Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Διεθνή

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche veröffentlicht

Kommende Veranstaltungen

Διεθνή | Λαϊκοί Αγώνες

Keine kommenden Veranstaltungen veröffentlicht

Τα εμβόλια

category Διεθνή | Λαϊκοί Αγώνες | Γνώμη / Ανάλυση author Dienstag April 13, 2021 17:26author by MACG - Anarkismo Report this post to the editors

Κοινωνικές, οικονομικές επιπτώσεις της COVID-19

Στο αποκορύφωμα της πανδημίας οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις παγκοσμίως μας είπαν πως «απέναντι σε αυτήν την κατάσταση είμαστε όλοι μαζί». Φυσικά, αυτό ήταν πάντα ένα ψέμα, αλλά έπρεπε να το πουν και ανταποκρίθηκε στις βαθύτερες επιθυμίες της εργατικής τάξης. Πρέπει να οικοδομήσουμε το κίνημα που θα μπορεί να δημιουργήσει μια κοινωνία που θα μας χωράει όλους μαζί. Χρειαζόμαστε ένα εργατικό κίνημα βασισμένο στις αρχές του αναρχικού κομμουνισμού. Χρειαζόμαστε την κοινωνική επανάσταση που μόνο αυτή μπορεί να οδηγήσει στον ελευθεριακό κομμουνισμό.
emvoliasmos1024x640.jpg

Εμβολιασμός, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας της COVID-19

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε πρώτα, υπό τον τίτλο “Εμβόλια”, στις 28/2/2021 στο 10ο τεύχος του “Anvil” (“Αμόνι” - Vol 10 No 1, 28 Φλεβάρη 2021.), που εκδίδει η Ομάδα Αναρχικών Κομμουνιστών Μελβούρνης (Melbourne Anarchist Communist Group).

Τα εμβόλια κατά του COVID-19, της ασθένειας που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2, έχουν αρχίσει να αξιοποιούνται στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και η πανδημία αρχίζει να υποχωρεί εκεί. Σε ορισμένες χώρες οι αριθμοί νέων κρουσμάτων μειώθηκαν δραστικά και οι θάνατοι έχουν, επίσης, μειωθεί σημαντικά. Νέα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια αποτρέπουν ουσιαστικά τη μετάδοση του ιού.

Τα εμπόδια

Είμαστε, όμως, πολύ μακριά από τον παράδεισο. Αρκετά εμπόδια στέκουν στον δρόμο της νίκης του ιού και θα ακολουθήσουν οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Το πιο σημαντικό είναι πως τα εμβόλια σπανίζουν στον Τρίτο Κόσμο. Πολλές χώρες δεν έχουν τους πόρους, για να τη διενέργεια τεστ για τον ιό, επομένως οι επίσημοι αριθμοί των κρουσμάτων είναι ανεξέλεγκτα υποτιμημένοι. Και τώρα που είναι διαθέσιμα αποτελεσματικά εμβόλια, το αντίτιμο που απαιτείται από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες είναι απρόσιτο. Υπάρχει ένα ταμείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πληρωμή εμβολίων για τις πολύ φτωχότερες χώρες, αλλά οι συνεισφορές από τις πλούσιες χώρες είναι πολύ μικρές σε σύγκριση με ό,τι χρειάζεται. Ως αποτέλεσμα, για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 6 χρόνια. Οι πλούσιες χώρες, πολλές εκ των οποίων (συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας) έχουν πολύ χαμηλούς αριθμούς κρουσμάτων, θα εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους εντός ενός έτους. Πρόκειται για επιπλέον πέντε χρόνια δυστυχίας και θανάτου, επειδή κάποιος είναι φτωχός. Το να έχει κάποιος λάθος χρώμα δέρματος φαίνεται πως δε βοηθά.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι ο ιός μεταλλάσσεται, οδηγώντας σε αυτό που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκαλεί «παραλλαγές ανησυχίας». Αυτά τα στελέχη του ιού είναι πιο μολυσματικά και μερικά μπορεί να είναι πιο θανατηφόρα. Επιπλέον, μερικά μεταλλαγμένα στελέχη του ιού μπορεί να είναι πιο ανθεκτικά στα υπάρχοντα εμβόλια, τα οποία πρέπει να τροποποιηθούν, για να τα αντιμετωπίσουν. Παρότι ορισμένοι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό μπορεί να γίνει γρήγορα, θα ήταν παράλογο να το υποθέσουμε ως βεβαιότητα. Εν τω μεταξύ, η φυσική επιλογή πιέζει πάντα έναν νέο ιό να εξελιχθεί, ώστε να είναι πιο μολυσματικός και πιο ανθεκτικός στα εμβόλια. Επιτρέποντας την ανεξέλεγκτη μετάδοση του ιού στον Τρίτο Κόσμο, την ώρα που οι πλούσιες χώρες εμβολιάζονται, δίνεται η μέγιστη ευκαιρία για την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού.

