user preferences

New Events

Βαλκανικές Χώρες

no event posted in the last week

Manol Vassev (Jordan Sotirov)

category Βαλκανικές Χώρες | Αναρχική Ιστορία | Κριτική / Παρουσίαση author Thursday September 06, 2007 11:54author by Nick Heath Report this post to the editors

Ο αναρχικός εργατικός οργανωτής

Σύντομη βιογραφία του Βούλγαρου αναρχικού αγωνιστή και εργατικού οργανωτή που δολοφονήθηκε από την κομμουνιστική μυστική αστυνομία.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Jordan Sotirov και γεννήθηκε στο Kustendil της Βουλγαρίας το 1898. Άρχισε να εργάζεται ως καπνεργάτης ενώ ήταν ακόμα σχεδόν παιδί και σε όλη του τη ζωή δεν άλλαξε επάγγελμα. Προσχώρησε στο αναρχικό κίνημα κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ταυτόχρονα έγινε δραστήριος εργατικός οργανωτής και αξιόλογος ρήτορας σε συνελεύσεις και συλλαλητήρια.

Κατά τη διάρκεια μιας απεργίας των καπνεργατών στο Kustendil στην οποία επιτέθηκε ο στρατός, ο Jordan τραυμάτισε ένα στρατιωτικό και κατάφερε να διαφύγει. Δικάστηκε και καταδικάστηκε ερήμην σε 15 χρόνια φυλάκιση. Τότε ήταν που υιοθέτησε το όνομα Manol Vassev και έγινε εργατικός οργανωτής σε μια πόλη στην άλλη άκρη της Βουλγαρίας το Haskovo.

Με αυτό το όνομα έπρεπε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία ξανά. Συνελήφθη και φυλακίστηκε για ένα διάστημα εξαιτίας των συνδικαλιστικών του δραστηριοτήτων, χωρίς όμως να αποκαλυφθεί η πραγματική του ταυτότητα.

Μόλις απελευθερώθηκε, αναμείχθηκε σ’ έναν αγώνα των καπνεργατών ενάντια σε σχέδια «ορθολογικοποίησης» της εργασίας τους, έγραψε και κυκλοφόρησε μια μπροσούρα σχετικά με το όλο ζήτημα και «καθοδήγησε» ένα σκληρό αλλά νικηφόρο αγώνα.

Περίπου το 1930, σε συνεργασία με το δάσκαλο Gueorgui Sarafov, μέλος της τοπικής αναρχικής ομάδας του Haskovo, και με την υποστήριξη όλων των αναρχικών της περιοχής καθώς και μικροπαραγωγών καπνού, έθεσε τις βάσεις για την ίδρυση μιας οργάνωσης αγροτών η οποία μεγάλωσε και εξελίχθηκε στην Εθνική Συνομοσπονδία Vlassovden.

Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναμείχθηκε στο αντιστασιακό κίνημα. Στις 8 Σεπτέμβρη 1945, όταν οι αντάρτες προετοιμάζονταν για να κατέβουν από τα βουνά, οι στρατιωτικές αρχές του Haskovo προσπάθησαν να τους στήσουν παγίδα. Όμως, ο Manol και οι σύντροφοί του επιτέθηκαν πρώτοι, αφόπλισαν αρκετούς στρατιώτες και απέφυγαν το επερχόμενο μακελειό. Η ενέργεια αυτή τον έκανε τόσο δημοφιλή που επί μήνες δεν υπήρξε συνέλευση στην οποία να μην παραβρέθηκε και το πορτρέτο του αναρτήθηκε σε αρκετά καταστήματα της πόλης.

Αλλά το κομμουνιστικό καθεστώς τον ποινικοποίησε. Συνελήφθη για πρώτη φορά, στις 10 Μάρτη 1945, μαζί με όλους τους συνέδρους που συμμετείχαν στο Εθνικό Συνέδριο της Αναρχικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας (FAKB) στο Kniajevo, κοντά στη Σόφια. Στάλθηκε σ’ ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Dupnitsa και από εκεί σε ένα άλλο στο Kutzian. Ξέσπασαν, όμως, λαϊκές διαδηλώσεις και οι αρχές αναγκάστηκαν να τον απελευθερώσουν, μαζί και με τους άλλους αναρχικούς. Όμως, η διεύθυνση του στρατοπέδου συγκέντρωσης, πριν φύγουν απαίτησε να υπογράψουν μια ταπεινωτική δήλωση ότι αποσύρονται από την ενεργό αναρχική δράση. Ο Manol αρνήθηκε να υπογράψει και να φύγει, μέχρι που τον πέταξαν έξω από το στρατόπεδο με τη βία!

Εξέτισε, επίσης, 5 χρόνια στη φυλακή της Sliven και μετά συνελήφθη εκ νέου και καταδικάστηκε σε 1,5 χρόνο φυλάκιση. Στη δίκη του, που κατ’ εξαίρεση ήταν δημόσια, κατηγορήθηκε ότι ήταν «πληρωμένος πράκτορας των Αγγλοαμερικανών». Τότε σηκώθηκε και, διακόπτοντας τον δημόσιο κατήγορο, είπε: «Δεν είμαι εγώ αυτός που υπέγραψε τις συμφωνίες της Τεχεράνης και της Γιάλτας με τους Άγγλους και τους Αμερικάνους! Δεν είμαι εγώ αυτός που πήγε στο Λονδίνο για να φιλήσει τη φούστα της βασίλισσας της Αγγλίας!». Ο δημόσιος κατήγορος σιώπησε και οι δικαστές χαμήλωσαν το βλέμμα από ντροπή.

Ωστόσο, μία μέρα πριν την κανονισμένη απελευθέρωσή του, στις 12 Μάρτη 1958, δολοφονήθηκε με δηλητήριο από την βουλγάρικη μυστική αστυνομία.

* Κείμενο του Nick Heath στο libcom.org Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης» 4/9/2007.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

How Do We Stop a Coup?

Aλληλεγγύη στους 51 αντιφασίστες της Θεσσαλονίκης

No war on China

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]