user preferences

Έξω οι Υποσταθμοί και οι Πυλώνες της ΔΕΗ

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Περιβάλλον | Λοιπός Ελευθεριακός Τύπος author Saturday June 09, 2007 14:15author by Παναγιώτης Α. Μπούρδαλας (1) Report this post to the editors

Από το πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας

Τώρα είναι η ιστορική ευκαιρία να φύγουν τα Κ.Υ.Τ. και οι Γ.Μ.Υ.Τ. έξω από το πολεοδομικό συγκρότημα της ευρύτερης περιοχής με τα χρήματα της επιχείρησης.

Στις αρχές της δεκαετίας του 90 ξεκίνησαν στην περιοχή της Μεσσάτιδας οι πρώτες αντιστάσεις για τις Γραμμές Μεταφοράς Υψηλής Τάσης (Γ.Μ.Υ.Τ.) της ΔΕΗ. Αφορμή στάθηκε η προσπάθεια της ΔΕΗ να περάσει από τις κατοικημένες περιοχές και τρίτη γραμμή –τρίτη σειρά πυλώνων! Ήδη από την δεκαετία του Ά50 περίπου διέρχονται δύο γραμμές μέσα από την Καλλιθέα, Οβρυά και Δεμένικα. Μάλιστα τις τελευταίες δεκαετίες πυκνοκατοικημένες περιοχές, διέρχονται δηλ. πάνω από οικίες και δίπλα από σχολεία (2ο Δημοτικό Οβρυάς και όλο το συγκρότημα Δεμενίκων με 4 σχολεία).

Είναι αλήθεια ότι όταν είχαν δημιουργηθεί οι πρώτοι υποσταθμοί (Κέντρα Υποβίβασης Τάσης - Κ.Υ.Τ.) η ευρύτερη πόλη δεν είχε την σημερινή έκταση. Οι σημερινοί υποσταθμοί όμως βρίσκονται πια μέσα στην καρδιά της πόλης (Γλαύκος - Μακρυγιάννη, Νοσοκομείο ¶γιος Ανδρέας, Ζαβλάνι, κλπ). Από την μια εγκλωβίστηκαν λόγω της επέκτασης της πόλης και από την άλλη οι πρώτες επιστημονικές, στατιστικού τύπου, παρατηρήσεις για τους κινδύνους από τα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία των γραμμών, ξεκίνησαν στις αρχές του Ά80 στην τότε Σοβιετική Ένωση.

Έκτοτε μια μεγάλη μερίδα επιστημόνων σε όλες τις χώρες του κόσμου μελετούν τις αρνητικές επιδράσεις και έχει δημιουργηθεί ένα κίνημα διεθνώς, που έχει τα εξής πρώτα αποτελέσματα:

1) Έχουν αναγκάσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) να πάρει αποφάσεις για το θέμα και συνιστά την Συνετή αποφυγή και την Αρχή της Προφύλαξης.

2) Τα όρια επικινδυνότητας σε όλες τις χώρες του κόσμου κατρακυλούν από το 1990 με γεωμετρική πρόοδο. Έτσι στις χώρες της δυτικής Ευρώπης το όριο επικινδυνότητας για το μαγνητικό πεδίο πέφτει αρχές του ΅90 από τα 1600 μΤ στα 640 (πτώση στο 40%) και από εκεί το 2002 στα 100 (πτώση στο15,62%). Συνολική πτώση στο 6,25% σε μια δεκαετία. Αντίστοιχα για το ηλεκτρικό πέφτουν από τα 12 στα 10 ( πτώση στο 83,33%) και από εκεί στα 5KV/m σήμερα (πτώση στο 50%). Συνολική πτώση στη δεκαετία στο 41,67 %.

3) Οι Ανατολικές χώρες είχαν και έχουν σχεδόν 100 φορές μικρότερα τυπικά όρια επικινδυνότητας απΆ αυτά της Ε. Ε. Δηλαδή τα όρια επικινδυνότητας των ανατολικών χωρών καθιερώθηκαν με κριτήριο την πλήρη πρόληψη οποιωνδήποτε επιπτώσεων για την υγεία, ενώ των Δυτικών με το σκεπτικό όχι άμεσες επιπτώσεις στην υγεία. Να αναφερθεί εδώ ότι δεν υποστηρίζεται πλήρως η πολιτική της συνετούς αποφυγής ALARA (συμπεράσματα της Αμερικανικής έκθεσης NCRP), όπου τα όρια σταδιακά έπρεπε να φτάσουν στα 0,2 μΤ για το μαγνητικό πεδίο και 10V/m, δηλαδή 0,01 KV/m για το ηλεκτρικό πεδίο. Έτσι τα όρια επικινδυνότητας θα έπεφταν αντίστοιχα και στη χώρα μας στο 0,2% επί των σημερινών και για το μαγνητικό και για το ηλεκτρικό πεδίο!!!

