user preferences

Recent articles by Χειρονομία –Αντιεξουσιαστική Κίνηση
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος Λαϊκοί Αγώνες

Μητσοτάκη κά ... May 31 17 by Γ. Α.

Η (έμμεση) ιδιω... May 24 17 by αναρχική ομάδα cumulonimbus

Οι κινητοποι ... May 20 17 by Αναρχική Ομοσπονδία

Σε ποιόν ανήκει το νερό;

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Λαϊκοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Tuesday October 18, 2016 16:35author by Χειρονομία –Αντιεξουσιαστική Κίνηση Report this post to the editors

Το ξεπούλημα του νερού και η αντίσταση της κοινων&

Καλούμε την γιαννιώτικη κοινωνία σε ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση γύρω από τα ζητήματα των υδάτων, το Σάββατο, 22 Οκτώβρη, στις 20.00 στον Ε.Κ.Χ. Αλιμούρα (Γ. Ελιγιά 20). Θα μιλήσουν οι Νίκος Ιωάννου (Πανελλαδική Κίνηση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου), Γιάννης Παπαδημητρίου (Επιτροπή Προστασίας του Αράχθου) και μέλη της Κίνησης Πολιτών Πηλίου για το Νερό.

2015_kinitopoiiseis_nerodenpoleitai.jpg

Το ξεπούλημα του νερού και η αντίσταση της κοινωνίας

Σε ποιόν ανήκει το νερό; Ποιος είναι ο υπεύθυνος για τη διαχείριση του; Αποτελεί εμπόρευμα και ιδιοκτησία του Κράτους και τους Κεφαλαίου ή κοινό αγαθό;

Στην παραπάνω ερώτηση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απάντησε δαγκωτό το πρώτο προχωρώντας σε ιδιωτικοποίηση του νερού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με την ένταξη της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της βαθιά αντικοινωνικής πολιτικής της αριστερής κυβέρνησης και των εταιρικών πολυεθνικών που αναγνωρίζουν το νερό, το έδαφος και τον φυσικό πλούτο μονάχα ως εμπορεύσιμα είδη στο βωμό της εθνικής οικονομικής ευημερίας αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Είναι η ίδια αντιπεριβαλλοντική πολιτική που διατήρησε η κυβέρνηση στην Χαλκιδική με την Eldorado Gold και στη Μεσοχώρα με το φράγμα στον Αωό.

H κρίση ή καλύτερα ο πόλεμος για το νερο είναι ένα από τα πιο αιχμηρά σημεία αγώνα και πάγια αιτήματα παγκόσμια στις σύγχρονες κοινωνίες. Το νερό αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα από τους κρατικούς μηχανισμούς που τόσα χρόνια είχαν τη διαχείριση του. Οι αγοραπωλησίες μεταξύ εταιριών μεταβάλλουν το νερό από κοινό αγαθό σε ιδιωτικό εμπόρευμα του οποίου η μόνη αξία, είναι η αξία κέρδους. Το ζήτημα του νερού είναι πανανθρώπινο και μαζί αναμφίβολα τοπικό αφού αφορά κομμάτι της καθημερινότητας όλων μας και προϋπόθεση κάθε ζωής. Είναι το κυριότερο αγαθό που απαιτεί κοινωνική διαχείριση, δηλαδή συμμετοχή των επιμέρους κοινοτήτων στις αποφάσεις προστασίας και διαχείρισης του.

