Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Γαλλία / Βέλγιο / Λουξεμβούργο

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche veröffentlicht

Διδάγματα από τα Κίτρινα Γιλέκα

category Γαλλία / Βέλγιο / Λουξεμβούργο | Λαϊκοί Αγώνες | Γνώμη / Ανάλυση author Donnerstag Januar 31, 2019 17:39author by Melbourne Anarchist Communist Group - Anarkismo Report this post to the editors

Η μόνη ρεαλιστική προσέγγιση της αλλαγής του κλίματος είναι αυτή που αναγνωρίζει την ανισότητα στην κοινωνία μας. Οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, και ειδικότερα η τιμολόγηση του άνθρακα, συνιστούν συνταγή για αποτυχία. Οι εργαζόμενοι και οι κοινότητες που εξαρτώνται σήμερα από μη βιώσιμες βιομηχανίες αξίζουν μια δίκαιη μετάβαση. Τα πρότυπα διαβίωσης της εργατικής τάξης στο σύνολό της πρέπει να προστατεύονται για να διατηρήσουν την κοινωνική στήριξη για τη μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα. Η τιμή της μετάβασης πρέπει να βαρύνει εκείνους που έχτισαν και επωφελήθηκαν από μη βιώσιμες βιομηχανίες - τους καπιταλιστές. Εν ολίγοις, πρέπει να καταργήσουμε τον καπιταλισμό. Είναι η μόνη στρατηγική που μπορεί να λειτουργήσει.
1070099052_1.png

Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία ξεκίνησε στις 17 Νοέμβρη και μετά την αποκορύφωσή του το Δεκέμβρη συνέχισε μέχρι σήμερα. Ξέσπασε ως αποτέλεσμα της απόφασης της γαλλικής κυβέρνησης να αυξήσει τους φόρους στη βενζίνη και το ντίζελ με ισχύ από τις αρχές του 2019 και να το δικαιολογήσει λέγοντας ότι το κάνει για περιβαλλοντικούς λόγους, ιδίως για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κίνημα έχει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του γαλλικού λαού.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συμμετάσχει σε αγωνιστικές ενέργειες στη Γαλλία, με πολλές από τις διαδηλώσεις να συναντούν σκληρή αστυνομική βία. Το κίνημα ήταν πολιτικά ετερογενές από την αρχή. Στην αρχή κυριαρχούσαν οι δεξιές τάσεις, αλλά μετά από περίπου ένα μήνα, η Αριστερά πήρε το πάνω χέρι. Σε κάθε περίπτωση, το κίνημα αντιστάθηκε στις εκκλήσεις να συνδεθεί με οποιοδήποτε από τα κυριότερα γαλλικά πολιτικά κόμματα. Η κυβέρνηση εγκατέλειψε τις αυξήσεις του φόρου καυσίμων, αλλά το κίνημα είχε ήδη μετατραπεί σε μία διαμαρτυρία ενάντια στις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης γενικά.

Δεν είναι σαφές ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, αλλά ένα πράγμα είναι ήδη σαφές. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την αύξηση των τιμών στην καπιταλιστική αγορά για να επιφέρει τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα έχει απορριφθεί. Ο λαός της Γαλλίας, ομόφωνα, με εμφατικό και ουσιαστικό τρόπο, απέρριψε τη νεοφιλελεύθερη συνταγή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το κίνημα του κλίματος σε όλο τον κόσμο αγνοεί αυτό το μάθημα ευρισκόμενο σε κίνδυνο.

Οι λαοί του κόσμου πρέπει να σταματήσουν την αλλαγή του κλίματος. Εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη, θα αυξήσει την παγκόσμια θερμοκρασία κατά 40 έως 70 βαθμούς Κελσίου. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή των περισσότερων οικοσυστημάτων, θα καθιστούσε μεγάλα μέρη του κόσμου ακατοίκητα λόγω θερμότητας και θα σκότωνε δισεκατομμύρια ανθρώπους. Δεν πρόκειται μόνο για το Great Barrier Reef (στην Αυστραλία) ή τη ζούγκλα του Αμαζονίου, που είναι πράγματι σημαντικά ζητήματα. Πρόκειται για την επιβίωση του βιομηχανικού πολιτισμού και, σε χειρότερη περίπτωση, για το ίδιο το ανθρώπινο γένος.

