user preferences

Upcoming Events

No upcoming events.
Διεθνή / Αναρχική Ιστορία / Γνώμη / Ανάλυση Tuesday December 07, 2021 17:54 byDimX

Συνεχίστε την Επανάσταση! Μην διστάσετε να αντιμετωπίσετε τη λύση για όλα τα φλέγοντα ζητήματα του παρόντος. Δημιουργείστε παντού τις αναγκαίες οργανώσεις για την επίτευξη των λύσεων αυτών. Αγρότες, πάρτε τη γη και θέστε την στη διάθεση των επιτροπών σας. Εργάτες, συνεχίστε να παίρνετε στα χέρια σας και στις δικές σας κοινωνικές οργανώσεις (παντού) τα ορυχεία και το υπέδαφος, τις επιχειρήσεις και τις εγκαταστάσεις των αεροδρομίων, τις κατασκευές και τα εργοστάσια, τα εργαστήρια και τις μηχανές.

Ο ρόλος των αναρχικών στην Οκτωβριανή επανάσταση

Αριθμητικά, οι αυτο-προσδιοριζόμενοι αναρχικοί στη Ρωσία την περίοδο της Οκτωβριανής Επανάστασης δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυροί, αφού το κίνημα μόλις ξεκινούσε, ενώ ο επαναστατικός συνδικαλισμός ομοίως βλάσταινε τότε, και ο πιο ριζοσπαστικός παράγοντας κομματικής πολιτικής, οι Αριστεροί Σοσιαλεπαναστάτες, ήταν σχετικά αδύναμοι σε σχέση με τους Μπολσεβίκους. Πέρα απ’ αυτό, οι Αριστεροί Σοσιαλεπαναστάτες ήταν στην πραγματικότητα σε συνασπισμό με το κυβερνών Μπολσεβίκικο Κόμμα από τον Κόκκινο Οκτώβρη έως τον Ιούλη του 1918, οπότε και προσπάθησαν να ανατρέψουν τους πρώην συμμάχους τους. Ο Βολίν επισημαίνει πως αν οι αναρχικοί και οι αναρχοσυνδικαλιστές είχαν περισσότερο χρόνο από αυτόν που τους δόθηκε ως την επίθεση των Μπολσεβίκων, τον Απρίλη του 1918, θα μπορούσαν πιθανότατα να έχουν εμπνεύσει τις μάζες να συνεχίσουν με τόλμη ούτως ώστε να επιτευχθεί από την Επανάσταση το σχέδιο για την ελεύθερη πρωτοβουλία και την αυτοοργάνωση. Ωστόσο παρατηρεί με απογοήτευση ότι κατά την επιστροφή του στην Πετρούπολη, από την εξορία, τον Ιούλη του 1917 πως «τον πέμπτο μήνα μιας μεγάλης επανάστασης, ούτε μία Αναρχική εφημερίδα, ούτε μια Αναρχική φωνή δεν προσπάθησε να ακουστεί στην πρωτεύουσα της χώρας. Κι αυτό στον αντίποδα της, σχεδόν αστείρευτης, δραστηριότητας των Μπολσεβίκων.»