4) Στις δυτικές χώρες ήδη εφαρμόζονται - στην χειρότερη περίπτωση - οι πράσινες ζώνες για την διέλευση των Γ.Μ.Υ.Τ. πλάτους πάνω από 200 m, εντός των οποίων δεν επιτρέπεται καμιά δραστηριότητα κοινωνικής ζωής. Το ίδιο ισχύει και για τους υποσταθμούς.

Στην περιοχή μας τα πράγματα πήραν άλλη κατεύθυνση κατά το 2003. Η ανατροπή της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Μεσσάτιδας (15-01-2003) που κατευθύνονταν στην αποδοχή της πρότασης της ΔΕΗ (2) για μια γραμμή μεταφοράς (αντί των 2 σημερινών και της επικείμενης 3ης) με σχετική μείωση έως 17-20% των τιμών των πεδίων σε απόσταση 25 m από τις γραμμές μόνο, χρειάστηκε ένα ολόκληρο κίνημα στην Μεσσάτιδα. Αντιδράσεις φορέων την ημέρα της απόφασης, πορεία προς το Δημαρχείο σε λίγες μέρες, ημερίδα κοινωνικο-επιστημονική στις 30-03-2003.

Έκτοτε ο Δήμος Μεσσάτιδας με ομόφωνη απόφαση πήρε ριζικές αποφάσεις και είχε και την στήριξη φορέων και πολιτών για το θέμα. Αργότερα εμφανίστηκε - για λίγο καιρό; - μια άλλη επιτροπή με μερικούς κοινωνικούς φορείς από μέρη του πολεοδομικού συγκροτήματος. Στην φάση εκείνη έγιναν πολλές και διαφορετικού επιπέδου εκδηλώσεις. Παράλληλα σε αυτές αναδείχτηκαν και άλλες πλευρές του ζητήματος, όπως οι περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις στις περιοχές που έχουν Κ.Υ.Τ. ή διέρχονται Γ.Μ.Υ.Τ. Το ζήτημα έφτασε και στα δημοτικά συμβούλια των Δήμων Πατρέων και Ρίου, όπως και στο νομαρχιακό συμβούλιο. Ο Δήμος Μεσσάτιδας εν τω μεταξύ, έγινε τελικά επικεφαλής παρόμοιων αντιδράσεων Δήμων σε όλα την Ελλάδα! Αποφάσεις έχει πάρει και το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας (3).

Η ΔΕΗ μέχρι στιγμής δεν συζητά την έξοδο των Κ.Υ.Τ., παρά μόνο την υπογειοποίηση των Γ.Μ.Υ.Τ., αφήνοντας απέξω την Καλλιθέα), αλλά τα έξοδα να τα πληρώσουν οι δημότες. Με νέο έγγραφο (4) μιλάει για συγχρηματοδότηση των εν λόγω έργων από τους τοπικούς φορείς (Δήμους, Νομαρχία, Περιφέρεια). Φυσικά δεν αναφέρεται για μεταφορά των ΚΥΤ εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος. Προτείνει μόνο ένα (ΚΥΤ Πάτρας- ποιο απΆ όλα κλειστού τύπου. Προτείνει ένα σχέδιο για το Βορρά (Ρίο-Πάτρα) κόστους 10.775.000 ¤ και ένα για τον Νότο (Μεσσάτιδα), κόστους 6.240.000 ¤.

