user preferences

Recent articles by Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε

imageΑντίο Βαρδή, Σ&... 0 comments

imageΑντιστεκόμα`... 0 comments

imageΝα μην νικήσε&#... 0 comments

Recent Articles about Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος Εργατικοί Αγώνες

Ξανακάνουμε ... May 01 17 by Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ) Ημαθίας

Τιμή στους επ&#... May 01 17 by Αναρχική Ομοσπονδία

Πρωτομαγιά 2017 - &#... Apr 30 17 by Πρωτοβουλία Εργαζομένων Ανέργων Σύρου Μυκόνου

Να μην συνηθίσουμε τον θάνατο!

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εργατικοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Saturday December 03, 2016 05:39author by Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε Report this post to the editors

Συγκέντρωση το Σάββατο 3/12 στις 12 το μεσημέρι έξω από το Everest της Πλατείας Βικτωρίας

Η εργοδοτική δολοφονία στα Everest είναι απλά ένα ακόμα ηχηρό καμπανάκι στα αυτιά του εργατικού κινήματος. Έρχεται να υπενθυμίσει με τον πιο επιτακτικό τρόπο πως ο οργανωτικός διαχωρισμός από την ΓΣΕΕ και η δημιουργία μιας νέας, ανεξάρτητης, ταξικής και πραγματικά αγωνιστικής συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας είναι μια από τις σημαντικότερες προϋπόθεσης επίβιωσης της εργατικής τάξης.

plateia17081.jpg

Να μην συνηθίσουμε τον θάνατο!

Συγκέντρωση το Σάββατο 3/12 στις 12 το μεσημέρι έξω από το Everest της Πλατείας Βικτωρίας

Ο θάνατος της 38χρονης λογίστριας Βασιλικής Παραστατίδου, μητέρας δύο ανήλικων κοριτσιών και επί 15 χρόνια εργαζόμενης στα Everest, δεν είναι αποτέλεσμα ενός ατυχήματος, δεν επρόκειτο απλά για μια «κακιά στιγμή», δεν υπήρξε κάποιο «τραγικό παιχνίδι της μοίρας» όπως ακούσαμε και διαβάσαμε κατά κόρον τις ώρες που ακολούθησαν μετά την γνωστοποίηση της σοκαριστικής είδησης. Το ακριβώς αντίθετο: η Βασιλική Παραστατίδου δολοφονήθηκε. Το όνομά της προστίθεται στην ατελείωτη λίστα των δολοφονημένων εργατών από τα αφεντικά τους, είναι ένα ακόμα θύμα στον βωμό του κέρδους.

Τα κροκοδείλια δάκρυα της εταιρείας που διαχειρίζεται το υποκατάστημα των Everest στην πλατεία Βικτωρίας, όπου εργαζόταν η δολοφονημένη λογίστρια και όπου έγινε η μοιραία έκρηξη, το μόνο που καταφέρνουν είναι να εξοργίσουν ακόμα παραπάνω. Οι εργοδοτικές πρακτικές της συγκεκριμένης αλυσίδας καταστημάτων άλλωστε είναι γνωστές εδώ και χρόνια: εργοδοτικοί εκβιασμοί με το τσουβάλι, εξαναγκαστικές παραιτήσεις και ασύλληπτα εντατικοποιημένη εργασία είναι τα συστατικά της λειτουργίας της συγκεκριμένης αλυσίδας καταστημάτων.

Στην περίπτωση της δολοφονίας της 38χρονης έχουν παραβιαστεί συνειδητά από την εργοδοσία τουλάχιστον πέντε βασικοί κανόνες λειτουργίας για όλα τα καταστήματα του επισιτισμού που είναι αναγκαίο να τηρούνται για λόγους υγιεινής και ασφάλειας. Καταρχήν, απαγορεύεται κάποιο κατάστημα να διατηρεί τον χώρο παραγωγής τροφίμων στο υπόγειό του. Αναρωτιέται κανείς πως γίνεται αυτή η καθημερινή παραβίαση ενός τόσο βασικού κανόνα για τον κλάδο του επισιτισμού από την πλευρά των Everest να έχει περάσει απαρατήρητη από τις αρμόδιες αρχές ελέγχου και μάλιστα σε ένα τόσο κεντρικό σημείο; Το ερώτημα είναι φυσικά ρητορικό. Άλλωστε όλοι οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες γνωρίζουμε πως όσο μεγαλύτερο, όσο πιο «βαρύ» είναι ένα όνομα στην αγορά (όπως τα Everest στην συγκεκριμένη περίπτωση) τόσο πιο εύκολο είναι από την πλευρά της εργοδοσίας να παραβιάζει εις βάρων των εργαζομένων τον οποιοδήποτε κανόνα.

Δεύτερον, δεν χρειάζεται να έχεις κανείς κάποια ιδιαίτερη εξειδίκευση στους βασικούς κανόνες ασφάλειας για να γνωρίζει πως όταν μέσα σε μια κουζίνα γίνονται εργασίες επισκευών αποτελεί εγκληματική πρακτική να δουλεύει ταυτόχρονα και η κουζίνα καθώς και να γίνεται χρήση ζωντανής φλόγας κοντά σε εύφλεκτα υλικά όπως γινόταν την ώρα της έκρηξης στο κατάστημα της Βικτώριας. Κάτι τέτοιο αποτελεί ευθεία απειλή για την ζωή οποιουδήποτε ανθρώπου βρίσκεται στο σημείο. Επίσης, το προπάνιο, που χρησιμοποιούταν κατά την διάρκεια των εργασιών από τις οποίες προκλήθηκε η έκρηξη απαιτεί αυστηρότερους όρους πυρασφάλειας σε σχέση με το φυσικό αέριο κάτι που προφανώς δεν ίσχυσε κατά την διάρκεια των μοιραίων εργασιών στο κατάστημα της πλατείας Βικτωρίας.