Η δράση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο, δεν συμβαίνει σε κενό. Το ίδιο καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο μας έφερε μη βιώσιμα ορυκτά καύσιμα, δημιούργησε μια άκρως άνιση κοινωνία και η ανισότητα συνεχίζει να αυξάνεται. Όταν μια κυβέρνηση χρησιμοποιεί νεοφιλελεύθερες πολιτικές όπως η τιμή άνθρακα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εντείνει την τάση του καπιταλισμού να παράγει ανισότητες. Με τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων, όπως και με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, οι εργαζόμενοι υποφέρουν και οι καπιταλιστές σχεδόν δεν επηρεάζονται.

Σε εμάς στην Αυστραλία, οι συνέπειες είναι σαφείς. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κυριαρχούνται από δεξιόστροφες φωνές που αρνούνται την κλιματική αλλαγή. Διοχετεύουν τον δικαιολογημένο θυμό της εργατικής τάξης κατά της μείωσης του βιοτικού επιπέδου κάνοντάς το ένα θανατηφόρο όπλο ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή τιμολόγησης του άνθρακα. Η Δεξιά προωθεί έναν μαζικό σκεπτικισμό όσον αφορά την επιστημονική βάση για τη λήψη μέτρων κατά της αλλαγής του κλίματος. Αυτό ακριβώς συνέβη με την κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος της Julia Gillard το 2010 και οι συνέπειες είναι πιθανόν να είναι ίδιες -ή χειρότερες- εάν επαναληφθεί αυτή η στρατηγική.

Η μόνη ρεαλιστική προσέγγιση της αλλαγής του κλίματος είναι αυτή που αναγνωρίζει την ανισότητα στην κοινωνία μας. Οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, και ειδικότερα η τιμολόγηση του άνθρακα, συνιστούν συνταγή για αποτυχία. Οι εργαζόμενοι και οι κοινότητες που εξαρτώνται σήμερα από μη βιώσιμες βιομηχανίες αξίζουν μια δίκαιη μετάβαση. Τα πρότυπα διαβίωσης της εργατικής τάξης στο σύνολό της πρέπει να προστατεύονται για να διατηρήσουν την κοινωνική στήριξη για τη μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα. Η τιμή της μετάβασης πρέπει να βαρύνει εκείνους που έχτισαν και επωφελήθηκαν από μη βιώσιμες βιομηχανίες - τους καπιταλιστές. Εν ολίγοις, πρέπει να καταργήσουμε τον καπιταλισμό. Είναι η μόνη στρατηγική που μπορεί να λειτουργήσει.

ΜΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΕΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

Verwandter Link: http://melbacg.wordpress.com
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
George Floyd: one death too many in the “land of the free”

Γαλλία / Βέλγιο / Λουξεμβούργο | Λαϊκοί Αγώνες | gr

Di 26 Jan, 18:06

browse text browse image

img_0422_1.jpg imageΓια τους αγωνιζόμε&#... 20:11 Mo 13 Jun by Dmitri 0 comments

Από τις 9 Μάρτη, σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια, εκδηλώνεται ένας σημαντικός και μαχητικός κοινωνικός-ταξικός αγώνας ενάντια στον νέο εργασιακό νόμο με τον οποίο η γαλλική κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλλει την πλήρη αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

Συγκεντρώσεις Αλληλέγγυης:
Γαλλική Πρεσβεία, Αθήνα, Τρίτη 14/6, 6μμ
Γενικό Γαλλικό Προξενείο, Θεσσαλονίκη, Τετάρτ, 15/6, 12 μεσημέρι

img_0422.jpg imageΓια τα γεγονότα στη ... 19:25 Mi 08 Jun by Αναρχική Πολιτική Οργάνωση 0 comments

