user preferences

Recent articles by "kapoioi"
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος

Slaughterers of the Palestinian people Jun 15 17 by Libertarian Initiative of Thessaloniki

Για τη διάσκε&#... May 25 17 by Δίκτυο Ομάδων Αλληλεγγύης Δωδεκανήσου

CHI HA PORTATO IN SIRIA IL GAS SARIN? Apr 15 17 by Gianni Sartori

Καταδίκη του Γιώργου Μοναστηριώτη

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | Νέα author Thursday November 02, 2006 09:27author by "kapoioi" Report this post to the editors

24 μήνες με αναστολή

Το Αναθεωρητικό Δικαστήριο Αθήνας, επέβαλε την Τρίτη, 31 Οκτώβρη, ποινή 24 μηνών με αναστολή στον Γιώργο Μοναστηριώτη.

Το Αναθεωρητικό Δικαστήριο Αθήνας, επέβαλε την Τρίτη, 31 Οκτώβρη, ποινή 24 μηνών με αναστολή στον Γιώργο Μοναστηριώτη, για την άρνησή του να επιβιβαστεί το Μάιο του 2003 στη φρεγάτα «Ναβαρίνο» η οποία αναχωρούσε για τον Περσικό κόλπο, στο πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής στον πόλεμο του Ιράκ.

Πρωτόδικα ο Μοναστηριώτης είχε καταδικαστεί το 2003 σε φυλάκιση 40 μηνών χωρίς αναστολή, καταδίκη την οποία είχε αρχίσει να εκτίει στις φυλακές Κορίνθου, μέχρι το κίνημα συμπαράστασης που είχε αναπτυχθεί να επιβάλει την αποφυλάκισή του.

Η βαριά αυτή καταδίκη που - να σημειωθεί - επιβλήθηκε στο όνομα του ελληνικού λαού, έρχεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με τα αισθήματα των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που διαδήλωναν τότε κατά του πολέμου, όσο και με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις πρόσφατες αναφορές του Ο.Η.Ε., οι οποίες συνιστούν στις χώρες-μέλη του να νομοθετήσουν αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στην άρνηση στράτευσης των επαγγελματιών στρατιωτικών (κάτι που ήδη ισχύει σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε.), όσο και το δικαίωμα στην φορολογική αντίρρηση συνείδησης.

Η ποινική περιπέτεια όμως του Μοναστηριώτη δεν τελειώνει εδώ. Ήδη καλείται σε απολογία για επόμενη λιποταξία που έχει τελεστεί το 2005, δεδομένου ότι σύμφωνα με τον στρατιωτικό ποινικό κώδικα, υπάρχει η δυνατότητα έναρξης νέας ποινικής δίωξης σχεδόν κάθε εβδομάδα.

Παρόμοιες διατάξεις αλλά και παρόμοιες συμπεριφορές, δείχνουν καθαρά ότι στο ελληνικό στρατιωτικό νομικό σύστημα επιβιώνουν συνθήκες που χαρακτήριζαν άλλες εποχές, όχι και τόσο μακρινές. Κάνουν επίσης επιτακτικό τον αγώνα και την κοινή πορεία όλων μας ενάντια στον εθνικισμό, τον μιλιταρισμό και στα φιλοπόλεμα κομμάτια της κοινωνίας, που την κρατούν δέσμια των εποχών εκείνων.

Στη συνέχεια παρατίθεται κείμενο του Γιώργου Μοναστηριώτη, σχετικά με τη λιποταξία, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2006, στο αθηναϊκό Indymedia.

Με αφορμή την εκδίκαση της έφεσης την προσεχή Τρίτη (31/10) στο Ρουφ, καταθέτω μερικές από τις σκέψεις/απόψεις μου για τη λιποταξία και τη γενικότερη κατάσταση για τη Δύση και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η λιποταξία ως πράξη αναδημιουργίας του ευρωπαίου πολίτη.

Σε ποιόν όμως ευρωπαίο πολίτη αναφέρομαι; Ασφαλώς δεν πρόκειται για το σημερινό ευρωπαίο (συμπεριλαμβανομένου και του Έλληνα, ίσως κυρίως του Έλληνα), λάτρη της κατανάλωσης, εκστασιασμένο και αποχαυνωμένο από τα τηλεοπτικά σκουπίδια, αδιάφορο για τα δημόσια πράγματα, κυνικό και επιθετικό με ότι πιο αδύναμο ή διαφορετικό γύρω του. Λέγοντας ευρωπαίο πολίτη εννοώ την κοινωνικο-ιστορική δημιουργία της ελληνο-δυτικής δημοκρατικής παράδοσης, πολίτη πού εμπνέεται από αυτήν την παράδοση και αγωνίζεται διαρκώς για μια πραγματική δημοκρατία, για την ουσιαστική αυτο-κυβέρνηση των ανθρώπων και χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα, λόγον διδόναι, παρρησία, ταλανίζεται συνεχώς απο αμφιβολίες για τις σκέψεις του, χωρίς να θέτει όρια στις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς του.

