user preferences

New Events

Βαλκανικές Χώρες

no event posted in the last week
Recent articles by "AnarhoSaprotiva"
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Βαλκανικές Χώρες Περιβάλλον
No related articles found

Οικολογικοί αγώνες στη Βουλγαρία

category Βαλκανικές Χώρες | Περιβάλλον | Νέα author Friday October 05, 2007 10:56author by "AnarhoSaprotiva" Report this post to the editors

Κείμενο της "AnarhoSaprotiva"

Τους τελευταίους μήνες, ο περιβαλλοντικός χώρος στη Βουλγαρία άρχισε να μετατρέπεται σε κάτι σαν ένα πραγματικό κίνημα.

Τους τελευταίους μήνες, ο περιβαλλοντικός χώρος στη Βουλγαρία άρχισε να μετατρέπεται σε κάτι σαν ένα πραγματικό κίνημα. Έγιναν αποκλεισμοί οδών, μεγάλες διαδηλώσεις και πολλές άλλες διάφορες μικρότερες και μεγαλύτερες ενέργειες σε όλη τη χώρα.

Χρησιμοποιούμε τη λέξη "κίνημα", επειδή ξαφνικά οι διαφορετικές ενέργειες άρχισαν να οργανώνονται από πολλές και διαφορετικές ομάδες και άτομα και οι αγώνες πήγαν λίγο πιο πέρα από αυτές των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), δηλαδή έφτασαν σ’ ένα τέτοιο επίπεδο που είναι πιο κοντά στις ενέργειες αυτές που οργανώνονται σε επίπεδο βάσης, αν και ακόμα ολόκληρο σχεδόν το κίνημα εξακολουθεί να λειτουργεί σχεδόν σύμφωνα με τη λογική των ΜΚΟ. Αν και όλη αυτή η αύξηση των ενεργειών και δραστηριοτήτων ήλθε λίγο ξαφνικά, η αλήθεια είναι ότι αυτό που γίνεται τώρα είναι το αποτέλεσμα χρόνων σκληρής εργασίας.

Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε σύντομα τις διαδικασίες που συντελούνται εδώ από τη δική μας υποκειμενική και κατά κάποιο τρόπο αντιεξουσιαστική προοπτική, γιατί πρέπει να έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν πολλές άλλες απόψεις σχετικά με αυτό που ήδη συμβαίνει εδώ. Ας δούμε τι είναι αυτό που επηρέασε τις πρόσφατες εξελίξεις.

Τον περασμένο χρόνο (2006) έγιναν δύο μεγάλες και κάπως επιτυχείς εκστρατείες που προέρχονταν όχι μόνο από τις ΜΚΟ, αλλά από διάφορες πρωτοβουλίες σε επίπεδο βάσης.

Τι συνέβη στο Popinci;

Για μερικά χρόνια τώρα, υπάρχει ένα πρόγραμμα από μια καναδική εταιρία για τη δημιουργία ενός χρυσού ορυχείου με χρήση κυανιδίου κοντά στο χωριό Popinci. Οι άνθρωποι εκεί έχουν αντισταθεί στο πρόγραμμα αυτό. Οι ντόπιοι έχουν, κυρίως κατανοήσει ότι η μεγάλη αυτή πολυεθνική επιχείρηση, που προσπαθεί να αναλάβει την εφαρμογή του αναπτυξιακού αυτού προγράμματος, το μόνο που θα τους χρησιμεύσει είναι ότι θα προσφέρει στους ίδιους φτηνή εργασία προκειμένου να είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί το χρυσό στο ορυχείο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, το φυσικό περιβάλλον στην περιοχή θα καταστραφεί και θα υπάρξουν πιθανά προβλήματα υγείας για αυτούς και τα παιδιά τους.

Σχεδόν ίδιες περιπτώσεις υπάρχουν και σε άλλες χώρες (για παράδειγμα, Rosia Μοντάνα στη Ρουμανία) για τις οποίες οι Βούλγαροι γνωρίζουν πολύ καλά, όπως γνωρίζουν και τα αποτελέσματα παρόμοιων αναπτυξιακών προγραμμάτων που βρίσκονται σε ισχύ σε άλλες χώρες.