Από τις 9 Μάρτη, σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια, εκδηλώνεται ένας σημαντικός και μαχητικός κοινωνικός-ταξικός αγώνας ενάντια στον νέο εργασιακό νόμο με τον οποίο η γαλλική κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλλει την πλήρη αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Με διαρκείς καταλήψεις σε σχολεία, σχολές και δημόσια κτήρια, με επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων σε καθημερινό επίπεδο, με απεργίες διαρκείας και καταλήψεις σε εργοστάσια και με συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής η γαλλική κοινωνία -και ειδικότερα η νεολαία- ορθώνει γερές αντιστάσεις απέναντι στην επίθεση που εξαπολύουν τα αφεντικά και το κράτος.

croppedbannerese.jpg imageΓαλλία, μια αυθόρμη&... 06:53 Di 31 Mai by ΕΣΕ Αθήνας 0 comments

Ο αντεργατικός νόμος που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση Ολάντ, είναι ίδιος με τους νόμους που ισχύουν ήδη στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, οι γνωστές αντεργατικές πολιτικές που σκοπό έχουν την απαξία της εργατικής δύναμης, την κατάργηση των κεκτημένων και όχι χαρισμένων εργατικών δικαιωμάτων, την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Η προοπτική του κινήματος της Γαλλίας και όλων των αντίστοιχων κινημάτων, η προοπτική ολόκληρης της τάξης των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, βρίσκεται στον συνασπισμό γύρω από αυτοργανωμένες δομές (εργατικά σωματεία βάσης, συνελεύσεις γειτονιάς), μακριά από τις δομές οργάνωσης που ήδη μας πρόδωσαν.

al_2.jpg imageΜεταρρυθμίσεις: Δε&#... 18:16 Mo 08 Nov by Alternative Libertaire 0 comments

Τώρα που ο νόμος έχει ψηφιστεί, έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση αντίστασης, και δεν πρέπει να διστάσουμε να αμφισβητήσουμε τη νομιμότητα της «αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας», όπως είχε γίνει και κατά τη διάρκεια του κινήματος ενάντια στο CPE. Αυτά που έχουμε κερδίσει με αγώνα, θα τα κρατήσουμε μόνο μέσα από τον αγώνα.

textΕνάντια στη συγχών&#... 18:03 So 09 Sep by Alternative Libertaire 0 comments

Η συγχώνευση Gaz de France και Suez είναι επίθεση στους μισθούς και απειλή για τους πελάτες…

textΟργή και αγώνες παρ&... 22:29 Sa 12 Mai by γαλλική CNT 0 comments

Για ένα αυτόνομο και κοινωνικό κίνημα χειραφέτησης που να προωθεί άλλες ιδέες και ένα διαφορετικό πρόγραμμα κοινωνίας.

textΕνημέρωση από τη Σο&... 12:32 Sa 25 Mär by Εξορισμένη Επιτροπή Κατάληψης της Σορβόννης 0 comments

Δημοσιεύτηκε στις 22 Μάρτη 2006 στο http://libcom.org/blog και από εκεί στο athens indymedia σε μετάφραση Χ. και Τζ.

textΓια την κατάσταση σ&... 12:30 Sa 25 Mär by FdCA Alpi Marittime 0 comments

Σε όλη τη Γαλλία, πάνω από εκατομμύριο άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να υποστηρίξουν τον αγώνα ενάντια στον ήδη ψηφισμένο νόμο CPE (Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης).

textΌχι στην κατάσταση &... 11:47 Mo 14 Nov by Alternative Libertaire 0 comments

Translation in Greek of Alternative Libertaire's "No to the colonial war etc"

textΌχι στην κατάσταση &... 07:08 Sa 12 Nov by Alternative Libertaire 0 comments

Δήλωση της αναρχοκομμουνιστικής ομοσπονδίας της Γαλλίας Alternative Libertaire (Ελευθεριακή Εναλλαγή)

more >>

textΓενική Απεργία για &... Mär 29 by Αναρχική Ομοσπονδία 0 comments

Ανακοίνωση της Γαλλικής Αναρχικής Ομοσπονδίας

textΗ εξέλιξη της μορφή&... Mär 26 by unknown 0 comments

Ένα πράγμα δεν έχει, ωστόσο, αλλάξει: αυτό που ενώνει τους νέους είναι η αντίθεση στην απειλή της εργασιακής ανασφάλειας και στο CPE.