Τρίτον, αντιμετωπίζουμε την επιζήμια επιρροή των αντι-εμβολιαστών. Διαδίδοντας έναν εκλεκτικό συνδυασμό θεωριών συνωμοσίας και αντι-επιστημονικής αμπελοφιλοσοφίας, προσπαθούν να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους στις ανεπτυγμένες χώρες να εμβολιαστούν. Παρόλο που οι πεπεισμένοι αντι-εμβολιαστές αποτελούν απλώς ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού, έχουν, ωστόσο, πολύ μεγαλύτερο ακροατήριο ανθρώπων που είναι διστακτικοί και επιρρεπείς στην παραπληροφόρηση. Εάν πεισθούν αρκετά άτομα να απορρίψουν τον εμβολιασμό, η κοινωνία θα παραμείνει ευάλωτη στον ιό.

Οι αντι-εμβολιαστές διέπονται από μια εξαιρετικά επιβλαβή πολιτική. Μερικές θεωρίες συνωμοσίας είναι απλώς τρελές. Αυτές που αφορούν τη Big Pharma συνδυάζουν βάσιμες ανησυχίες με ανεξέλεγκτη ​​παραπληροφόρηση. Αλλά θεωρίες συνωμοσίας είναι, όμως, πολύ πιο σκοτεινές. Οι χειρότερες εξ αυτών είναι απολύτως ξεκάθαρα αντισημιτικές και συνήθως ενδύονται με κωδικοποιημένη γλώσσα για τον Τζορτζ Σόρος ή για απροσδιόριστους υπέρμαχους της παγκοσμιοποίησης. Αυτοί οι άνθρωποι είναι φασίστες και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι.

Οι επιπτώσεις

Επιπλέον, θα αντιμετωπίσουμε οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Η πανδημία έχει επιβάλει τεράστιο κόστος στις καπιταλιστικές οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Μέρος αυτού του κόστους προέρχεται από μέτρα που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις, για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτού του κόστους πηγάζει από τις αποφάσεις που έλαβαν μεμονωμένα άτομα για την προστασία της υγείας τους, όταν οι κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να περιορίσουν δραστικά τη μετάδοση του ιού. Οι δημόσιες δαπάνες βρίσκονται υπό κατάρρευση παγκοσμίως. Ο αντίκτυπος της πανδημίας έχει υποσκιαστεί από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που επικρατούν, αλλά εάν τα επιτόκια αυξηθούν ακόμη και κατά το ελάχιστο, κάθε κράτος θα βιώσει μια δημοσιονομική κρίση τεράστιων διαστάσεων.

Η οικονομική ανισότητα έχει, επίσης, αυξηθεί με συγκλονιστική ταχύτητα. Μετά την αρχική τους πτώση οι χρηματιστηριακές αγορές ανήλθαν σε νέα ύψη. Οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας βιομηχανίας που κατέχουν μεγάλα μερίδια σε εταιρείες που άνθισαν στην κρίση συσσωρεύουν επιδεικτικά πλούτο σαν ληστές. Ο Τζεφ Μπέζος, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Amazon, κάνει τους βαρόνους της βιομηχανίας του 19ου αιώνα να μοιάζουν με φτωχαδάκια. Η ανεργία έχει αυξηθεί και παράλληλα έχει επιβληθεί εκτεταμένο πάγωμα μισθών. Ακόμη και οι περικοπές μισθών δεν είναι ασυνήθιστες. Μαίνεται ένας ταξικός πόλεμος και μέχρι στιγμής η μία πλευρά νικά, χωρίς να συναντά ουσιαστική αντίσταση.

Καθώς η πανδημία υποχωρεί, οι εργαζόμενοι στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες θέλουν να αντισταθμίσουν τις θυσίες που έκαναν, ενώ ο ιός μαινόταν. Ο δεξιός φιλελευθερισμός έχει υποτιμηθεί εντελώς και οι κυβερνήσεις έβαλαν τη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία στην άκρη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παρόλο που οι φασίστες στρατολόγησαν κόσμο από τη δεξαμενή των αντι-εμβολιαστών, η ευρύτερη κοινωνία απελευθερώθηκε από την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού. Αυτή η ηγεμονία θα είναι δύσκολο να αποκατασταθεί.