Μεταξύ του Μάη και του Οκτώβρη του 1917, μερικοί αναρχοσυνδικαλιστές ψήφισαν με τους Κόκκινους στις εργοστασιακές επιτροπές υπέρ του εργατικού ελέγχου και η αναδυόμενη αντι-εξουσία των μαζών των Ρώσων μετά το Φλεβάρη, σε κάποιο βαθμό, οδήγησε τους Μπολσεβίκους να συγκλίνουν καιροσκοπικά με τις αντι-κρατικές και ομοσπονδιακές κριτικές, διαστρεβλώνοντας έτσι τη δική τους πολιτική (Goodwin 45-6). Ενώ οι Μπολσεβίκοι ήθελαν να τερματιστεί η συμμετοχή της Ρωσίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και να επιστρέψει η γη στην αγροτιά, είναι εξίσου αληθινό πως οι Μπολσεβίκοι ουσιαστικά σύνθλιψαν τη βασισμένη στα σοβιέτ δημοκρατία -αντιβαίνοντας έτσι τη ρητορική τους δέσμευση να μεταβιβαστεί “όλη η εξουσία στα σοβιέτ”- και μονάχα αναδρομικά αναγνώρισε την απαλλοτρίωση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας για την αγροτιά απ’ τον Φλεβάρη με το Διάταγμα για τη Γη, το οποίο διακηρύχθηκε στις 26 Οκτώβρη του 1917, μιαν ημέρα μετά την πτώση των Χειμερινών Ανακτόρων. Επιπροσθέτως, όπως περιγράφεται εκτενέστερα παρακάτω, οι Κόκκινοι είχαν μια προκατειλημμένη, εξουσιαστική οπτική για τους αγρότες, σύμφωνη με τη Μαρξιστική ιδεολογία, η οποία ορθολογικοποίησε διάφορες φρικαλεότητες εναντίον τους.

Παραδόξως, επομένως, οι αναρχικοί ναύτες από την Κροστάνδη έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέγερση για την κατάληψη των Χειμερινών Ανακτόρων. Το σύνταγμα των Ντβίντσι (από το Ντβινσκ) [1], το οποίο τόσο αποτελούνταν όσο και διοικούνταν από αναρχικούς, ήταν παρομοίως κριτικό για τον αγώνα ενάντια στις δυνάμεις του Κερένσκι. Ο διοικητής τους, Γκράχοφ, διένειμε οπλισμό και πυρομαχικά στους εργάτες λίγο μετά την Οκτωβριανή κατάληψη της εξουσίας, προβλέποντας τον κίνδυνο που ενείχε αυτή η ενέργεια για την Επανάσταση, αλλά σκοτώθηκε κάτω από μυστήριες συνθήκες αμέσως μετά την αναφορά του στις Μπολσεβίκικες αρχές. Ο Ανατόλι Ζελεζνιάκοφ (Anatoli Jelezniakov), ένας Αναρχικός από την Κροστάνδη, ήταν αυτός που διέταξε την διάλυση της Συντακτικής Συνέλευσης το Γενάρη του 1918, ανακοινώνοντας πως οι κοινοβουλευτικοί είχαν “φλυαρήσει αρκετά”! Οι Αναρχικοί συμμετείχαν επίσης στην υπεράσπιση ενάντια στην απόπειρα πραξικοπήματος του Στρατηγού Κορνίλοφ τον Αύγουστο του 1917 και οργάνωσαν ελευθεριακά προσανατολισμένα αντάρτικα σχήματα, όπως το “Αντάρτικο Απόσπασμα Μ.Α. Μπακούνιν” του Γιεκατερίνοσλαβ ή τα αποσπάσματα των Μαύρων Φρουρών που διοικούνταν από τη Μαρία Νικιφόροβα στην Ουκρανία. Οι Αναρχικοί ήταν επιπλέον ζωτικής σημασίας παράγοντας για την άμυνα ενάντια στις δυνάμεις των Λευκών του ναύαρχου Κολτσάκ στην ανατολική Ρωσία και τη Σιβηρία.

Δυστυχώς, οι αρχές των Κόκκινων χρησιμοποίησαν το πρόσχημα των Μαύρων Φρουρών της Μόσχας, για μια υποτιθέμενη “αναρχική αντεπανάσταση”, ούτως ώστε να καταστείλουν το κίνημα τον Απρίλη του 1918, μια χρονική στιγμή που το κίνημα στη Ρωσία αριθμούσε περί τα 10000 άτομα (Goodwin 48). Παράλληλα, ο Επαναστατικός Στρατός της Ουκρανίας του Νέστορ Μαχνό οργανώνονταν με αναρχικές αρχές και οι Μαχνοβίτες έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην υπεράσπιση της Επανάστασης από τις αντιδραστικές Λευκές Στρατιές των Στρατηγών Ντενίκιν και Βρανγκέλ στα 1919-1920 – πριν κι αυτός ο στρατός να κατασταλεί από τους Μπολσεβίκους. Οι Πράσινοι, ένα ισχυρό αντάρτικο κίνημα με αιχμή του δόρατος λιποτάκτες πρώην στρατιώτες, υπερασπίστηκε επιτυχώς την αυτόνομη αγροτική επανάσταση ενάντια τόσο στους Λευκούς όσο και στους Κόκκινους κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου (1918-1920), έως την τελική τους ήττα από το κεντρικό Μπολσεβίκικο Κράτος.