Μιλώντας για την αντίσταση, τονίζουμε ότι αυτή είναι αρκετάσθεναρή και εκτός από τις πρωτοβουλίες σε επίπεδο βάσης στο Popinci και τα άλλα χωριά της περιοχής, ο αγώνας κατά της κατασκευής ορυχείου χρυσού με χρήση κυανιδίου υποστηρίχθηκε και από διάφορες περιβαλλοντικές ΜΚΟ, μεμονωμένους ακτιβιστές (στη Βουλγαρία και στο εξωτερικό) καθώς επίσης και από τις τοπικές (δημοτικές) αρχές. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ντόπιων τάχθηκε ενάντια στο πρόγραμμα και σ’ ένα τοπικό δημοψήφισμα το 97% ψήφισε ενάντιά του.

Όταν τον Ιούλη του 2006, ενάντια στη θέληση των ανθρώπων αυτών, άρχισαν να μπαίνουν σε εφαρμογή τα αρχικά στάδια του όλου προγράμματος, περίπου 200 άτομα πήγαν εκεί και έστησαν ένα οδόφραγμα για να τις σταματήσουν, αλλά το κράτος έστειλε τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες όμως δεν επιτέθηκαν στο οδόφραγμα, κάτι που έκαναν τελικά κάποιοι κύκλοι της μαφίας. Ωστόσο, συνέβησαν κάποιες αψιμαχίες με τις δυνάμεις "ασφαλείας" και ένας ντόπιος υπέστη επίθεση με μαχαίρι επιστρέφοντας από το οδόφραγμα. Η αστυνομία με επίσημη δήλωσή της αποφάνθηκε ότι ήταν «απόπειρα αυτοκτονίας» κάτι που αποδεικνύει την συνεργασία μεταξύ κράτους, αστυνομίας, μαφίας και επενδυτών.

Στο τέλος, μετά από 36 μέρες αποκλεισμού με το οδόφραγμα, η καναδική επιχείρηση έφυγε αναβάλλοντας προσωρινά την εφαρμογή του προγράμματος.

Η πιο πρόσφατη αναζωπύρωση του θέματος ήταν όταν στις 25 Απριλίου 2007 υπήρξαν πληροφορίες ότι η επιχείρηση αναμενόταν να αρχίσει και πάλι το πρόγραμμα. Αλλά οι ντόπιοι, για άλλη μια φορά, φάνηκαν έτοιμοι για αγώνα.

Το ίδιο πρόβλημα προέκυψε στο βουνό Ροδόπη, όπου η εταιρία πολύτιμων μετάλλων Dundee θέλησε να δημιουργήσει ένα άλλο ορυχείο χρυσό χρήσης κυανιδίου.

Τι συμβαίνει με "Da Spasim Irakli" ("Σώστε το Irakli");

Μια άλλη μεγάλη εκστρατεία συνέβη πέρυσι (2006) με την "Da Spasim Irakli". Ενώ δεν ήταν τόσο επιτυχής όσο αυτή με το ορυχείο χρυσού από την άποψη των στόχων που έθεσε, ωστόσο ο αγώνας αυτός έχει επηρεάσει αρκετά το περιβαλλοντικό κίνημα στη Βουλγαρία.

Το Irakli είναι μια προστατευόμενη φυσική ζώνη δίπλα σ’ ένα μικρό χωριό στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Είναι πολύ δημοφιλής περιοχή επειδή πολλοί εναλλακτικοί και άλλοι αγωνιστές χρησιμοποιούν την παραλία του για κάμπινγκ. Ακόμα είναι ένα αρκετά διατηρημένο φυσικό περιβάλλον, με αρκετά σπάνια είδη του ζωικού και φυτικού βασιλείου.

Στην αρχή του περασμένου χρόνου υπήρξαν πληροφορίες ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα κατασκευής ενός θερέτρου δίπλα στην παραλία. Εκτός όλων αυτών, η παραλία είναι σημαντική γιατί πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν εκεί και έτσι το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας στη Βουλγαρία είναι πολύ ανήσυχο με τα όσα γίνονται και συνεχίζονται στην παραλία, δηλαδή υπερ-ανάπτυξη, τεράστια ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα, το αποτέλεσμα των οποίων είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος και η αδυναμία πλέον των ανθρώπων να κάνουν ήρεμες διακοπές ανάμεσα σε τεράστιες τσιμεντένιες εγκαταστάσεις.