Στο αποκορύφωμα της πανδημίας οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις παγκοσμίως μας είπαν πως «απέναντι σε αυτήν την κατάσταση είμαστε όλοι μαζί». Φυσικά, αυτό ήταν πάντα ένα ψέμα, αλλά έπρεπε να το πουν και ανταποκρίθηκε στις βαθύτερες επιθυμίες της εργατικής τάξης. Πρέπει να οικοδομήσουμε το κίνημα που θα μπορεί να δημιουργήσει μια κοινωνία που θα μας χωράει όλους μαζί. Χρειαζόμαστε ένα εργατικό κίνημα βασισμένο στις αρχές του αναρχικού κομμουνισμού. Χρειαζόμαστε την κοινωνική επανάσταση που μόνο αυτή μπορεί να οδηγήσει στον ελευθεριακό κομμουνισμό.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ

Ομάδα Αναρχικών Κομμουνιστών Μελβούρνης (Melbourne Anarchist Communist Group)

*Μεταφράστηκε και δημοσιεύτηκε στα ελληνικά αρχικά εδώ: https://www.alerta.gr/archives/17589

**Πρώτη αγγλική δημοσίευση εδώ: https://melbacg.wordpress.com/2021/03/26/the-vaccines/

Verwandter Link: https://melbacg.wordpress.com
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Hauptseite

Le vieux monde opprime les femmes et les minorités de genre. Leur force le détruira !

Against Militarism and War: For self-organised struggle and social revolution

Declaração anarquista internacional sobre a pandemia da Covid-19

La révolution du Rojava a défendu le monde, maintenant le monde doit défendre la révolution du Rojava!

Anarchist Theory and History in Global Perspective

Trans Rights is a Class Issue

Capitalism, Anti-Capitalism and Popular Organisation [Booklet]

AUKUS: A big step toward war

Reflexiones sobre la situación de Afganistán

Αυτοοργάνωση ή Χάος

South Africa: Historic rupture or warring brothers again?

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

Διεθνή | Λαϊκοί Αγώνες | gr

So 14 Aug, 03:57

browse text browse image

conj1534x1536.jpg imageΗ Λατινική Αμερική &... 16:58 Do 07 Okt by CALA 0 comments

Οι αναρχικές κομμουνιστικές, εσπεσιφιστικές οργανώσεις και ομοσπονδίες που απαρτίζουν τον Συντονισμό Αναρχικών Λατινικής Αμερικής (CALA) δημοσίευσαν το παρακάτω κείμενο ανάλυσης της τρέχουσας συγκυρίας στη Λατινική Αμερική αναφορικά με την πολιτική και οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα κατά τόπους στη Νότια και την Κεντρική Αμερική, αλλά και σχετικά με τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες που επαναφέρουν δυναμικά στο προσκήνιο τον λαϊκό παράγοντα, τις απελευθερωτικές δυνατότητες και προοπτικές που μπορεί να αναπτύξει η ακηδεμόνευτη οργάνωση, η άμεση δράση και η αυτοδύναμη κίνηση των από τα κάτω.

textΤα γεγονότα στο Εδι&... 15:53 Fr 08 Jul by Indymedia uk, 0 comments

Περιγραφή από την πορεία όσων ξέμειναν στην πόλη του Εδιμβούργου

textG8: Ανεπιθύμητοι 15:57 Di 05 Jul by Αναρχική Ομοσπονδία 0 comments

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε μεταφρασμένο στα ελληνικά στο Athens Indymedia στις 5 Ιουλίου 2005.

text Eνάντια στους G8 (Εδιμ&#... 13:18 Mo 04 Jul by Αναρχική/αντιεξουσιαστική Συνέλευση ενάντια στ 0 comments

Καθώς κάνουμε αυτό το κάλεσμα, είμαστε γεμάτοι ελπίδα. Η αντίδραση στο καταστρεπτικό τους σύστημα υπήρξε μόνιμη.

imageΕμβόλιο εναντίον τ&#... Sep 08 by Melbourne Anarchist Communist Group 1 comments

Πώς θα κερδίσουμε αυτό το πρόγραμμα; Η απάντηση είναι η ίδια όπως πάντα. Η εργατική τάξη, που υποστηρίζεται στον Τρίτο Κόσμο από τις άλλες λαϊκές τάξεις, χρειάζεται να αγωνιστεί. Πρέπει να απαιτήσουμε μέτρα υγείας και ασφάλειας και να αρνηθούμε την μη ασφαλή εργασία. Πρέπει, επίσης, να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό κίνημα. Πρέπει να καταστήσουμε την κοινωνία ακυβέρνητη και να αποτρέψουμε τη συσσώρευση κερδών έως ότου οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να νικήσουν οριστικά τον SARS-CoV-2.

imageΌλοι οι καιροί είνα&... Mai 01 by Αναρχοκομμουνιστικές οργανώσεις 0 comments