Η Ένωση για την Αναρχο-Συνδικαλιστική Προπαγάνδα ξεκίνησε τη δημοσίευση της Golos Truda (Φωνή της Εργασίας) στην Πετρούπολη σε εβδομαδιαία βάση το καλοκαίρι του 1917, συνεχίζοντας ως την άνοιξη του 1918 και ξαναξεκίνησε αργότερα στη Μόσχα. Η Ένωση επίσης ίδρυσε τον Αναρχο-Συνδικαλιστικό εκδοτικό οίκο, αλλά τόσο το έντυπο όσο και η Ένωση τερμάτισαν τη λειτουργία τους το 1919 εξαιτίας των Κόκκινων. Εν τω μεταξύ, η Ομοσπονδία των Αναρχικών Ομάδων της Μόσχας εξέδιδε την καθημερινή Αναρχία, με αναρχο-κομμουνιστική κατεύθυνση, με έντονη προπαγανδιστική δουλειά από το 1917-18. Αν και τα μέλη της Ομοσπονδίας συμμετείχαν στους Ντβίντσι στον αγώνα ενάντια στον Κερένσκι, οι Κόκκινοι κατέστειλαν την Ομοσπονδία τον Απρίλη του 1918, εκμηδενίζοντας τους τελευταίους από τους μαχητές στα 1921. Στην Ουκρανία οι Νέστορ Μαχνό, Πιοτρ Αρσίνοφ, Βολίν και άλλοι ήταν εμπλεκόμενοι στην ίδρυση, τέλη 1918, της Συνομοσπονδίας της Ναμπάτ, η οποία επεδίωκε την ενοποίηση του αναρχικού κινήματος, διακήρυσσε την αναγκαιότητα της ελευθεριακής κοινωνικής επανάστασης μέσω της εφημερίδας της Ναμπάτ, και προσπάθησε να οργανώσει μια Παν-Ρωσική Αναρχική Συνομοσπονδία – ένα σχέδιο που καταπνίγηκε ευθέως από τον Τρότσκι. Όπως κι ο Επαναστατικός Στρατός της Ουκρανίας, όλες αυτές οι αναρχικές οργανώσεις «αντιμετώπισαν τελικά την ίδια μοίρα: άγρια καταστολή από τη “Σοβιετική” εξουσία».

Οι συντάκτες της Golos Truda, στους οποίους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Βολίν και Μαξίμοφ, κατήγγειλαν τον εξελισσόμενο πόλεμο και κάλεσαν τους Ρώσους στρατιώτες να εγκαταλείψουν την πολεμική προσπάθεια, δημιουργώντας έτσι την πιθανότητα για να υπάρξει το παράδειγμα για τους στρατιώτες των υπόλοιπων χωρών, οι οποίοι από κοινού θα μπορούσαν ανάψουν τη σπίθα της παγκόσμιας επανάστασης. Οι συντάκτες σημείωναν πως “πρώτη μας υποχρέωση, το πιο ιερό μας καθήκον, είναι να αναλάβουμε αυτό το έργο στον δικό μας τόπο […] ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τις εργαζόμενες μάζες, [και] βοηθώντας τες στην αποστολή τους.” Στα πρώτα τους τεύχη, υπογράμμιζαν τη σημασία για τη συνέχιση και το βάθεμα της Επανάστασης:

Εμείς λέμε στους Ρώσους εργάτες, αγρότες, στρατιώτες, επαναστάτες: Πάνω απ’ όλα συνεχίστε την Επανάσταση. Συνεχίστε να οργανώνεστε αλληλέγγυα και να ενοποιείτε τις νέες οργανώσεις σας: τις κομμούνες, τις επιτροπές, τα Σοβιέτ σας. Συνεχίστε (με σταθερότητα και επιμονή, παντού και πάντα) να συμμετέχετε όλο και πιο εκτεταμένα όλο και πιο αποτελεσματικά, στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Συνεχίστε να παίρνετε στα χέρια σας, δηλαδή στα χέρια των οργανώσεών σας, όλα τα υλικά και όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την εργασία σας. Συνεχίστε να εξαλείφετε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Συνεχίστε την Επανάσταση! Μην διστάσετε να αντιμετωπίσετε τη λύση για όλα τα φλέγοντα ζητήματα του παρόντος. Δημιουργείστε παντού τις αναγκαίες οργανώσεις για την επίτευξη των λύσεων αυτών. Αγρότες, πάρτε τη γη και θέστε την στη διάθεση των επιτροπών σας. Εργάτες, συνεχίστε να παίρνετε στα χέρια σας και στις δικές σας κοινωνικές οργανώσεις (παντού) τα ορυχεία και το υπέδαφος, τις επιχειρήσεις και τις εγκαταστάσεις των αεροδρομίων, τις κατασκευές και τα εργοστάσια, τα εργαστήρια και τις μηχανές.

Οι συντάκτες της Golos Truda υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα για τους εργάτες και τους αγρότες να δημιουργήσουν αυτόνομες ταξικές οργανώσεις, ούτως ώστε να προωθήσουν την αναδιοργάνωση της οικονομίας από τα κάτω, και την ανάγκη για τους διανοούμενους να εστιάσουν τις προσπάθειές τους με το να βοηθήσουν τις μάζες να προετοιμαστούν για την “πραγματική Επανάσταση” της κοινωνικοποίησης της παραγωγής. Με τα μέσα τέτοιων ταξικών οργανώσεων θα μπορούσε να γίνει μια ρεαλιστική μετάβαση ώστε το οικονομικό σύστημα να εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Διαχωρίζοντας τη θέση τους απ’ όλους του κρατιστές, οι συντάκτες παρατηρούν πως τα πολιτικά κόμματα είναι υποχρεωμένα στο καθήκον κατάκτησης της εξουσίας, αλλά,

Για να αναλάβουμε την οικονομία, δεν είναι απαραίτητο ένα πολιτικό κόμμα. Αλλά, γι’ αυτή τη διαδικασία είναι απαραίτητες οι οργανώσεις των μαζών, ανεξάρτητες οργανώσεις που παραμένουν έξω από πολιτικά κόμματα. Σ’ αυτές τις οργανώσεις είναι που πέφτει, την ώρα της Επανάστασης, το καθήκον της δόμησης ενός νέου κοινωνικού και οικονομικού συστήματος.

Γι’ αυτό οι Αναρχικοί δεν σχηματίζουν ένα πολιτικό κόμμα. Μάχονται, είτε άμεσα στις μαζικές οργανώσεις ή (ως προπαγανδιστές) σε ομάδες και ιδεολογικά συνδικάτα.

Ως παράδειγμα αυτού, θεωρείται η τύχη του διυλιστηρίου Νομπέλ στην Πετρούπολη: στα τέλη του 1917 οι εργάτες του διυλιστηρίου αποφάσισαν να διαχειριστούν συλλογικά την εγκατάσταση, πάνω στο κύμα φυγής των ιδιοκτητών κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Ωστόσο, οι Κόκκινες αρχές αγνόησαν πλήρως την επιθυμία τους και το έκλεισαν απολύοντας όλους τους εργαζόμενους. Η κατάσταση ήταν σε γενικές γραμμές ίδια σε μεγάλο μέρος της Ρωσίας και της Ουκρανίας· οι Μπολσεβίκικες αρχές απαγόρευσαν στις μάζες την ανεξάρτητη δραστηριότητα, δυσφημίζοντας μια τέτοια δραστηριότητα ως “ένδειξη απειθαρχίας”, και κατέστειλαν ενεργά τα αυτόνομα κινήματα σαν αυτά των Αναρχικών, των Μαχνοβιτών και των Πρασίνων, όπως και τις κοοπερατίβες, τους απεργούς εργάτες και τους εξεγερμένους αγρότες.