Οι προτάσεις αυτές φυσικά είναι απαράδεκτες. Όχι μόνο γιατί οι δήμοι και η νομαρχία (5) δεν διαθέτουν τα κονδύλια ή γιατί δεν μπορούν να τα φορτώσουν επί πλέον με δάνεια ή φόρους. Όχι μόνο γιατί την ηλεκτρική ενέργεια την προμηθεύονται όλοι οι πολίτες όλων των περιοχών και όλες οι επιχειρήσεις. Όχι μόνο γιατί η ΔΕΗ Α.Ε. είναι ποια μια προσοδοφόρος -; και μονοπωλιακή - επιχείρηση. Αλλά και γιατί θέλει με τις προτάσεις αυτές, να κρατήσει τα ΚΥΤ μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα για τις επόμενες δεκαετίες. Κανένας Δήμος, καμιά επιτροπή, κανένα νέο νομαρχιακό συμβούλιο, δεν πρέπει να πάει πιο κάτω από την ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου των πέντε σημείων (6), αν θέλουν να έχουν την συναίνεση κοινωνικών φορέων και πολιτών (7). Το ευρύτερο κοινωνικό κίνημα, που εκφράζεται με ποικίλους τρόπους στην περιοχή μας, δεν θα επιτρέψει στη νέα πολιτική της ΔΕΗ, που ούτως ή άλλως είναι αναγκασμένη να καταβάλλει χρήματα για την αναβάθμιση του δικτύου της στην Πελοπόννησο (, να επιβαρύνει τις περιοχές μας για τα επόμενα εκατό χρόνια. Τώρα είναι η ιστορική ευκαιρία να φύγουν τα Κ.Υ.Τ. και οι Γ.Μ.Υ.Τ. έξω από το πολεοδομικό συγκρότημα της ευρύτερης περιοχής με τα χρήματα της επιχείρησης. Φυσικά οι κυβερνήσεις είναι ανάγκη να πάρουν τις αποφάσεις υπέρ των λαϊκών στρωμάτων και των υποβαθμισμένων περιοχών και όχι να βλέπουν τα κέρδη των επιχειρήσεων. Παραπομπές:

(1). Γραμμ. της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, αντιπρ. Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μεσσάτιδας, μέλους της διευρυμένης διαπαραταξιακής επιτροπής κατά των Πυλώνων Δ. Μεσσάτιδας. (2). Στη φάση αυτή παρακαλούμε να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού σας Συμβουλίου, καθώς επίσης και την βοήθειά σας σε τυχόν μεμονωμένες αντιδράσεις. (Έγγρ. 23907/20.9.02 της ΔΕΗ). (3). Ανοικτά υπομνήματα της Α΄ ΕΛΜΕ προς Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας - σημείο 7ο (http://www.paremvaseis.org/elme18mar2007.htm) και Δημοτική Αρχή Πάτρας - σημείο 6ο (http://www.paremvaseis.org/elme17mar2007.htm,) -, 05-03-2007. (4). ΔΕΗ Α.Ε., Αρ. Πρωτ. 20062/20.03.2007, προς Γεν. Γραμμ. Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας: Προτάσεις της ΔΕΗ Α.Ε. για την ολοκλήρωση των έργων μεταφοράς στο Νομό Αχαΐας. (5).http://www.achaia.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=388&Itemid=78 (6). Απόφαση υπΆ αρ. 45/2007 κατά την 5η συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας, 26-02-2007. Το 4ο σημείο έχει ως εξής: Το Ν. Σ. απαιτεί να μεταφερθούν από τη ΔΕΗ οι υποσταθμοί Υψηλής Τάσης που βρίσκονται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Πάτρας σε μη κατοικημένες περιοχές. (7). Η αλλαγή που πρότεινε η παράταξη Όμορφο αύριο του κ. Δημάρχου Μεσσάτιδας Αθ. Κολιτσίδα για απόλυτο έλεγχο της διευρυμένης διαπαραταξιακής για το ζήτημα αυτό, δεν φαίνεται να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Η αποχώρηση προς το παρόν (30-03-2007) της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μεσσάτιδας μετά από ομόφωνη απόφαση, εάν δεν έμενε η σύνθεση όπως στην προηγούμενη τετραετία, και ενός συλλόγου (ΣΠΕΚΕΟ), δείχνει τις ταλαντεύσεις των δημοτικών αρχών.

(. Η ενίσχυση των Υποσταθμών με την εγκατάσταση μετασχηματιστών και πυκνωτών υψηλής και μέσης τάσης, η χωροταξική αναδιανομή των υποσταθμών για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών και η ανάπτυξη ενός Κέντρου Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) 400/150 KV, σημαίνει σειρά εργασιών εντός του πολεοδομικού ιστού με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο αντιδράσεων. Από εκπροσώπους φορέων και κατοίκων που θέτουν ως αναγκαίο όρο για την συνέχεια της αναβάθμισης του δικτύου, υπογειοποιήσεις. Βέβαια το ΚΥΤ που μελλοντικά θα αναπτυχθεί στην περιοχή του Ρίου θα είναι κλειστού τύπου με υπόγειες καλωδιακές συνδέσεις προς το Σύστημα. Εφημ. Πελοπόννησος, Πέμπτη, 29-03-2007

Οβρυά Μεσσάτιδας, 1-4-2007

Related Link: http://www.podilatespatra.blogspot.com
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
Neste 8 de Maro, levantamos mais uma vez a nossa voz e os nossos punhos pela vida das mulheres!
2005-2020 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]