user preferences

Τρομοκρατία – απολύσεις – «ατυχήματα»

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εργατικοί Αγώνες | Λοιπός Ελευθεριακός Τύπος author Friday June 06, 2008 20:51author by Ανοιχτή Συνέλευση Εργαζομένων – Ανέργωνauthor email anoixti_synelefsi at yahoo dot gr Report this post to the editors

Δελτίο Τύπου

Τρομοκρατία, νέα απόλυση, νέο εργατικό ατύχημα στη φαρμακοβιομηχανία DEMO. Η μάχη για την επαναπρόσληψη της απολυμένης συναδέλφισσας Φωτεινής Κ. συνεχίζεται...

Στις 31 Μαρτίου 2008, δέκα μέρες περίπου μετά την απεργία της ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό, η φαρμακοβιομηχανία DEMO απέλυσε την εργάτρια Κωνσταντοπούλου Φωτεινή.

Η επίσημη αιτιολογία, την μέρα της απόλυσης, ήταν ότι η εργαζόμενη είχε «απρεπή συμπεριφορά προς τους ανωτέρους» και ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με την δουλειά και την απόδοση της συναδέλφισσας.

Η πραγματική αιτία όμως ήταν:

α) η παρέμβαση της στην εταιρεία και στην Επιθεώρηση Εργασίας για το μεροκάματο του χιονιού, που η εταιρεία αρνιόταν να καταβάλλει.

β) η παρέμβαση στο χώρο δουλειάς για τα προβλήματα που είχαν να κάνουν με την ασφάλεια των εργαζομένων, μιας και είχε προηγηθεί σοβαρό ατύχημα (ηλεκτροπληξία) εργάτριας από διαρροή ρεύματος σε μηχανή στις 14 Μαρτίου 2008

γ) η συμμετοχή της σε όλες τις απεργίες για το ασφαλιστικό.

Από την επόμενη μέρα της απόλυσης έγιναν οι παρακάτω κινήσεις με την απαίτηση της άμεσης επιστροφής της εργαζόμενης στην δουλειά, αφού θεωρούμε ότι η απόλυση είναι άδικη, παράνομη και καταχρηστική.

1. Παράσταση διαμαρτυρίας με την απολυμένη και την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο στην διεύθυνση της εταιρείας και με συμπαραστάτες δώδεκα εργάτριες που απείχαν από την εργασία τους. Η απάντηση της εργοδοσίας ήταν αρνητική, ενώ έφερε την Αστυνομία ως απάντηση στην παράσταση διαμαρτυρίας.

2. Στις 4/4/08 πραγματοποιήθηκε 3ωρη στάση εργασίας στην αρχή κάθε βάρδιας (4 βάρδιες) και περιφρουρήθηκε από μέλη της Ομοσπονδίας Φαρμάκου και συναδέλφους από άλλους κλάδους που συμμετέχουν στην «Ανοιχτή Συνέλευση Εργαζομένων – Ανέργων για το ασφαλιστικό»

3. Στις 4/4/08 στις 11:00 π.μ. έγινε τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας της Άνοιξης, όπου ο εργοδότης δεν ήρθε και έστειλε υπόμνημα χωρίς να εξηγεί τους λόγους της απόλυσης. Η Επιθεώρηση Εργασίας πήρε θέση υπέρ της εργαζόμενης και πήρε την προφορική δέσμευση της εταιρίας ότι δε θα προχωρήσει σε άλλες απολύσεις.

4. 4Στις 21 /4/08 έγινε συνάντηση στο Υπουργείο Απασχόλησης με την υφυπουργό κ. Καλαντζάκου, όπου έδωσε προθεσμία στην εταιρεία να το ξανασκεφτεί να επαναπροσλάβει την εργαζόμενη και να απαντήσει μέχρι τις 24/4/08. Η απάντηση ήταν και πάλι αρνητική

5. Στις 19/5/08 έγινε και δεύτερη συνάντηση στο υπουργείο για να πάρει θέση το υπουργείο μετά από την αδιάλλακτη στάση του εργοδότη. Ζήτησαν από την εταιρία να το ξανασκεφτεί.

6. Έγινε επερώτηση στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως απάντηση στην επερώτηση, στις 7/5/08 ενημέρωσαν ότι η Επιθεώρηση Εργασίας έχει στείλει την υπόθεση στον εισαγγελέα.

7. Η εργαζόμενη θα προχωρήσει και με τη δικαστική οδό, απαιτώντας την επαναπρόσληψη.

Παρ’ όλες τις ενέργειες που έγιναν και τις παρεμβάσεις με μοίρασμα ανακοινώσεων στο εργοστάσιο, ο εργοδότης όχι μόνο δεν υποχωρεί αλλά έχει προβεί και σε δεύτερη απόλυση (στις 29/5/08) εργάτριας που συμπαραστάθηκε στην απολυμένη.

Στις 30/5/08 έγινε και άλλο ένα εργατικό ατύχημα στις αποθήκες του εργοστασίου.

Επειδή η ασυδοσία της εταιρείας DEMO έχει ξεπεράσει κάθε όριο και σίγουρα θα προβεί και σε άλλες απολύσεις, καλούμε εργαζόμενους και σωματεία σε συζήτηση με θέμα: «Ατυχήματα - απολύσεις – τρομοκρατία στην DEMO. Πώς θα παρέμβουμε;»

Η συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη 11/6/08, στα γραφεία του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής (Λόντου 6, β’ όροφος, Εξάρχεια).

Για επικοινωνία με την απολυμένη συναδέλφισσα:

6972227681

fotkon@yahoo.gr

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
George Floyd: one death too many in the “land of the free”
© 2005-2020 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]