user preferences

Μια απεργία που δεν πρόλαβε να νικήσει!

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εργατικοί Αγώνες | Λοιπός Ελευθεριακός Τύπος author Friday July 20, 2007 14:57author by Αυτόνομοςauthor email aep at mailbox dot gr Report this post to the editors

Των Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων

Αναστολή της 4ήμερης απεργίας στην Ακρόπολη αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων με ψήφους 4 υπέρ και 1 κατά.

Η απόφαση για την αναστολή της απεργίας δεν βασίστηκε σε κάποια πραγματική ικανοποίηση έστω και ενός από τα αιτήματα που είχαν οι απεργίες του τελευταίου διαστήματος. Αλλά σε ένα έγγραφο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ. με το οποίο επιβεβαιώνεται η θετική θέση του υπουργού στα αιτήματα του κλάδου και που τους γνωστοποιεί ότι ο Βουλγαράκης έχει εισηγηθεί προς το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αύξηση της ειδικής αποζημίωσης των αρχειοφυλάκων για την πέρα του πενθημέρου εργασία και ότι υποστηρίζει την καταβολή επιδόματος νυκτερινής εργασίας. Τέλος δεσμεύεται να προωθήσει για τα δυο παραπάνω ειδική τροπολογία σε νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ που θα περάσει από την Βουλή μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Για το θέμα των συμβασιούχων για το μόνο που δεσμεύτηκε ήταν για την επανεξέταση των αιτήσεων θεραπείας σε συνεργασία με τον ΑΣΕΠ για όσους συμβασιούχους δεν μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου έχοντας τα ίδια προσόντα με άλλους που μετατράπηκαν και λόγο κακής ενημέρωσης από υπηρεσιακούς φορείς δεν είχαν καταθέσει όλα τους τα έγγραφα.

Στην πραγματικότητα μια απεργία που ως τώρα είχε επιτυχία κλίνει χωρίς να έχει κερδίσει κάτι έκτος από «δεσμεύσεις». Μία τέτοια απεργία στους μόνιμους του ΥΠ.ΠΟ. έχει να γίνει πάρα πολλά χρόνια. Υπάρχει ο φόβος λοιπών με την λύσει της απεργίας και εάν ο Βουλγαράκης δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του να κυριαρχήσει το αίσθημα της ηττοπάθειας στους εργαζομένους.

Αυτή η απεργία είχε ορισμένα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι απεργίες που πάνε για ΝΙΚΗ.

Α) Είχε διάρκεια. Μιλάμε ως τώρα για μια 24ώρη, δυο 48ώρες, και μια 4ήμερη η οποία ανεστάλη.

Β) Ήταν στοχευμένη τόσο χωροταξικά όσο και χρονικά. Η απεργία είναι πάντα μια μορφή εκβιασμού απέναντι στα αφεντικά, απέναντι στον εκβιασμό της μισθωτής εργασίας. Η επιλογή του πότε και πού έχει μεγάλη σημασία για την επιτυχία μιας απεργίας. Έτσι όταν καλοκαιριάτικα κλείνεις την Ακρόπολη και επιλεγμένους Αρχαιολογικούς χώρους έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, από το να απεργήσει ο κλάδος συνολικά κάποια άσχετη στιγμή. Η επιλεκτικές απεργίες, το μπλοκάρισμα των κομβικών σημείων μιας επιχείρησης είναι πρακτικές του εργατικού κινήματος που έρχονται από πολύ παλιά.

Γ) Ενοποίησε τους εργαζόμενους (μόνιμους και συμβασιούχους αρχαιοφύλακες) μέσα στον ίδιο εργασιακό χώρο, ξεπερνώντας τους πλαστούς διαχωρισμούς που βάζουν οι διαφορετικές τυπικές εργασιακές σχέσεις.

Δ) Ξεπέρασε το επίπεδο της Απεργίας- Διαμαρτυρίας, που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα τελευταία χρόνια και πέρασε στο επίπεδο της Απεργίας- Μπλοκαρίσματος της παραγωγικής δραστηριότητας (πχ τουριστικό εργοστάσιο της Ακρόπολης). Παρόμοιο ξεπέρασμα έκανε και η περσινή απεργία των Δασκάλων.

Ε) Ενεργοποίηση του Απεργιακού Ταμείου. Μια ακόμα παλιά πρακτική του εργατικού κινήματος όταν θέλει να δώσει την μάχη για τη Νίκη.

Ποια ήταν η μεγάλη αδυναμία της απεργίας από τη μεριά τόσο των μόνιμων όσο και των συμβασιούχων; Ότι δεν μπορέσανε να ξεπεράσουν την λογική της ΑΝΑΘΕΣΗΣ. Η απεργία ουσιαστικά «ανατέθηκε» στους απεργούς της Ακρόπολης ή των άλλων επιλεγμένων αρχαιολογικών χώρων και στους συνδικαλιστές. Τα κλεισίματα της Ακρόπολης δεν μετατράπηκαν σε μαζικές διαμαρτυρίες ανάδειξης των αιτημάτων της απεργίας. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι επαναπαύτηκαν στην αποτελεσματικότητα του «κλείνει η Ακρόπολη».

Βέβαια δεν ήταν μια εύκολη απεργία, ακριβώς γιατί ήταν ουσιαστική και όχι απεργία διαμαρτυρίας. Βρήκε απέναντι της όχι μόνο την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, αλλά την καθολική λασπολογία των ΜΜΕ και την προσπάθεια της ΔΑΚΕ όλων των σωματείων του ΥΠΠΟ να λειτουργήσει απεργοσπαστικά και εκφοβιστικά.

Κάτω από αυτές τις εξελίξεις όπως είναι φυσικό ούτε οι συμβασιούχοι θα προχωρήσουν στις προγραμματισμένες απεργίες, αφού από μόνοι τους δεν έχουν την δυνατότητα να κλείσουν την Ακρόπολη, και στις δεδομένες συνθήκες δεν έχει νόημα μια απλή απεργία-διαμαρτυρία, έκτος και εάν συνδυαστεί μια κάποια επικείμενη δίκη ασφαλιστικών μέτρων.

Τέλος να αναφέρουμε ότι με τελείως αυθόρμητο τρόπο οι συμβασιούχοι συντηρητές του ΥΠ.ΠΟ που εργάζονται στο Νομισματικό Μουσείο, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας κατά την χθεσινή επίσκεψη του στο Μουσείο. Κατά την διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας μοιράστηκε στους δημοσιογράφους η απόφαση της προηγούμενης Γ.Σ. των συμβασιούχων του ΥΠ.ΠΟ. με τα αιτήματα τους.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
George Floyd: one death too many in the “land of the free”
© 2005-2020 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]