user preferences

Αντιφασιστικές συγκεντρώσεις | Σάββατο 21/1

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Αντιφασισμός | Νέα author Monday January 23, 2017 16:54author by Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκηςauthor email lib_thess at hotmail dot com Report this post to the editors

Η αλήθεια είναι ότι αν και τους τελευταίους μήνες η «δράση» των φασιστών της πόλης μας έκανε πολύ συχνά να μειδιάσουμε, αυτό το τελευταίο, το να μην εμφανιστούν καν στην συγκέντρωση που κάλεσαν, έστω πίσω από την κάλυψη των μπάτσων όπως συνήθως, έστω σε κλειστό χώρο, έστω έξω από την πόλη… θέτει τον πήχη ακόμα “ψηλότερα”! Το γεγονός δε ότι την επόμενη ημέρα (22/1) έβγαλαν ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζουν ότι ποτέ δεν κάλεσαν στην πορεία και όλα ήταν κόλπο των αντιφασιστών, οι οποίοι μόνοι τους τύπωσαν τα τρικάκια που καλούσαν στην εθνικιστική πορεία (!!!), απλά απογειώνει την ξεφτίλα τους, αλλά παράλληλα απογειώνει και το αστείο της υπόθεσης!

9.jpg

Ενημέρωση από τις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις | Σάββατο 21/1

Μετά από πολλές αποτυχημένες απόπειρες των φασιστών της πόλης μας να καλέσουν συγκέντρωση, η νεο-εμφανισθείσα «Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης» καλούσε και πάλι σε φασιστική συγκέντρωση, στις 21/1/2017 στη συμβολή των οδών Λαγκαδά με Αγίου Δημητρίου.

Είχε προηγηθεί από διάφορες γελοίες ναζιστικές γκρούπες, με ευφάνταστα εξίσου γελοία ονόματα, η “απολύτως πετυχημένη” (όπως οι ίδιοι τη χαρακτηρίζουν) συγκέντρωση τους, την Κυριακή 8/1, για το τόπο της οποία οι υπόλοιποι “συνέλληνες” τους ενημερώθηκαν μόνο δύο ώρες πριν. Η συγκέντρωση τους λοιπόν έγινε … στο Ωραιόκαστρο, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και με κρυφό κάλεσμα έχουν καταλάβει καλά ότι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης δε θα παρελάσουν.

Κρυμμένοι πίσω από τους μπάτσους, στο πιο απόμακρο προάστιο της Θεσσαλονίκης και όμως, χρειάστηκε να κρατήσουν το κάλεσμά τους κρυφό ώς και δυο ώρες πριν τη συγκέντρωση για να μπορέσουν να εμφανιστούν, συγκεντρώνοντας, πέρα από το γνωστό περιφερόμενο θίασο που πλαισιώνει όλες τις ανάλογες “πετυχημένες” συγκεντρώσεις στη Βόρεια Ελλάδα, ελάχιστους κατοίκους της πόλης ή έστω του Ωραιοκάστρου.

Το Σάββατο 21/1, οι αντιφασίστες και αντιφασίστριες της πόλης περίμεναν την εμφάνιση των φασιστών στο σημείο που οι ίδιοι είχαν καλέσει τη συγκέντρωση ένα μήνα πριν, πετώντας μάλιστα τρικάκια (!) στους δρόμους της πόλης. Και αυτό έκαναν λοιπόν: περίμεναν και περίμεναν τους φασίστες, οι οποίοι … δεν τους τίμησαν με την παρουσία τους.

Στην πόλη υπήρχαν δύο αντιφασιστικές συγκεντρώσεις: η μία στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Παπαζώλη, λίγα μέτρα μακριά από το κάλεσμα των φασιστών, η οποία καλούνταν από αναρχικές και αντιεξουσιαστικές- αντιφασιστικές συλλογικότητες της πόλης και η άλλη στο Άγαλμα Βενιζέλου από αναρχικές συλλογικότητες και αριστερές οργανώσεις.

Από πολύ νωρίς (11:00) το σημείο στο οποίο καλούσαν συγκέντρωση οι φασίστες καταλήφθηκε από ομάδα αντιφασιστών και παρέμεινε υπό τον έλεγχό τους μέχρι και το τέλος της ημέρας.

Στις 14:30 καλούνταν η συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου. Από εκεί, ένα κομμάτι της συγκέντρωσης κινήθηκε με πορεία ώς τη διασταύρωση Παπαζώλη & Αγίου Δημητρίου, όπου υπήρχε η δεύτερη συγκέντρωση. Ένα άλλο κινήθηκε και πάλι με πορεία ώς τη συμβολή των οδών Λαγκαδά και Αγίου Δημητρίου, όπου βρίσκονταν από νωρίς το πρωί αντιφασίστες και αντιφασίστριες αποτρέποντας στην πράξη την συγκέντρωση των φασιστών.