Οι συντάκτες της Golos Truda συνοψίζουν εύλογα:

Ο Αναρχισμός δεν είναι μόνο μια ιδέα, ένας στόχος· είναι, πριν απ’ όλα τ’ άλλα, επίσης μια μέθοδος, ένα μέσο αγώνα για τη χειραφέτηση της [ανθρωπότητας] (…) Δεν μπορεί κάποιος να επιτύχει τον Αναρχισμό με κανένα τρόπο εκτός απ’ το να πάει ευθεία προς το στόχο, από τον άμεσο Αναρχικό δρόμο. Αλλιώς δεν θα φτάσει κανείς.

*Απόσπασμα από: http://blackrosefed.org/red-black-october-anarchist-perspective-russian-revolution-100th-anniversary/

Σημείωση της μετάφρασης:

Το Σύνταγμα της Ντβίνσκ και ο μυστηριώδης θάνατος του Γκράχοφ

*Αναδημοσίευση από εδώ: https://www.alerta.gr/archives/86

international / crime prison and punishment / opinion / analysis Saturday December 04, 2021 12:31 byWayne Price

Review of Jacques Lesage de La Haye, The Abolition of Prison

Anthony J. Nocella II, Mark Seis, & Jeff Shantz (Eds.), Classic Writings in Anarchist Criminology; A Historical Dismantling of Punishment and Domination.

Jamie Dimon is the CEO and chairman of JPMorgan Chase & Company, and apparently something of a philanthropist. In a recent column in the New York Times (8/8/21), he begins, “One in three American adults—more than 70 million people—have some type of criminal record…about the same number of Americans [as] have college degrees….Nearly half of formerly incarcerated people are unemployed one year after leaving prison. That is a moral outrage.”

So it is, but what to do about the high rate of arrests, of imprisonment, and of post-prison unemployment? Chairman Dimont wants to find jobs for newly released convicts, but what about all that incarceration in the first place?

Many people think that anarchists and other prison abolitionists simply want society more-or-less as it is, but with no police, no courts, no laws, and no prisons. “Common sense” tells them that such a society (if it could miraculously come into existence) would quickly devolve into chaos (“anarchy”). Criminals would have a field day—except in the neighborhoods of the very rich, who would hire private security guards. Eventually, a new repressive state would be formed by either organized crime or the professional rent-a-cops (or both together).

Oddly enough, there are people who advocate something like this: pseudo-“libertarian” right-wingers (some of whom call themselves “anarcho-capitalists,” which is not a thing). Even the liberal program of “defund the police” is often misinterpreted to mean “abolish the police”—now, in this society. However, it is pretty easy to argue that our current society, as it is organized with its marketplace in goods and people, its inequality, its poverty, its white supremacy, its sexism, its dog-eat-dog morality, its constant wars, and its general lovelessness—could not exist without repressive laws, police, courts, and prisons. Certainly, things could be made more humane, rational, and flexible—but to altogether abolish prisons, etc., is beyond the scope of capitalism and the state.

“Only a true social revolution can bring the end of punishment by imprisonment…. ‘A society without prisons can only be a society that doesn’t need prisons.’ All the anarchists agree in saying that prison cannot disappear without a radical change of society taking place.” (Lesage de La Haye; pp. 8 & 18) And yet this is often used as a justification for law, police, and prisons.

Let us imagine a different kind of society (call it anarchy, socialist democracy, small-c communism, or a realistic utopia). It would be a prosperous society with a comfortable life for everyone, decent work for all which is productive and even creative, plenty of leisure and free time, equality in all areas including everyone’s standard of living, democratic participation in decision making in industry and community affairs, freedom and respect for women, equality for all racial and ethnic groups, sexual freedom among consenting adults, few limitations on “softer” drugs, and treating more dangerous drugs as issues of public health. Finally, it would have an ideology—taught from childhood—of cooperation, mutual respect, and individual autonomy.