Είναι επίσης προφανές πως οποιαδήποτε τέτοια εργασία δεν μπορεί να συντελείται κατά την διάρκεια λειτουργίας του καταστήματος ενώ εργαζόμενοι κάνουν την βάρδια τους και πελάτες βρίσκονται μέσα στο μαγαζί. Αλλά αυτό αποτελεί μια υποσημείωση για την εργοδοσία του Everest της οποίας τα μαγαζιά λειτουργούν ολόκληρο το 24ωρο και το να κλείσει ένα κατάστημα για να γίνουν οι εργασίες είναι εκτός λογικής. Άλλωστε μπορεί να χαθούν λεφτά που θα έμπαιναν στο ταμείο και το ρίσκο να χαθούν ανθρώπινες ζωές φαντάζει πιο ανώδυνο.

Η δολοφονία της Βασιλικής Παραστατίδου είναι ενταγμένη μέσα στο γενικότερο κλίμα του εργασιακού μεσαίωνα που έχει εγκαθιδρυθεί τα τελευταία χρόνια και καθορίζει τους όρους και τις συνθήκες εργασίας μας. Η υποτίμηση της εργασίας μας, η υποτίμηση των ίδιων των ζωών μας εξελίσσεται μέρα με την μέρα και ώρα με την ώρα. Την ίδια στιγμή τα θλιβερά επίσημα συνδικαλιστικά όργανα κρατάνε εγκλωβισμένη την οποιαδήποτε δυνατότητα αντίστασης και ρίχνουν στον αέρα απεργίες-πυροτεχνήματα προορισμένες να ηττηθούν από την ώρα της κήρυξής τους ενώ μέσα στους χώρους εργασίας η τρομοκρατία και η καταστρατήγηση κάθε έννοιας αξιοπρέπειας έχουν χτυπήσει ταβάνι.

Η εργοδοτική δολοφονία στα Everest είναι απλά ένα ακόμα ηχηρό καμπανάκι στα αυτιά του εργατικού κινήματος. Έρχεται να υπενθυμίσει με τον πιο επιτακτικό τρόπο πως ο οργανωτικός διαχωρισμός από την ΓΣΕΕ και η δημιουργία μιας νέας, ανεξάρτητης, ταξικής και πραγματικά αγωνιστικής συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας είναι μια από τις σημαντικότερες προϋπόθεσης επίβιωσης της εργατικής τάξης.

Κάθε μέρα ο κόσμος του Κράτους και του Κεφαλαίου, ο κόσμος των αντεργατικών νόμων, του εργοδοτικού κυνισμού και της ρατσιστικής και αντιπροσφυγικής πολιτικής, επιτίθεται με δολοφονική μανία σε ντόπιους και ξένους εργαζόμενους. Κάθε μέρα αυτός ο κόσμος αφαιρεί ζωές. Η ανάγκη να οργανώσουμε την τάξη μας και να ανατρέψουμε αυτόν τον δολοφονικό κόσμο είναι κάτι παραπάνω από άμεση.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε καλεί σε συγκέντρωση στο σημείο της εργοδοτικής δολοφονίας στα Everest το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 12:00, στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Χέυδεν στη πλατεία Βικτωρίας.

-ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΚΑΤΕΡΓΩΝ

-ΤΗΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΘΥΜΑ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

-ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ, ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ

Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε

http://rocinante.gr/na-min-sinithisoume-ton-thanato-sig...rias/

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
Employees at the Zarfati Garage in Mishur Adumim vote to strike on July 22, 2014. (Photo courtesy of Ma’an workers union)

Front page

Reseña del libro de José Luis Carretero Miramar “Eduardo Barriobero: Las Luchas de un Jabalí” (Queimada Ediciones, 2017)

Análise da crise política do início da queda do governo Temer

Dès maintenant, passons de la défiance à la résistance sociale !

17 maggio, giornata internazionale contro l’omofobia.

Los Mártires de Chicago: historia de un crimen de clase en la tierra de la “democracia y la libertad”

Strike in Cachoeirinha

(Bielorrusia) ¡Libertad inmediata a nuestro compañero Mikola Dziadok!

DAF’ın Referandum Üzerine Birinci Bildirisi:

Cajamarca, Tolima: consulta popular y disputa por el territorio

Statement on the Schmidt Case and Proposed Commission of Inquiry

Aodhan Ó Ríordáin: Playing The Big Man in America

Nós anarquistas saudamos o 8 de março: dia internacional de luta e resistência das mulheres!

Özgürlüğümüz Mücadelemizdedir

IWD 2017: Celebrating a new revolution

Solidarité avec Théo et toutes les victimes des violences policières ! Non à la loi « Sécurité Publique » !

Solidaridad y Defensa de las Comunidades Frente al Avance del Paramilitarismo en el Cauca

A Conservative Threat Offers New Opportunities for Working Class Feminism

De las colectivizaciones al 15M: 80 años de lucha por la autogestión en España

False hope, broken promises: Obama’s belligerent legacy

Primer encuentro feminista Solidaridad – Federación Comunista Libertaria

Devrimci Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları Açlık Grevinin 39 Gününde

The Fall of Aleppo

Italia - Ricostruire opposizione sociale organizzata dal basso. Costruire un progetto collettivo per l’alternativa libertaria.

Recordando a César Roa, luchador de la caña

© 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]