Πέρυσι σε ανάλογο κάλεσμα του Ιερού Λόχου στο ίδιο σημείο, οι φασίστες, αφού συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν το σημείο στο οποίο είχαν καλέσει, συγκεντρώθηκαν πίσω από τις κλούβες (και με την προστασία αυτών) στο στενό που αποτελεί την προέκταση της Αγίου Δημητρίου.

Φέτος… απλά δεν εμφανίστηκαν! Και δεν αναφερόμαστε στο κοινό της εκδήλωσης, αλλά στους διοργανωτές της… οι οποίοι βλέποντας τους 500 και πλέον αντιφασίστες και αντιφασίστρεις να ελέγχουν 3 διαφορετικά σημεία του κέντρου της πόλης -πάντα πιστοί στο “vivere pericolosamente” (στο “ζην επικινδύνως” επί του ελληνικότερο)- προτίμησαν να χωθούν λίγο πιο βαθιά στις τρύπες τους.

Μάλλον οι νεολαίοι δεν είχαν ενημερωθεί από τους πρεσβυτέρους τους στον Ιερό Λόχο μετά και την τελευταία τους προσπάθεια πώς κάνουν συγκέντρωση οι φασίστες σε αυτή τη πόλη: κρυφά, μη ανακοινωμένα, εκτός κέντρου και με μπάτσους να τους φυλάνε.

Η αλήθεια είναι ότι αν και τους τελευταίους μήνες η «δράση» των φασιστών της πόλης μας έκανε πολύ συχνά να μειδιάσουμε, αυτό το τελευταίο, το να μην εμφανιστούν καν στην συγκέντρωση που κάλεσαν, έστω πίσω από την κάλυψη των μπάτσων όπως συνήθως, έστω σε κλειστό χώρο, έστω έξω από την πόλη… θέτει τον πήχη ακόμα “ψηλότερα”! Το γεγονός δε ότι την επόμενη ημέρα (22/1) έβγαλαν ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζουν ότι ποτέ δεν κάλεσαν στην πορεία και όλα ήταν κόλπο των αντιφασιστών, οι οποίοι μόνοι τους τύπωσαν τα τρικάκια που καλούσαν στην εθνικιστική πορεία (!!!), απλά απογειώνει την ξεφτίλα τους, αλλά παράλληλα απογειώνει και το αστείο της υπόθεσης!

Στις 18:00, και αφού ήταν πλέον απολύτως σαφές ότι οι «μαχητικοί» φασίστες της πόλης μας δεν θα τολμήσουν να ξεμυτίσουν, οι 3 συγκεντρώσεις ενώθηκαν και βγήκαν σε πορεία, η οποία κινήθηκε στους εξής δρόμους κάνοντας έναν κύκλο όλου του κέντρου της πόλης: Λαγκαδά, Εγνατία, Καμάρα, Ιασωνίδου, Ολύμπου, Αριστοτέλους.

Οι (πάνω από 500) αντιφασίστες και αντιφασίστριες έδειξαν για ακόμα μία φορά ότι σε αυτή την πόλη οι φασίστες δεν έχουν ούτε μία σπιθαμή γης.

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης – Μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας

Related Link: http://libertasalonica.wordpress.com
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
Employees at the Zarfati Garage in Mishur Adumim vote to strike on July 22, 2014. (Photo courtesy of Ma’an workers union)

Front page

Reseña del libro de José Luis Carretero Miramar “Eduardo Barriobero: Las Luchas de un Jabalí” (Queimada Ediciones, 2017)

Análise da crise política do início da queda do governo Temer

Dès maintenant, passons de la défiance à la résistance sociale !

17 maggio, giornata internazionale contro l’omofobia.

Los Mártires de Chicago: historia de un crimen de clase en la tierra de la “democracia y la libertad”

Strike in Cachoeirinha

(Bielorrusia) ¡Libertad inmediata a nuestro compañero Mikola Dziadok!

DAF’ın Referandum Üzerine Birinci Bildirisi:

Cajamarca, Tolima: consulta popular y disputa por el territorio

Statement on the Schmidt Case and Proposed Commission of Inquiry

Aodhan Ó Ríordáin: Playing The Big Man in America

Nós anarquistas saudamos o 8 de março: dia internacional de luta e resistência das mulheres!

Özgürlüğümüz Mücadelemizdedir

IWD 2017: Celebrating a new revolution

Solidarité avec Théo et toutes les victimes des violences policières ! Non à la loi « Sécurité Publique » !

Solidaridad y Defensa de las Comunidades Frente al Avance del Paramilitarismo en el Cauca

A Conservative Threat Offers New Opportunities for Working Class Feminism

De las colectivizaciones al 15M: 80 años de lucha por la autogestión en España

False hope, broken promises: Obama’s belligerent legacy

Primer encuentro feminista Solidaridad – Federación Comunista Libertaria

Devrimci Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları Açlık Grevinin 39 Gününde

The Fall of Aleppo

Italia - Ricostruire opposizione sociale organizzata dal basso. Costruire un progetto collettivo per l’alternativa libertaria.

Recordando a César Roa, luchador de la caña

© 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]