Is it not also “common sense” that there would then be a great deal less crime of any sort, a big decrease in violence, anti-social aggression, abuse of women and of children? I do not say that all anti-social behavior would vanish. But even today, Lesage de La Haye estimates, based on current research, only about five percent of those convicted are “clearly dangerous” having committed “rape, murder, hostage situations, assault with a deadly weapon, shootings.” (p. 95)

Especially in the period of the transition to a new society, a generation will still show the effects of having been raised in the loveless world of capitalism. But it is not necessary to assume that humans will ever be perfect and without flaws. Kropotkin wrote that under anarchism, “There surely will remain a limited number of persons whose anti-social passions…may still be a danger for the community.” (Nocella et al.; p. 168)

There is a widespread misconception that anarchists think that people are “naturally” good. Anarchists do think that people are capable of goodness, especially if in a society which encourages cooperation and mutual respect. But anarchists also think that humans are capable of badness. This is a major reason why people should not have power over other people; “power corrupts.” Therefore anarchists want to get rid of politicians, bureaucrats, businesspeople, police, wardens, and prison guards.

If there is a lot less anti-social action in a good society, then that remaining bad behavior can be dealt with in a much less repressive, more rational, and compassionate fashion. In their “Introduction,” Nocella et al. write, “In an anarchist society, state definitions of crime would disappear, but conflict between humans would remain. The nonhierarchical and noncoercive strategies defining transformative justice will, to some degree, always be necessary.” (p. 14)

Two Books

These two books deal with anarchist views of crime and punishment, especially in relation to prisons. The little book by Jacques Lesage de La Haye covers his own history as a delinquent, his self-education in prison, his efforts to form family-like communities to help young delinquents, and his general research on the topic of abolition of prisons. Anthony Nocella II, Mark Seis, and Jeff Shantz have edited a collection of writings by early anarchists on the subject of crime and imprisonment. The “classic” authors included are William Godwin (a major precursor of anarchism), P.-J. Proudhon (the first to call himself an “anarchist”), Mikhail Bakunin (a founder of revolutionary anarchism), Peter Kropotkin (a major theorist of anarchist-communism), the Haymarket martyrs August Spies and Michael Schwab, Errico Malatesta, Voltairine de Claire, Lucy Parsons, Alexander Berkman, and Emma Goldman. Much of their selected writings cover general anarchist themes of opposition to the state and capitalism as a background to considering crime and punishment. I am not going to go over each writer’s contribution, but rather review some overall themes of these foundational anarchists, together with Lesage de La Haye.

The anarchist authors all agree that laws, legislatures, police, courts, and prisons (and executioners) exist to maintain the power and wealth of the capitalist class and its state officials. These laws justify the greatest “crimes” of all, the robbery and murder of the people of this country and the world by the bourgeoisie and its state forces These laws and the conditions they uphold are the main creators of the crime, violence, and anti-social aggression from below. This is the starting point of the anarchist analysis of crime and punishment.

Of the conditions of suffering and oppression, the classical anarchists reprinted here focus on poverty and class exploitation. These socioeconomic factors are extremely important to relate to crime and punishment. However, there is only one discussion of women’s oppression (by Emma Goldman) and none of racial injustice (except for a brief passage by de Cleyre about the evil of lynching). This is not a limitation of the editors but of the revolutionary anarchists of the time.

