίζουν το κουρδικό κίνημα, μπορεί να είναι ενθουσιασμένοι με την προοπτική της επιτυχίας του στρατιωτικού πραξικοπήματος, επειδή ο Ερντογάν θα εκθρονιστεί και μπορεί να υπάρχει κάποια πιθανότητα να σταματήσει ο πόλεμος και να αναδυθούν εκ νέου μαζικά επαναστατικά κοινωνικά κινήματα. Αυτό όμως θα ήταν ένας άστοχος ενθουσιασμός. Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι ακριβώς θα συμβεί, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα θα σημάνει πρόοδο για τα λαϊκά στρώματα της Τουρκίας. Η αντικατάσταση μιας δικτατορίας με μια άλλη δικτατορία δεν σημαίνει ελευθερία για τους ανθρώπους. Οι στρατηγοί δεν μπορούν να μας δώσουν την ελευθερία. Μόνο οι αγώνες του λαού μπορούν να κερδίσουν την ελευθερία.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2013 στην Αίγυπτο αυτό ακριβώς αποδεικνύει. Παρακινώντας στη δράση μαζικές λαϊκές διαμαρτυρίες, ο στρατός καθαίρεσε τον πρόεδρο Morsi και εγκαθίδρυσε στρατιωτικό καθεστώς. Κάποιοι από την αριστερά υποστήριξαν το στρατιωτικό πραξικόπημα, επειδή έκριναν ότι ικανοποίησαν τη θέληση του λαού για την ανατροπή της κυβέρνησης Morsi. Αλλά από τότε η στρατιωτική κυβέρνηση αποδείχθηκε ακόμη πιο σκληρή και καταπιεστική, και δεν έχει κάνει καμία κίνηση προς τη δημοκρατία. Το στρατιωτικό πραξικόπημα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω για τον αιγυπτιακό λαό, ακόμη και αν ανατράπηκε ένας εχθρός των λαϊκών τάξεων. Από ενδεχόμενο στρατιωτικό καθεστώς στην Τουρκία, μπορούμε να αναμένουμε μια μεγαλύτερη συγκέντρωση κατασταλτικής δύναμης που θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την οργάνωση κοινωνικών κινημάτων από ό,τι ήταν υπό τον Ερντογάν. Ήδη στις πρώτες ώρες αυτό το τμήμα του τουρκικού στρατού έχει σκοτώσει διαδηλωτές.

Η Τουρκία έχει μια μακρά ιστορία των στρατιωτικών πραξικοπημάτων -1960, 1971, 1980 και 1998. Η χώρα αυτή τη στιγμή λειτουργεί στο πλαίσιο του Συντάγματος που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση της στρατιωτικής χούντας το 1980. Αυτά τα πραξικοπήματα αποτελούν πάντα, από τη φύση τους, μια απειλή για τη δημοκρατία. Ο ίδιος ο στρατός είναι ιδιαίτερα ιδεολογικοποιημένος και αντίθετος στη δημοκρατία και την αριστερά - ίσως περισσότερο από ό,τι ο Ερντογάν. Αποτελεί το κύριο πολιτικό κέντρο του εθνικισμού στην Τουρκία και έχει επανειλημμένα ζητήσει από τον Ερντογάν να είναι πιο επιθετικός στον πόλεμό του εναντίον του ΡΚΚ και του κουρδικού λαού. Με δεδομένη την ιδεολογία και την πολιτική του τουρκικού στρατού, θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια πραξικοπηματική κυβέρνηση να είναι ακόμη πιο επιθετική στην καταστολή των μειονοτήτων και το αριστερό.

Τι πρέπει να κάνουμε

Πρέπει να σταθούμε δίπλα στους συντρόφους μας στην Τουρκία αυτή τη στιγμή. Αν το πραξικόπημα επιτύχει, μπορούμε να αναμένουμε αυξημένη καταστολή και ακόμα περισσότερο την αναστολή των δημοκρατικών διαδικασιών. Αν το πραξικόπημα αποτύχει, μπορούμε να περιμένουμε αντίποινα από το ΑΚΡ και σκληρή καταστολή σε οποιαδήποτε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Πρέπει να στηρίξουμε την αριστερή πτέρυγα της αντιπολίτευσης στο πραξικόπημα που έχει ήδη εκφραστεί. Δεν θα πρέπει να στηρίξουμε τις φωνές εκείνες που προσπαθούν να δικαιολογήσουν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα που θα αντικαταστήσει μόνο έναν εχθρό της τάξης μας με ένα άλλο, αλλά θα θέσει ακόμα πιο αντιδημοκρατικά θεμέλια.

Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι η μαζική επαναστατική πάλη!

Black Rose Anarchist Federation (ΗΠΑ)

*Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 16/7/2016

http://www.blackrosefed.org/coup-turkey-tyranny-tyranny...edom/

Related Link: http://www.blackrosefed.org
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
Employees at the Zarfati Garage in Mishur Adumim vote to strike on July 22, 2014. (Photo courtesy of Ma’an workers union)

Front page

Reseña del libro de José Luis Carretero Miramar “Eduardo Barriobero: Las Luchas de un Jabalí” (Queimada Ediciones, 2017)

Análise da crise política do início da queda do governo Temer

Dès maintenant, passons de la défiance à la résistance sociale !

17 maggio, giornata internazionale contro l’omofobia.

Los Mártires de Chicago: historia de un crimen de clase en la tierra de la “democracia y la libertad”

Strike in Cachoeirinha

(Bielorrusia) ¡Libertad inmediata a nuestro compañero Mikola Dziadok!

DAF’ın Referandum Üzerine Birinci Bildirisi:

Cajamarca, Tolima: consulta popular y disputa por el territorio

Statement on the Schmidt Case and Proposed Commission of Inquiry

Aodhan Ó Ríordáin: Playing The Big Man in America

Nós anarquistas saudamos o 8 de março: dia internacional de luta e resistência das mulheres!

Özgürlüğümüz Mücadelemizdedir

IWD 2017: Celebrating a new revolution

Solidarité avec Théo et toutes les victimes des violences policières ! Non à la loi « Sécurité Publique » !

Solidaridad y Defensa de las Comunidades Frente al Avance del Paramilitarismo en el Cauca

A Conservative Threat Offers New Opportunities for Working Class Feminism

De las colectivizaciones al 15M: 80 años de lucha por la autogestión en España

False hope, broken promises: Obama’s belligerent legacy

Primer encuentro feminista Solidaridad – Federación Comunista Libertaria

Devrimci Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları Açlık Grevinin 39 Gününde

The Fall of Aleppo

Italia - Ricostruire opposizione sociale organizzata dal basso. Costruire un progetto collettivo per l’alternativa libertaria.

Recordando a César Roa, luchador de la caña

© 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]