user preferences

New Events

Βαλκανικές Χώρες

no event posted in the last week

Ομοσπονδία Αναρχικών Βουλγαρίας (FAB)

category Βαλκανικές Χώρες | Αναρχική Ιστορία | Γνώμη / Ανάλυση author Thursday September 20, 2007 18:53author by FAB Report this post to the editors

Ψήφισμα του Εθνικού Συνεδρίου 1990

Ψήφισμα του Εθνικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Αναρχικών Βουλγαρίας (FAB), Μάης 19-20 1990, Kasanlak

Μετά από 45 χρόνια δικτατορίας, η FAB είναι ακόμα ζωντανή. Η φυσική και ηθική εξόντωση των δυνάμεων των εραστών της ελευθερίας δεν είναι δυνατή.

Ο απώτερος στόχος μας παραμένει ο ίδιος: η εγκαθίδρυση μιας ελεύθερης κοινωνίας χωρίς Κράτος και μιας οικονομίας χωρίς εκμετάλλευση. Οι βασικές αρχές μας παραμένουν αμετάβλητες: Ελευθερία, Δικαιοσύνη και Ηθική, Αλληλοβοήθεια, τις οποίες βλέπουμε ως τις πλέον βασικές αρχές της φύσης και της λειτουργίας της κοινωνίας.

Είμαστε αναρχικοί επειδή είμαστε πεπεισμένοι ότι η εξουσία καθώς και η προσπάθεια απόκτησης εξουσίας οδηγούν στη διαφθορά.

Είμαστε σοσιαλιστές επειδή υποστηρίζουμε την ελευθερία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη.

Υποστηρίζουμε τη συνεταιριστική ιδιοκτησία ως προτεραιότητα επειδή αποτρέπει την εκμετάλλευση και πραγματοποιεί την τεχνική πρόοδο για χάρη του συνόλου χωρίς εκμετάλλευση.

Θα διαδώσουμε τις ιδέες μας τόσο με νόμιμα όσο και με ειρηνικά μέσα. Απορρίπτουμε τη βία σε όλες τις μορφές και κατευθύνσεις της. Έχουμε απομακρυνθεί απολύτως από την τρομοκρατία και καταδικάζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια που προϋποθέτει την τρομοκρατία.

Στην προσέγγισή μας για την όλη κατάσταση περιγράφουμε τις σημερινές συνθήκες. Είμαστε σαφείς όσον αφορά το γεγονός ότι ένας άμεσος αγώνας για την επίτευξη των στόχων μας δεν είναι δυνατός χωρίς τον αγώνα για μια πιο δημοκρατική κοινωνία. Πρέπει να βαδίζουμε τον επίπονο δρόμο προς την ελευθερία βαθμιαία, βήμα το βήμα, μέχρι το τέλος του. Εξαιτίας αυτού, συνεργαζόμαστε με όλα εκείνα τα κινήματα των οποίων ο στόχος είναι η μεγαλύτερη δυνατή ελευθερία καθώς και η ανύψωση του υλικού πλούτου.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο αγώνα μας για αποκέντρωση της κοινωνίας μας και το τέλος των οικονομικών και πολιτικών κρίσεων, ασχολούμαστε με τη δημιουργία μιας κοινωνίας στην οποία η ελευθερία θα πραγματοποιείται μέσω του πραγματικού ελέγχου των πολιτών και όχι μόνο από το Σύνταγμα.

Για πραγματική ελευθερία της προφορικής και έντυπης σκέψης.

Για την κατάργηση της ποινής του θανάτου, των βασανιστηρίων και άλλων παρόμοιων θεαμάτων.

Για την ελεύθερη συγκέντρωση του έμψυχου δυναμικού της κοινωνίας σε οργανώσεις, κινήματα, λέσχες, κόμματα κ.λπ. Είμαστε υπέρ της αρχής της ομοσπονδιοποίησης μέσα στην οργάνωση.

Για το δικαίωμα του νόμιμου αγώνα των εργαζόμενων ανθρώπων συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της απεργίας και ενάντια στην απόρριψη των υλικών και διανοητικών ενδιαφερόντων.