Και για να πούμε συγκεκριμένα για ένα απ’ τα δικά μας ζητήματα που είναι ακόμα ανοιχτά, η λίμνη των Ιωαννίνων αποτελεί μόνιμο μελανό σημείο στην πόλη με σαφή την έλλειψη φροντίδας. Είναι μια ζωντανή εικόνα της στάσης αδιαφορίας απέναντι στο νερό και στην αξία του. Δεν είναι τυχαίο που η λίμνη περνάει ακόμα από μελέτες ετών και εκατομμύριων για να εξακριβωθεί από ιδιωτική εταιρία με τα πιο ακριβά μηχανήματα η κατάσταση και το επίπεδο της μόλυνσης. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω εταιρία ποτέ δεν δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της στην τοπική κοινωνία. Προφανώς για μια ακόμη φορά που οι υπεύθυνοι βγήκαν κερδισμένοι σε βάρος της ίδιας της πόλης . Τη ίδια στιγμή δεν πάει καιρός (Μάρτιος 16) που ο Δήμος Ιωαννίνων έδειξε το αντικοινωνικό του πρόσωπο με τη ΔΕΥΑΙ να κόβει την υδροδότηση σε ανέργους, απλήρωτους, επισφαλώς εργαζόμενους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Όμως ο πόλεμος για το νερό δεν σταματά στα αστικά ύδατα, διεξάγεται έντονα γύρω από κάθε φυσική δεξαμενή νερού. Οι αγώνες της κοινωνίας ήταν το μόνο που σταμάτησε ή αντιστέκεται σε μεγάλους κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς, όπως η εκτροπή του Αχελώου, τα φράγματα του Αράχθου, τα σχεδιασμένα φράγματα (πρόταση Καλογιάννη) στον Αωό. Ο Αωός απειλείται ακόμη από τους σχεδιασμούς του αλβανικού κράτους που ζητεί να ελέγξει τη ροή του, οι κοινότητες του Αχελώου απειλούνται από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που θέλουν να λειτουργήσουν το φαραωνικό φράγμα της Μεσοχώρας, παρά την αντίθεση της κοινωνίας αλλά και των ειδικών, ενώ ο Άραχθος είναι ένα ποτάμι φυλακισμένο. Ακόμη στην περιοχή μας έχουμε την τοξική μόλυνση του Καλαμά από βιομηχανικά λύματα που απειλούν την ίδια την ζωή της Παρακαλάμιας περιοχής.

Η επίθεση γίνεται σε όλους μας μέσω της επίθεση στα κοινά αγαθά και τον δημόσιο χωρο που αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν. Αφήνει τον καθένα μόνο, ανίκανο να δεί τις ανάγκες του σαν μέρος ενός συλλογικού προβλήματος. Να δημιουργήσουμε εξ αρχης τον δημόσιο χώρο είναι να θέσουμε αυτά τα ζητήματα σε κοινωνικό διάλογο και να τα υπερασπιστούμε από τα κρατικά και ιδιωτικά συμφέροντα αποφασίζοντας ισότιμα ως τοπική κοινωνία γι’ αυτά.

Καλούμε την γιαννιώτικη κοινωνία σε ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση γύρω από τα ζητήματα των υδάτων, το Σάββατο, 22 Οκτώβρη, στις 20.00 στον Ε.Κ.Χ. Αλιμούρα (Γ. Ελιγιά 20). Θα μιλήσουν οι Νίκος Ιωάννου (Πανελλαδική Κίνηση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου), Γιάννης Παπαδημητρίου (Επιτροπή Προστασίας του Αράχθου) και μέλη της Κίνησης Πολιτών Πηλίου για το Νερό.

-ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

-ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

-ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Χειρονομία –Αντιεξουσιαστική Κίνηση

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
Employees at the Zarfati Garage in Mishur Adumim vote to strike on July 22, 2014. (Photo courtesy of Ma’an workers union)

Front page

ANARCHISM, ETHICS AND JUSTICE: THE MICHAEL SCHMIDT CASE

Land, law and decades of devastating douchebaggery

Democracia direta já! Barrar as reformas nas ruas e construir o Poder Popular!

Reseña del libro de José Luis Carretero Miramar “Eduardo Barriobero: Las Luchas de un Jabalí” (Queimada Ediciones, 2017)

Análise da crise política do início da queda do governo Temer

Dès maintenant, passons de la défiance à la résistance sociale !

17 maggio, giornata internazionale contro l’omofobia.

Los Mártires de Chicago: historia de un crimen de clase en la tierra de la “democracia y la libertad”

Strike in Cachoeirinha

(Bielorrusia) ¡Libertad inmediata a nuestro compañero Mikola Dziadok!

DAF’ın Referandum Üzerine Birinci Bildirisi:

Cajamarca, Tolima: consulta popular y disputa por el territorio

Statement on the Schmidt Case and Proposed Commission of Inquiry

Aodhan Ó Ríordáin: Playing The Big Man in America

Nós anarquistas saudamos o 8 de março: dia internacional de luta e resistência das mulheres!

Özgürlüğümüz Mücadelemizdedir

IWD 2017: Celebrating a new revolution

Solidarité avec Théo et toutes les victimes des violences policières ! Non à la loi « Sécurité Publique » !

Solidaridad y Defensa de las Comunidades Frente al Avance del Paramilitarismo en el Cauca

A Conservative Threat Offers New Opportunities for Working Class Feminism

De las colectivizaciones al 15M: 80 años de lucha por la autogestión en España

False hope, broken promises: Obama’s belligerent legacy

Primer encuentro feminista Solidaridad – Federación Comunista Libertaria

Devrimci Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları Açlık Grevinin 39 Gününde

© 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]