user preferences

New Events

Διεθνή

no event posted in the last week

Αναρχισμός, διεθνισμός και εθνική απελευθέρωση

category Διεθνή | Αναρχική Ιστορία | Κριτική / Παρουσίαση author Wednesday March 13, 2019 04:17author by Dmitri - MACG (personal capacity)author email ngnm55 at gmail dot com Report this post to the editors

“Anarchism and Syndicalism in the Colonial and Postcolonial World, 1870-1940: the praxis of national liberation, internationalism, and social revolution” (“Αναρχισμός και Συνδικαλισμός στον Αποικιακό και Μεταποικιακό Κόσμο 1870-1940: η πρακτική της εθνικής απελευθέρωσης, του διεθνισμού και της κοινωνικής επανάστασης”)
9789004188488.jpg

Αναρχισμός, διεθνισμός και εθνική απελευθέρωση

“Anarchism and Syndicalism in the Colonial and Postcolonial World, 1870-1940: the praxis of national liberation, internationalism, and social revolution” (“Αναρχισμός και Συνδικαλισμός στον Αποικιακό και Μεταποικιακό Κόσμο 1870-1940: η πρακτική της εθνικής απελευθέρωσης, του διεθνισμού και της κοινωνικής επανάστασης”)

Στον ογκώδη αυτό τόμο που επιμελούνται οι Steven J. Hirsch και Lucien van der Walt, εξετάζεται ο ρόλος που ο αναρχισμός και ο συνδικαλισμός έπαιξαν στον αποικιακό και μεταποικιακό κόσμο, από το 1870 έως το 1940. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο ρόλο του αναρχικού και αναρχοσυνδικαλιστικού κινήματος στα συνδικαλιστικά κινήματα, στους αντι-αποικιακούς, αντιιμπεριαλιστικούς και εθνικούς απελευθερωτικούς αγώνες και στην αντιμετώπιση του εθνικού ζητήματος, συμπεριλαμβανομένου του φυλετικού διαχωρισμού και των διαιρέσεων.

Για να κατανοήσουμε τον αναρχισμό και τον συνδικαλισμό, είναι απαραίτητη μια παγκόσμια ανάλυση που να τοποθετεί την Αφρική, την Ασία, την Ανατολική Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική και την Ιρλανδία, στο κέντρο της σχετικής ιστοριογραφίας και των παρεπόμενων αναλύσεων. Αυτό δεν σημαίνει το να ανακαλύψουμε ή και να επαναλάβουμε ψευδείς και συχνά παραπλανητικές κατηγορίες και ετικέτες, όπως ο «νότιος» ή ο «τριτοκοσμικός» αναρχισμός, αλλά μάλλον, να δουμε τον αναρχισμό και τον συνδικαλισμό ως ένα παγκόσμιο ρεύμα που εμφανίζεται, αναπτύσσεται και σφυρηλατείται σε διεθνή κλίμακα.

Μολονότι είναι απολύτως κατανοητό και προφανές το ότι το ισπανικό αναρχικό διατηρεί τα “σκήπτρα”, ωστόσο δεν ήταν ούτε μοναδικό ούτε ασυνήθιστο, αλλά ένα κίνημα από μια σειρά μαζικών κινημάτων με στενούς δεσμούς με τις εκάστοτε κοινωνίες που μελετήθηκαν μερικώς στο πλαίσιο μιας διακρατικής αναλυτικής ανάλυσης και παρουσίασης.

Ο τόμος αρχίζει με εισαγωγή των Steven J. Hirsch και Lucien van der Walt, ο πρόλογος είναι του Benedict Anderson, ενώ τα κεφάλαια που συγκροτούν τον τόμο είναι των Steven Hirsch, Lucien van der Walt, Luigi Biondi, Arif Dirlik, Anthony Gorman, Dongyoun Hwang, Geoffroy de Laforcade, Emmet O'Connor, Kirk Shaffer, Aleksandr Shubin και Edilene Toledo.

Δίνεται άμεση έμφαση στα κινήματα που αναπτύχθηκαν κατά την περίοδο του κλασσικού ιμπεριαλισμού, ενώ οι χώρες που καλύπτονται εδώ είναι οι Αργεντινή, Βραζιλία, Κίνα, Κούβα, Αίγυπτος, Κορέα, Μεξικό, Παναμάς, Περού, Πουέρτο Ρίκο, Νότια Αφρική και Ουκρανία.

Η αρχική έκδοση εμφανίστηκε το 2010 από τον εκδοτικό οίκο Brill, με παραρτήματα στο Leiden της Ολλανδίας και τη Βοστώνη. Επίσης, μια ελαφρώς αναθεωρημένη και με νέο πρόλογο έκδοση, εμφανίστηκε το 2014.

This page has not been translated into العربية yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Reflexiones sobre la situación de Afganistán

Αυτοοργάνωση ή Χάος

South Africa: Historic rupture or warring brothers again?

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]