Για το πέρασμα της ιδιοκτησίας και της γης στις κομμούνες καθώς και για να επιτευχθεί εγγύηση του δικαιώματος των κατοίκων να αυτο-διαχειριστούν την οικονομία, αλλά χωρίς την πώληση και το εμπόριο.

Για την εισαγωγή ενός συστήματος φόρων που να περιορίζει την κρατική ιδιοκτησία και να προωθεί τη συνεταιριστική και ιδιωτική ιδιοκτησία όσο και να αποκλείει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης.

Για μια κοινωνική πολιτική που να εμποδίζει την εξαθλίωση, για μια μόνιμη δίκαιη κατανομή του οικογενειακού εισοδήματος, για την ελεύθερη ιατρική φροντίδα και την ελεύθερη εκμάθηση (εκπαίδευση).

Για την κατάσχεση όλου του συσσωρευμένου πλούτου εκ μέρους ορισμένων προσώπων ή οργανώσεων πάνω από ένα ορισμένο όριο, ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί δίκαια. Αυτή η ιδιοκτησία πρέπει να επενδυθεί σε κεφάλαια χρήσιμα για την κοινωνία.

Για έναν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιορισμό του γραφειοκρατικού μηχανισμού. Ως αντίβαρο ενάντια στην ανεργία πρέπει να θεσπιστεί μια πιο σύντομη εργάσιμη ημέρα.

Για την καταδίκη, σύμφωνα με το όλο νομικό πλαίσιο, εκείνων που έχουν τελέσει ηθικά ή φυσικά εγκλήματα καθώς και των ηθικών και διανοητικών αυτουργών πίσω απ’ αυτά τα εγκλήματα. Εντούτοις, καθώς είμαστε μια από τις οργανώσεις που χτυπήθηκε πρώτη απ’ όλες από την καταστολή, είμαστε ενάντια στην επικράτηση πνεύματος εκδίκησης. Τα ποσά των αποζημιώσεων προς τα θύματα πρέπει να προέλθουν από τα περιουσιακά στοιχεία του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος και του MVR (σ.τ.μ.: αγροτικού κόμματος, συμμάχου του πρώτου).

Για την αριθμητική μείωση του στρατού και της θητείας με την προοπτική της συνολικής διάλυσής του μέσα στο πλαίσιο της Ευρώπης.

Ενάντια σε θρησκευτικές και ρατσιστικές διακρίσεις.

Για μια επιστημονική εκπαίδευση που να είναι απαλλαγμένη από την επιρροή των κομμάτων, των τάξεων, των θρησκειών και της πολιτικής.

Για μια αληθινή και δίκαιη οικολογική πολιτική βασισμένη στις κατακτήσεις της σύγχρονης επιστήμης.

Η διάσκεψη έχει επιλέξει να λειτουργήσει με τα ακόλουθα όργανα:

Γραμματεία της Ομοσπονδίας.

Επιτροπή ενεργοποίησης της κοινής πλατφόρμας.

Ομάδα επαφής με άλλες πολιτικές οργανώσεις.

Εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας.

Η εφημερίδα που εκδίδεται από την Ομοσπονδία έχει το όνομα «Ελεύθερη Σκέψη» και ο εκδοτικός της οίκος ονομάζεται «Νέος Κόσμος».

* Το ντοκουμέντο αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μετά το τέλος του Εθνικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Αναρχικών Βουλγαρίας (FAB), το Μάη του 1990, μετά την κατάρρευση ου «κομμουνιστικού» καθεστώτος της χώρας. Βρέθηκε δε τυχαία στην αμερικάνικη εφημερίδα «Anarchy: A journal of desire armed» (τεύχος 26, Φθινόπωρο 1990). Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης», 15-16 Σεπτέμβρη 2007.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

How Do We Stop a Coup?

Aλληλεγγύη στους 51 αντιφασίστες της Θεσσαλονίκης

No war on China

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]