"Η Πρωτομαγιά πρέπει να είναι ένα σύμβολο της διεθνούς αλληλεγγύης - δηλαδή μιας αλληλεγγύης που δεν περιορίζεται στο πλαίσιο του εθνικού κράτους, το οποίο ταιριάζει πάντα με τα συμφέροντα των προνομιούχων μειονοτήτων αυτής της ίδιας χώρας. Μεταξύ των εκατομμυρίων εργαζομένων που υπομένουν τον ζυγό της δουλείας, υπάρχει ενότητα στα κοινά συμφέροντα, ανεξάρτητα από τη γλώσσα που μιλούν και την κατάσταση υπό την οποία γεννήθηκαν. Αλλά μεταξύ των εκμεταλλευτών και των εκμεταλλευόμενων μιας χώρας, υπάρχει ένας συνεχής πόλεμος που δεν μπορεί να επιλυθεί με καμία αρχή εξουσίας και έχει τις ρίζες του στα αντίθετα συμφέροντα των διαφόρων τάξεων. Κάθε εθνικισμός είναι μια ιδεολογική μεταμφίεση των πραγματικών γεγονότων: μπορεί κάποτε να σύρει τις μεγάλες μάζες στους ψεύτικους εκπροσώπους της, αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να καταργήσει την κτηνώδη πραγματικότητα των πραγμάτων αυτού του κόσμου“.
(Rudolf Rocker, 1936).

imageΗ Νότια Αμερική φλέ&... Dez 24 by Melbourne Anarchist Communist Group (MACG) 0 comments

Τέλος, είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε ότι δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ αυτών των δύο καθηκόντων. Πράγματι, το πρώτο είναι προϋπόθεση του δεύτερου. Οι αναρχικοί που οργανώνονται με βάση το Especifismo πρέπει να προπαγανδίζουν αδιάκοπα στη Χιλή και οπουδήποτε αλλού αυτό είναι πρακτικό, οι εργαζόμενοι να σχηματίζουν μαζικά όργανα εργατικής δημοκρατίας και να απομακρύνονται από τους κοινοβουλευτικούς δρόμους που μπορούν να οδηγήσουν μόνο σε ήττα ή από πολιτικά κόμματα που αναζητούν εξουσία μόνο για τον εαυτό τους και όχι για τους εργάτες. Μόνο η επαναστατική κατάργηση του καπιταλισμού μπορεί να λύσει την πιεστική κρίση της Νότιας Αμερικής και μόνο ο Αναρχικός Κομμουνισμός, το Especifismo, μπορεί να φωτίσει τον δρόμο προς αυτή την επανάσταση.

imageΧωρίς αφεντικά Aug 05 by Ricardo Flores Magon 0 comments

... Από τη στιγμή που θεωρούν οι ίδιοι πως είναι ίσοι μεταξύ τους, με το ίδιο δικαίωμα στη Μητέρα Γη, δεν χρειάζονται αφεντικό για να προστατεύσουν τους προνομιούχους ενάντια σε αυτούς χωρίς προνόμια, επειδή όλοι είναι προνομιούχοι.

imageΕργατική και κοινω&#... Feb 22 by Γιώργος Μεριζιώτης / Μάρτιν Μπούμπερ 0 comments

Με αφορμή τα μικρά «πειράματα εργατικής και κοινωνικής αυτοδιαχείρισης» που συντελούνται τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα, αλλά και την λεγόμενη «κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία» που προωθεί η σημερινή αριστερή κυβέρνηση δημοσιεύουμε μια δικιά μας εποικοδομητική κριτική, και ένα κείμενο/ μελέτη του Μάρτιν Μπούμπερ για τα Πειράματα εργατικής και κοινωνικής αυτοδιαχείρισης τον 19ο αιώνα* για να διαπιστώσουμε το πως και γιατί αυτά τα πειράματα ή απέτυχαν και διαλύθηκαν, ή αφομοιώθηκαν από το καπιταλιστικό σύστημα.

more >>

imageΗ Λατινική Αμερική &... Okt 07 Anarkismo 0 comments

Οι αναρχικές κομμουνιστικές, εσπεσιφιστικές οργανώσεις και ομοσπονδίες που απαρτίζουν τον Συντονισμό Αναρχικών Λατινικής Αμερικής (CALA) δημοσίευσαν το παρακάτω κείμενο ανάλυσης της τρέχουσας συγκυρίας στη Λατινική Αμερική αναφορικά με την πολιτική και οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα κατά τόπους στη Νότια και την Κεντρική Αμερική, αλλά και σχετικά με τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες που επαναφέρουν δυναμικά στο προσκήνιο τον λαϊκό παράγοντα, τις απελευθερωτικές δυνατότητες και προοπτικές που μπορεί να αναπτύξει η ακηδεμόνευτη οργάνωση, η άμεση δράση και η αυτοδύναμη κίνηση των από τα κάτω.

text Eνάντια στους G8 (Εδιμ&#... Jul 04 0 comments

Καθώς κάνουμε αυτό το κάλεσμα, είμαστε γεμάτοι ελπίδα. Η αντίδραση στο καταστρεπτικό τους σύστημα υπήρξε μόνιμη.

© 2005-2022 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]