Η "Da Spasim Irakli" ("Σώστε το Irakli") συγκροτήθηκε αρχικά ως πρωτοβουλία υποστήριξης της παραλίας σε επίπεδο βάσης, πρώτα απευθύνοντας καλέσματα μέσω του ίντερνετ, αλλά αρκετά γρήγορα μεταβλήθηκε σε μια πολύ μεγάλη εκστρατεία, αρκετοί άνθρωποι έδειξαν την αλληλεγγύη τους και έτσι η πρωτοβουλία αυτή έγινε σύμβολο των περιβαλλοντικών αγώνων και του θυμού των ανθρώπων.

Υπήρξαν πολλά είδη δραστηριοτήτων και τα μέλη της "Da Spasim Irakli" έκαναν μια πολύ επιτυχημένη εκστρατεία δημόσιων σχέσεων μέσω των ΜΜΕ και έτσι η όλη εκστρατεία έτυχε πολύ θετικής στάσης από πλευράς αρκετών ΜΜΕ. Η ομάδα συνεργάζεται στενά και με περιβαλλοντικές ΜΚΟ. Γι’ αυτό πιθανώς οι περισσότεροι από τους ανθρώπους δέχτηκαν την ιδέα ότι προκειμένου να σωθεί πραγματικά το Irakli, η πιθανότητά που τους παρουσιαζόταν ήταν να χρησιμοποιήσουν τις δύο Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η Βουλγαρία έγινε μέρος της Ε.Ε. το 2007) που διαμορφώνουν το δίκτυο NATURA 2000.

Η περιορισμένη επιτυχία του όλου αγώνα ήταν ότι το κράτος «πάγωσε» τις οποιεσδήποτε εξελίξεις στην περιοχή για ένα χρόνο και ενώ οι άνθρωποι ήλπιζαν ότι αυτό το διάστημα θα επεκτεινόταν, πολύ πρόσφατα το κράτος αποχαρακτήρισε τα εδάφη εκείνα στα οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί το αναπτυξιακό πρόγραμμα, για να αρχίσει σύντομα η κατασκευή δεδομένου ότι η επιχείρηση προετοιμαζόταν από καιρό. Πιθανώς, οι πιο ακραίες περιπτώσεις καταστολής ήταν όταν κάποιοι ιδιωτικοί αστυνομικοί (σεκιούριτι) κατέστρεψαν μερικές μικρές κατασκευές (όπως τους μικρούς πίνακες, πάγκους, θέσεις για την πυρκαγιά κ.λπ....) που χρησιμοποιούνταν από τους ανθρώπους που έκαναν κάμπινγκ στην παραλία για χρόνια καθώς και ένα άλλο περιστατικό όταν κάηκαν backpacks κάποιων ανθρώπων που παραθέριζαν εκεί.

Όλα τα προγράμματα ανέγερσης κτιρίων στο Irakli εγκρίνονται και σύντομα θα αρχίσει η κατασκευή τους. Ένα από τα προγράμματα χρηματοδοτείται από την εταιρία AKB-Forest που διευθύνεται από προηγούμενο στέλεχος του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Αναφέραμε το δίκτυο NATURA 2000 της Ε.Ε., το οποίο πολλά ενεργά στελέχη (και των ΜΚΟ και των συλλογικοτήτων βάσης) το έχουν δεχτεί ως τη μόνη πιθανότητα να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον. Αλλά τι είναι αυτό το δίκτυο εν συντομία; Είναι βασικά ένα δίκτυο που υποτίθεται ότι υπάρχει σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. που αποτελούνται ή διαθέτουν εδάφη υπό προστασία, όπου διάφορα είδη απειλούμενα με εξαφάνιση πρέπει να γίνουν αντικείμενα παρατήρησης και υποστήριξης με βάση δύο Οδηγίες της Ε.Ε. Τα εδάφη αυτά έπρεπε να προταθούν από τους εμπειρογνώμονες των ΜΚΟ και το κράτος για να κηρυχθούν υπό προστασία. Πέρυσι άρχισε μια μεγάλη εκστρατεία για να υποστηριχτούν όσα εδάφη είχαν προταθεί από τις ΜΚΟ και το κράτος, αλλά στο τέλος το κράτος δέχτηκε ένα πολύ χαμηλότερο ποσοστό εδαφών από ό,τι περίμεναν οι ΜΚΟ. Έτσι, η αποτελεσματικότητα του δικτύου NATURA 2000 θα μπορούσε να είναι υπό αμφισβήτιση.