An anarchist-socialist society would still have rules of some sort. Kropotkin distinguishes between “two currents of custom,” which lay the basis for two currents in the laws. These are, “the maxims which represent principles of morality and social union wrought out as a result of life in common, and the mandates which are meant to ensure…inequality.” (Nocella et al.; p. 141) This is the “double character of law.” The first current is based on social interaction and mutual aid, while the second current props up the exploiter, the priest, and the king. “It must be utterly destroyed on the day when the people desire to break their chains.” (p. 142)

All the writers look at the irrationality of the laws and the penalties for breaking them, above all of incarceration. Punishment and retribution (really revenge) are denounced as unworthy motives for dealing with harms caused by individuals—especially in a society which has harmed these and other individuals at least as much. The only just motive for coercing anti-social actors would be to protect society from their aggression. Yet the current system is not very effective at that. The people arrested, tried, and sent to prison, mostly come out of prison eventually. Few have been improved and many have been worsened. Many will again break the law and be sent back to prison.

As an argument against the punishment of criminals, several of the authors argue that individuals’ actions are determined by previous conditions, Therefore they should not be blamed if they act harmfully towards others. (This is argued in passages by Godwin, Bakunin, and de Cleyre.) Certainly everyone’s behavior is formed by the interaction of heredity with their biological and social environment. But people do make choices and decisions and may be held responsible for them. This is not a justification for prisons, anymore than it is for whipping blocks, torture, or burning at the stake.

It is not hard to show the evils of prisons. Causing great suffering, they do not pretend to “rehabilitate” their inmates. “Rehabilitation” implies that there is a good society in which some aberrant people have broken the rules, therefore they can be re-adjusted to the good society. Yet actually, we have a bad society in which some people have followed the general competitive, get-over-on-the-other-guy, philosophy, but have done poorly at it. Of course rehabilitation does not work, although I hope Chairman Dimon can find some good jobs for a number of former inmates. (My barber, a good-hearted man, told me that he had offered to teach prisoners his art, until he learned that convicted felons were not eligible for a barber’s license.)

What Then?

The Nocella et al. editors summarize the view of Malatesta: “Anarchists, unlike authoritarians, do not claim to hold an infallible formula for ending crime as authoritarians propose through laws and force.” (p. 179) As he advocated in other areas of social organization, Malatesta proposed experimentation with different approaches to maintaining public safety. He responded to a fellow anarchist who advocated the communal organization of public safety in a form similar to agencies for public health or transportation, under popular control. But Malatesta was opposed to a specialized or permanent police force, fearing that it would become a new oppressor. Anarchists and revolutionary Marxists have long advocated some sort of popular militia (an organized, armed, people) to replace the police and army.

How would people in a free society deal with social conflicts and harms? “What is the best method for settling problems and conflicts within a collective? We all know it: dialogue, reconciliation, discussion—in short, mediation. It has always existed.” (Lesage de La Haye p. 77)

Lesage de La Haye tells the story of the Indigenous people of Guerrero, in the Costa Montana region of Mexico. (Pp. 67—70) 63 villages formed a federation with locally elected “police captains,” judges, and overall committees. Offenders are treated with mediation, re-education, and reparations—no prisons (the Mexican state was not happy about that). Covering about a hundred thousand people, it has lasted for over ten years (at the time of this publication). He also refers to other examples of successful community management of public safety around the world.

Movements against the police and prisons have burst out in the US and around the world. They are part of broader rebellions against state repression and the state itself, against exploitation and capitalism itself, against ecological destruction and the whole capitalist-statist-nature-destroying system. These two books are valuable contributions to that struggle.

References

Lesage de La Haye, Jacques (2021). The Abolition of Prison (trans. Scott Branson). Chico CA: AK Press.

Nocella II, Anthony J.; Seis, Mark; & Shantz, Jeff (Eds.). (2020). Classic Writings in Anarchist Criminology; A Historical Dismantling of Punishment and Domination. Chico CA: AK Press.

* written for Anarcho-Syndicalist Review

image 9781849353793_fc_1__72.jpg 0.05 Mb

Διεθνή / Αναρχικό κίνημα / Γνώμη / Ανάλυση Tuesday November 30, 2021 20:39 byDmitri

Εμείς στην ACM χαιρετίζουμε την FAU ως πρωτοπόρους στην αναρχική θεωρία και πρακτική. Ευχόμαστε τα επόμενα 65 χρόνια τους να είναι επιτυχημένα. Ποιος ξέρει; Μέχρι τότε μπορεί να έχουμε φτάσει στον κοινό μας στόχο, τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό*. - Το παρόν κείμενο γράφτηκε απο τον σύντροφο Όλιβερ, μέλος της οργάνωσης Anarchist Communists Meanjin με σκοπό να παρουσιάσει στο κοινό της Αυστραλίας την ιστορία της Αναρχικής Ομοσπονδίας Ουρουγουάης.

