user preferences

New Events

Διεθνή

no event posted in the last week

Πόλεμος και Επανάσταση

category Διεθνή | Αναρχική Ιστορία | Νέα author Wednesday July 26, 2006 14:14author by KSL Report this post to the editors

Η Κομμούνα της Βουδαπέστης (1919)

«Πόλεμος και Επανάσταση. Το Ουγγρικό αναρχικό κίνημα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Κομμούνα της Βουδαπέστης (1919)». Νέα μπροσούρα της KSL.

Η πιο πρόσφατη μπροσούρα της KSL σας δίνει μια ευκαιρία να μάθετε αρκετά πράγματα για τους Ούγγρους αναρχικούς στην Κομμούνα της Βουδαπέστης το 1919 καθώς και στοιχεία για φυσιογνωμίες όπως ο Ervin Szabo (αναρχικός βιβλιοθηκάριος και αντιπολεμικός αγωνιστής), τον Otto Korvin (επαναστάτη) και την Ilona Duczynska.

Η μπροσούρα έχει τίτλο «Πόλεμος και Επανάσταση. Το Ουγγρικό αναρχικό κίνημα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Κομμούνα της Βουδαπέστης (1919)» («War and Revolution: the Hungarian Anarchist Movement in World War I and the Budapest Commune, 1919») και συγγραφέας είναι ο Martyn Everett.

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος τερματίστηκε παντού το 1918, εκτός από την Ουγγαρία, όπου ο αγώνας ενάντια στον πόλεμο συνεχίστηκε, ενώ η οικονομική καταστροφή δημιούργησε μια επαναστατική κατάσταση.

Παρά το μέγεθός του, το μικρό ουγγρικό αναρχικό κίνημα, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντίσταση στην αιματοχυσία και το μακελειό του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Συνεργαζόμενοι με μαρξιστές και αριστερούς κομμουνιστές, οι αναρχικοί πυροδότησαν μια επανάσταση η οποία αποκορυφώθηκε με τη δημιουργία της Κομμούνας της Βουδαπέστης, αλλά ήσαν απροετοίμαστοι για την αντιπαράθεση με τους μπολσεβίκους και ήσαν από τα πρώτα θύματα της «Λευκής Τρομοκρατίας» που εξαπολύθηκε ενάντια στην Κομμούνα.

Η Κομμούνα της Βουδαπέστης του 1919 δεν έχει βρει τη θέση που της αξίζει από τους διάφορους ιστορικούς, αν και μας παρέχει μια σπουδαία και καταλυτική εμπειρία για να καταλάβουμε το αναρχικό κίνημα σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή. Τώρα μπορούμε να δούμε πώς και γιατί η τύχη δεν χαμογέλασε στους αναρχικούς με το τέλος του Πολέμου και μετά καθώς οι αναρχικές οργανώσεις είτε υποσκελίστηκαν από μαρξιστικά κόμματα είτε συντρίφτηκαν από τα πρώτα κύματα του φασισμού.

Με την Κομμούνα αυτή, επίσης, αναδύονται διδάγματα με σύγχρονη σημασία, όπως ο ρόλος των αναρχικών σε επαναστατικές συνθήκες και ο ρόλος του αναρχισμού στη διαμόρφωση του λεγόμενου «δυτικού μαρξισμού», αν και τα δύο αυτά αντικείμενα είναι αρκετά πολύπλοκα και χρειάζονται περαιτέρω μελέτες.

«Συνενώνοντας τα διαφορετικά κομμάτια της ιστορίας των Ούγγρων αναρχικών», λέει ο συγγραφέας της μπροσούρας Martyn Everett, «αναγκάστηκα, επίσης, να σκεφτώ για τον τρόπο με τον οποίο οι αναρχικές ιδέες κυκλοφορούσαν ανάμεσα στο βρετανικό αναρχικό κίνημα. Το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, επειδή, αν και αρκετοί από τους πιο σημαντικούς θεωρητικούς του αναρχισμού ήταν Ευρωπαίοι, η σύγχρονη αναρχική σκέψη συχνά παρουσιάζεται ως αντικείμενο μιας μορφής πολιτιστικού ιμπεριαλισμού που παραλληλίζει τον πολιτιστικό ιμπεριαλισμό του κυρίαρχου συστήματος. Παραμένουμε απληροφόρητοι για σημαντικές πλευρές της δικής μας ευρωπαϊκής ιστορίας, ενώ οι ιδέες και προτεραιότητές μας συχνά επηρεάζονται από τις πολιτιστικές αξίες του αναρχικού κινήματος των ΗΠΑ.

Εξαιτίας της κοινής μας γλώσσας, οι ιδέες περνούν εύκολα τον Ατλαντικό, ενώ, αντίθετα, γλωσσικά σύνορα μας χωρίζουν από την επίδραση του ευρωπαϊκού αναρχισμού. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να δημιουργήσει πραγματικά προβλήματα στην ανάπτυξη του αναρχισμού ως αποτελεσματικού κοινωνικού κινήματος. Ένα κλασικό παράδειγμα χαμένης ευκαιρίας ήταν η αποτυχία μας να υποστηρίξουμε τις πρόσφατα αναδυόμενες αναρχικές ομάδες στην Ανατολική Ευρώπη μετά την κατάρρευση του σταλινισμού».

Η μπροσούρα αποτελείται από 28 σελίδες και διακοσμείται με φωτογραφίες Ούγγρων αναρχικών. Διατίθεται από την Kate Sharpley Library, στις διευθύνσεις: 1) BM Hurricane, London, WC1N 3XX και 2) PMB 820, 2425 Channing Way, Berkeley CA 94704, USA, ιστοσελίδα www.katesharpleylibrary.net

* Η παρουσίαση αυτή δημοσιεύτηκε στο www.anarkismo.net και www.ainfos.ca Ελληνική μετάφραση «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη, 17/7/2006

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
George Floyd: one death too many in the “land of the free”
© 2005-2020 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]