user preferences

Βροχή οι απολύσεις στον επισιτισμό!

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εργατικοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Tuesday October 08, 2019 05:15author by ΕΣΕ Ιωαννίνων Report this post to the editors

Πετούν στον δρόμο ανθρώπους που έχουν υποχρεώσεις, οικογένειες, νοίκια, σαν να είναι προϊόντα ¨που έληξαν¨. Αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους/ες σαν αριθμούς στα λογιστικά φύλλα. Δυστυχώς για αυτούς, δεν έμαθαν να λογαριάζουν τι σημαίνει μαχητικός συνδικαλισμός, αλληλεγγύη και αγώνας. Ποτέ δεν είναι αργά.
71587680_2473459916234355_2436668189791223808_n.jpg

Βροχή οι απολύσεις στον επισιτισμό!

Τα πρωτοβρόχια δεν έφεραν μόνο το νερό τουλούμι στα Γιάννινα. Έφεραν και απολύσεις. Σε πολλά μαγαζιά του επισιτισμού(καφετέριες, μεζεδοπωλεία, εστιατόρια, ταχυφαγεία), οι εργοδότες λες και συνεννοήθηκαν μεταξύ τους, ξεκίνησαν εκδικητικές απολύσεις προς εργαζόμενους/ες οι οποίοι/ες διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους ή είχαν συνδικαλιστική δράση.

Βέβαια τα αφεντικά δεν μαζεύτηκαν κι αποφάσισαν να αρχίσουν να διώχνουν. Μικρή είναι η πόλη, θα μαθεύονταν. Ούτε - όπως αρέσκονται να υποστηρίζουν ορισμένοι- βρήκαν κατάλληλο πεδίο λόγω της αλλαγής της κυβέρνησης. Μια χαρά απολύανε κι επι ΣΥΡΙΖΑ, μια χαρά χάιδεψε και η ¨αριστερή¨ κυβέρνηση τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Κι όποιος υποστηρίζει (ακόμη!)πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φιλεργατική πολιτική, δεν είναι ούτε για γέλια, ούτε για κλάματα, είναι για σφαλιάρες.

Η αντίδραση των αφεντικών

Το ζήτημα αυτό, δεν είναι ξέχωρο, από την σειρά διεκδικήσεων που αναπτύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, στον κλάδο του επισιτισμού. Πολλοί νέοι/ες εργαζόμενοι, σερβιτόρες, λαντζιέρηδες, ντελιβεράδες κα, δυνάμωσαν και συσπειρώθηκαν σε σωματεία που δεν ελέγχονται από κομματικούς μηχανισμούς, που μπλέκονται σε πολιτικές διαμεσολαβήσεις, που απαιτούν μαχητικά την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, την ασφάλιση, την πληρωμή των υπερωριών, την καταβολή των δώρων και των επιδομάτων. Τα αφεντικά, όχι μόνο στα Γιάννινα αλλά παντού, δεν έχουν συνηθίσει σε τέτοια πίεση. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, με κυβερνητικές εντολές φυσικά, έκρυβαν τα μάτια στις παρανομίες, φοβούμενοι να ταράξουν την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Τα επίσημα συνδικάτα(ΓΣΕΕ/ΠΑΜΕ), στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση, καταγγέλλουν μόνο το μεγάλο κεφάλαιο λες και στα μικρομάγαζα δεν υπάρχει εκμετάλλευση.

Οι απολύσεις αυτές όμως, κανέναν συνάδελφο/ισσα δεν φοβίζουν. Κανείς δεν πρόκειται να κιοτέψει. Στην εποχή της απόλυτης επισφάλειας στους χώρους δουλειάς, της αβεβαιότητας και της κακοπληρωμένης εργασίας, η επιλογή να διεκδικείς τα αυτονόητα, να υπερασπίζεσαι την αξιοπρέπειά σου, δεν γίνεται χωρίς κόστος. Και τα αφεντικά ψάχνουν κάθε τρόπο να σε ξεφορτωθούν. Δυστυχώς όμως για αυτούς, έχουν μάθει να τα υπολογίζουν όλα με βάση υποτίθεται τί τους συμφέρει και τι όχι.

Πετούν στον δρόμο ανθρώπους που έχουν υποχρεώσεις, οικογένειες, νοίκια, σαν να είναι προϊόντα ¨που έληξαν¨. Αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους/ες σαν αριθμούς στα λογιστικά φύλλα. Δυστυχώς για αυτούς, δεν έμαθαν να λογαριάζουν τι σημαίνει μαχητικός συνδικαλισμός, αλληλεγγύη και αγώνας. Ποτέ δεν είναι αργά.

*Άρθρο της εφημερίδας “Αναρχοσυνδικαλισμός” της Ελευθεριακής Συνδικαλισιτκής Ένωσης (ΕΣΕ) Ιωαννίνων, που μοιράστηκε στην πόλη των Ιωαννίνων σε 5000 αντίτυπα.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Reflexiones sobre la situación de Afganistán

Αυτοοργάνωση ή Χάος

South Africa: Historic rupture or warring brothers again?

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]