textΜήνυμα από αναρχικ&#... Mär 22 by various @s 0 comments

Με την βοήθεια όλων, ας επικρατήσει η ελευθερία και η δικαιοσύνη!

textΓια τα γεγονότα στη&... Jan 08 by Κοκκινόμαυρη Ζώνη 0 comments

Τα πρόσφατα γεγονότα στην Γαλλία παρά τις συντονισμένες προσπάθειες να αποδοθούν σε φυλετικά και θρησκευτικά αίτια, έχουν εμφανώς ταξικά χαρακτηριστικά

textΆνεμοι εξέγερσης Nov 20 by FdCA 0 comments

Translation in Greek of «The winds of revolt on each side of the Alps»

more >>

imageΓια τους αγωνιζόμε&#... Jun 13 1 of Anarkismo Editorial Group 0 comments

Από τις 9 Μάρτη, σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια, εκδηλώνεται ένας σημαντικός και μαχητικός κοινωνικός-ταξικός αγώνας ενάντια στον νέο εργασιακό νόμο με τον οποίο η γαλλική κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλλει την πλήρη αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

Συγκεντρώσεις Αλληλέγγυης:
Γαλλική Πρεσβεία, Αθήνα, Τρίτη 14/6, 6μμ
Γενικό Γαλλικό Προξενείο, Θεσσαλονίκη, Τετάρτ, 15/6, 12 μεσημέρι

imageΓια τα γεγονότα στη ... Jun 08 0 comments

Από τις 9 Μάρτη, σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια, εκδηλώνεται ένας σημαντικός και μαχητικός κοινωνικός-ταξικός αγώνας ενάντια στον νέο εργασιακό νόμο με τον οποίο η γαλλική κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλλει την πλήρη αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Με διαρκείς καταλήψεις σε σχολεία, σχολές και δημόσια κτήρια, με επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων σε καθημερινό επίπεδο, με απεργίες διαρκείας και καταλήψεις σε εργοστάσια και με συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής η γαλλική κοινωνία -και ειδικότερα η νεολαία- ορθώνει γερές αντιστάσεις απέναντι στην επίθεση που εξαπολύουν τα αφεντικά και το κράτος.

imageΓαλλία, μια αυθόρμη&... Mai 31 0 comments

Ο αντεργατικός νόμος που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση Ολάντ, είναι ίδιος με τους νόμους που ισχύουν ήδη στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, οι γνωστές αντεργατικές πολιτικές που σκοπό έχουν την απαξία της εργατικής δύναμης, την κατάργηση των κεκτημένων και όχι χαρισμένων εργατικών δικαιωμάτων, την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Η προοπτική του κινήματος της Γαλλίας και όλων των αντίστοιχων κινημάτων, η προοπτική ολόκληρης της τάξης των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, βρίσκεται στον συνασπισμό γύρω από αυτοργανωμένες δομές (εργατικά σωματεία βάσης, συνελεύσεις γειτονιάς), μακριά από τις δομές οργάνωσης που ήδη μας πρόδωσαν.

imageΜεταρρυθμίσεις: Δε&#... Nov 08 Anarkismo 0 comments

Τώρα που ο νόμος έχει ψηφιστεί, έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση αντίστασης, και δεν πρέπει να διστάσουμε να αμφισβητήσουμε τη νομιμότητα της «αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας», όπως είχε γίνει και κατά τη διάρκεια του κινήματος ενάντια στο CPE. Αυτά που έχουμε κερδίσει με αγώνα, θα τα κρατήσουμε μόνο μέσα από τον αγώνα.

textΕνάντια στη συγχών&#... Sep 09 Anarkismo 0 comments

Η συγχώνευση Gaz de France και Suez είναι επίθεση στους μισθούς και απειλή για τους πελάτες…

more >>
© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]