Η περίπτωση της Stranja το καλοκαίρι του 2007

Στην Stranja ο καθένας αισθάνθηκε τη μεγάλη αλλαγή που συντελείται. Στις 29 Ιουνίου, το Ανώτατο Δικαστήριο αποχαρακτήρισε το καθεστώς της περιοχής Stranja ως φυσικού πάρκου, αφότου η επιχείρηση "Crash2000" κέρδισε μια δίκη που είχε αρχίσει λίγους μήνες πριν. Το φυσικό πάρκο Stranja είναι αυτό που διαθέτει την περισσότερη άγρια φύση και συντηρημένο φυσικό περιβάλλον και έτσι δεν ήταν κάτι το απροσδόκητο το ότι οι άνθρωποι εξαγριώθηκαν τόσο.

Πολύ γρήγορα μετά τα νέα αυτά, έγιναν πολλές και διαφορετικές διαμαρτυρίες σε αρκετές πόλεις. Στη δεύτερη διαμαρτυρία 400 άτομα απέκλεισαν την κεντρική διασταύρωση της πόλης της Σόφιας για 30-40 λεπτά. Συνελήφθησαν 35 άτομα. Οι διάφορες αυτές διαδηλώσεις κ.λπ. συνεχίστηκαν σε όλη τη χώρα για μερικές εβδομάδες, και αν και δεν υπήρξαν άλλοι αποκλεισμοί, πολλές από τις ενέργειες ήταν "χωρίς άδεια", κάτι που εδώ θεωρείται λίγο-πολύ επαναστατική πράξη.

Ο αριθμός των ενεργειών αυτών μέσα σ’ ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, το γεγονός ότι συνέβαιναν παντού στη χώρα καθώς επίσης και τον τρόπο που οργανώθηκαν, ήταν κάτι που δεν είχε ξαναγίνει εδώ μετά από (και σίγουρα) την εποχή της μπολσεβίκικης δικτατορίας. Αυτή η εκστρατεία κατόρθωσε να δημιουργήσει κάποια πίεση προς το κράτος και, στο τέλος, υπήρξε μια απόφαση του Κοινοβουλίου με την οποία η Stranja χαρακτηρίζεται ξανά φυσικό πάρκο. Αυτό ήταν πολύ ενθαρρυντικό για τον κόσμο δεδομένου ότι είδαν ότι οι ενέργειές τους είχαν άμεση επίδραση. Αλλά, όμως, αυτή δεν ήταν μια μεγάλη νίκη, επειδή οι νόμοι που ψηφίζονται στο Κοινοβούλιο είναι αρκετά αμφισβητήσιμοι καθώς επίσης και ότι τώρα η κατάσταση με την παράνομη κατασκευή του ξενοδοχείου από την "Crash2000" επιστρέφουμε στην κατάσταση που ίσχυε δύο μήνες πριν. Πάντως, ο αγώνας αυτός θεωρείται αγώνας ολόκληρου του περιβαλλοντικού κινήματος στη Βουλγαρία, ενώ τη μέρα της απόφασης του Κοινοβουλίου έγινε πιθανώς μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην πρόσφατη ιστορία της Βουλγαρίας, διαδήλωση η οποία οργανώθηκε χωρίς τη συμμετοχή οποιασδήποτε εξουσιαστικής οργάνωσης ή κόμματος και περισσότεροι από 2000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Σόφια με το σύνθημα "Φύση, όχι τσιμέντο".