Αυτή η δημιουργία και κατάκτηση της δύσης, δεν κατάφερε δυστυχώς να εξαπλωθεί και στον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος κυριαρχείται ακόμα από θρησκευτικές και παραδοσιακές θεσμίσεις που δεν αλλοιώθηκαν ουσιαστικά μέσα στο χρόνο. Το ζήτημα όμως σήμερα για τον επαναστάτη, (όποιον δηλαδή επιθυμεί μία αυτόνομη/δημοκρατική κοινωνία) το δημοκρατικό δηλαδή πολίτη, είναι ότι το πρόταγμα αυτό της κοινωνικής και ατομικής αυτονομίας δεν εμπνέει πλέον το δυτικό άνθρωπο. Τί ενδιαφέρει όμως σήμερα το δυτικό άνθρωπο και τις κυβερνήσεις του, ο απροκάλυπτος πλούτος και η απροσχημάτιστη στρατιωτική ισχύς είναι αυτά στα οποία έχει στραφεί το ενδιαφέρον των δυτικών «πολιτικών», αυτό είναι και το παράδειγμα που δίνουμε σήμερα στο μουσουλμανικό κόσμο, προσπαθώντας με τις πανέξυπνες βόμβες και το χαζοκούτι με το δυτικό τρόπο ζωής να αλλοιώσουμε μια μακραίωνη ανθρωπολογική κατασκευή θεμελιωμένη σε μια ισχυρή θρησκευτική κοσμοθεώρηση.

Απ’ την άλλη όμως οι μη-δυτικές χώρες και εν προκειμένω οι μουσουλμανικές αυτά που μισούν και πολεμούν στη Δύση δεν είναι τόσο τα υπερσύγχρονα όπλα και η εξελιγμένη τεχνολογία χειραγώγησης και αποβλάκωσης - αυτά μια χαρά τα χειρίζονται ίσως καλύτερα κι από εμάς τους δυτικούς - αυτά που αντιμετωπίζουν ως θανάσιμη απειλή για την αντίληψή τους και νόημα στην ύπαρξή τους (βαθύτερα για το φαντασιακό τους) είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες, το κοσμικό κράτος, η ισότητα των φύλων κ.λπ.

Η λιποταξία λοιπόν καταγράφεται κατά τη γνώμη μου ως μια έμπρακτη κριτική του σύγχρονου δυτικού κόσμου, της αδυναμίας/ανικανότητάς του να κατανοήσει και να επιληφθεί των πλανητικών προβλημάτων (περιβαλλοντική καταστροφή, Τρίτος Κόσμος), εντείνοντας αντίθετα τα προβλήματα (έξαρση της ισλαμικής τρομοκρατίας). Η υποχώρηση της δημοκρατικής κληρονομιάς του Διαφωτισμού και των επαναστάσεων σε Ευρώπη και Αμερική, η ανυπαρξία δηλαδή σήμερα ενός απελευθερωτικού/ριζοσπαστικού κινήματος μας καθιστά ιδιαίτερα ανήσυχους και αβέβαιους για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε γι’ αυτό; Χρέος μας είναι να προσπαθήσουμε να ξαναζωντανέψουμε το πρόταγμα μιας ριζικής αναθέσμισης της κοινωνίας που να οδηγεί στην ελευθερία και όχι στην καλυτέρευση του κράτους και στη βελτίωση των υλικών συνθηκών της ζωής.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
Employees at the Zarfati Garage in Mishur Adumim vote to strike on July 22, 2014. (Photo courtesy of Ma’an workers union)

Front page

ANARCHISM, ETHICS AND JUSTICE: THE MICHAEL SCHMIDT CASE

Land, law and decades of devastating douchebaggery

Democracia direta já! Barrar as reformas nas ruas e construir o Poder Popular!

Reseña del libro de José Luis Carretero Miramar “Eduardo Barriobero: Las Luchas de un Jabalí” (Queimada Ediciones, 2017)

Análise da crise política do início da queda do governo Temer

Dès maintenant, passons de la défiance à la résistance sociale !

17 maggio, giornata internazionale contro l’omofobia.

Los Mártires de Chicago: historia de un crimen de clase en la tierra de la “democracia y la libertad”

Strike in Cachoeirinha

(Bielorrusia) ¡Libertad inmediata a nuestro compañero Mikola Dziadok!

DAF’ın Referandum Üzerine Birinci Bildirisi:

Cajamarca, Tolima: consulta popular y disputa por el territorio

Statement on the Schmidt Case and Proposed Commission of Inquiry

Aodhan Ó Ríordáin: Playing The Big Man in America

Nós anarquistas saudamos o 8 de março: dia internacional de luta e resistência das mulheres!

Özgürlüğümüz Mücadelemizdedir

IWD 2017: Celebrating a new revolution

Solidarité avec Théo et toutes les victimes des violences policières ! Non à la loi « Sécurité Publique » !

Solidaridad y Defensa de las Comunidades Frente al Avance del Paramilitarismo en el Cauca

A Conservative Threat Offers New Opportunities for Working Class Feminism

De las colectivizaciones al 15M: 80 años de lucha por la autogestión en España

False hope, broken promises: Obama’s belligerent legacy

Primer encuentro feminista Solidaridad – Federación Comunista Libertaria

Devrimci Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları Açlık Grevinin 39 Gününde

© 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]