Ο αγώνας βαδίζει προς την επέκτασή του ώστε να καλύψει όλα τα περιβαλλοντικά θέματα σε εθνικό επίπεδο καθώς υπάρχουν πολλά άλλα και ακόμα μεγαλύτερα προγράμματα ανέγερσης κτιρίων ("Super Borovetz" και "Panichishte" στο βουνό Rila). Οι επενδυτές είναι εδώ, επίσης, μεγάλες εταιρίες, οι οποίες προέρχονται από τις παράκτιες ζώνες και συνεργάζονται με ντόπιους καπιταλιστές με ολοκληρωτικό παρελθόν. Οι διαμαρτυρίες ενάντια στα προγράμματα αυτά άρχισαν ήδη από τις 29 Αυγούστου, όταν μια ακόμα μεγάλη διασταύρωση αποκλείστηκε για μια ώρα περίπου.

Η θέση των αναρχικών για όλα αυτά

Δεν υπάρχει κάποια "επίσημη" θέση, αλλά ομάδες όπως η "Katarzis", το αυτόνομο αντιεξουσιαστικό infoshop "Ecotopia" στο Razgrad, η δική μας ομάδας "AnarhoSaprotiva" κ.ά., προσπαθούν να λειτουργήσουν και να παρέμβουν από κοινού, κάτι που είναι πολύ θετικό, προσπαθώντας να βοηθήσουμε και να δείξουμε την αλληλεγγύη μας.

Βεβαίως, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις περί οριζόντιας οργάνωσης και δράσης μέσα στο κίνημα, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι δεν είναι η μόνη περίπτωση. Έχουν γίνει συζητήσεις για το σχηματισμό ενός νέου πολιτικού κόμματος από μερικούς ηγέτες ΜΚΟ (νομίζουν ότι είναι τρόπος για να γίνει κάποια αλλαγή), όπου κάποιοι μίλησαν εξ ονόματος του κινήματος κ.λπ...... Επίσης, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των διαφόρων ΜΚΟ, όπως για παράδειγμα η περιβαλλοντική ένωση "Za Zemiata" ("Για τη Γη") που είναι η μόνη ΜΚΟ στη Βουλγαρία που λειτουργεί οριζόντια και η οποία ενδιαφέρεται για τις μορφές της άμεσης δράσης, οργανώνοντας και βοηθώντας διαμαρτυρίες στους δρόμους και διάφορες άλλες ενέργειες, συνεργαζόμενη με ομαδικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο βάσης (όπως την RoR-Samba στη Σόφια), κ.λπ..., ενώ υπάρχουν και εκείνες οι ΜΚΟ που είναι πολύ επαγγελματικά προσανατολισμένες στην οικολογία κ.λπ. καθώς και εκείνοι που είναι πραγματικά αυταρχικοί και δεμένοι με τις αρχές.

Αλλά προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ανοικτή σύγκρουση μεταξύ των απόψεων αυτών και συνυπάρχουν δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες προσπαθούν να βρουν λύσεις. Το κίνημα αυτό στις ρίζες του είναι κίνημα βάσης, ακόμα κι αν η σκέψη των περισσότερων συμμετεχόντων σε αυτό δεν είναι τόσο ριζοσπαστική.

Το κίνημα έχει επίσης μερικά προβλήματα. Πολλοί άνθρωποι σε αυτό εμφορούνται κάποιο τρόπο από πατριωτικές-εθνικιστικές ιδέες (μερικοί τραγουδούν ακόμη και τον εθνικό ύμνο στις διαδηλώσεις), κάτι που σίγουρα είναι πρόβλημα. Ο απολίτικος χαρακτήρας είναι ένα άλλο πρόβλημα καθώς πολλοί συμμετέχοντες στο οικολογικό κίνημα καθορίζονται ως απολίτικοι, υποστηρίζουν αρκετά εύκολα τις απλοϊκές δεξιές λύσεις (υποσχέσεις περί "ελεύθερης αγοράς", εθνικιστικές αηδίες κ.ά.) και προσπαθούν να βρουν λύσεις μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

How Do We Stop a Coup?

Aλληλεγγύη στους 51 αντιφασίστες της Θεσσαλονίκης

No war on China

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]