65 Χρόνια Επανάσταση – Η ιστορία της Αναρχικής Ομοσπονδίας Ουρουγουάης (FAU) [1]

Από τις 27 έως τις 29 Οκτωβρίου η Αναρχική Ομοσπονδία Ουρουγουάης – FAU γιόρτασε την 65η επέτειο από την ίδρυσή της. Η FAU ανέπτυξε τη θεωρία του Εσπεσιφισμού, μια στρατηγική για την αναρχική κομμουνιστική οργάνωση που επηρεάζει έντονα την οργάνωση “Anarchist Cummunists Meanjin”. Κατά τη διάρκεια της ύπαρξής της έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συνδικαλιστική οργάνωση, στο διεθνή πολιτικό διάλογο και στην αντίσταση στη δικτατορία. Για να παρουσιάσω αυτή την οργάνωση, την ιστορία και τις ιδέες της σε ένα αυστραλιανό κοινό έγραψα αυτό το άρθρο.

Η περιοχή του Ρίο ντε λα Πλάτα, η οποία περιλαμβάνει τμήματα της Ουρουγουάης, της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Βολιβίας, ήρθε σε επαφή με τον αναρχισμό μέσω Ευρωπαίων μεταναστών. Ο Ερρίκο Μαλατέστα, ο διάσημος Ιταλός αναρχικός, πέρασε τέσσερα χρόνια εκεί και είχε μια διαρκή επιρροή στην περιοχή. Η Ουρουγουάη ήταν από τις λίγες χώρες που διατήρησαν τον αναρχισμό ως κυρίαρχη ιδεολογία στο εργατικό κίνημα μετά την απόκτηση του ελέγχου από το κόμμα των Μπολσεβίκων κατά τη Ρωσική Επανάσταση. Ωστόσο, μετά την ήττα της CNT-FAI στη δεκαετία του ’30, τα μέλη των αναρχοσυνδικαλιστικών συνδικάτων άρχισαν να μειώνονται. Βγαίνοντας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ουρουγουάη είχε μια ευημερούσα οικονομία που δικαιολογούσε την ονομασία “η Ελβετία της Λατινικής Αμερικής”. Αυτό οφειλόταν στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της προς τους Συμμάχους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τους Αμερικανούς στον πόλεμο της Κορέας. Με το τέλος του πολέμου της Κορέας και χωρίς μεγάλους μόνιμους στρατούς για να θρέψουν, η παγκόσμια γεωργική βιομηχανία σημείωσε πτώση. Η χρυσή εποχή της Ουρουγουάης έφτασε στο τέλος της στα μέσα της δεκαετίας του ’50. Αυτό συνοδεύτηκε από αύξηση των εργατικών και κοινωνικών αναταραχών. Σε αυτές τις συνθήκες οικονομικής ύφεσης και αναρχικής παρουσίας στο εργατικό κίνημα δημιουργήθηκε η FAU.

Η FAU ιδρύθηκε στο Μοντεβιδέο το 1956 με ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων και ομάδων. Περιελάμβανε φοιτητές, συνδικαλιστές, διανοούμενους, οργανωτές της κοινότητας και ένα τμήμα Ισπανών εξόριστων που πολέμησαν στον εμφύλιο πόλεμο. Έπιασαν δουλειά προσαρμόζοντας τις θεωρίες του Μπακούνιν, του Μαλατέστα και του αναρχοσυνδικαλισμού, μεταξύ άλλων, στις μεταβαλλόμενες τοπικές συνθήκες.

Την ίδια χρονιά, 150.000 διαδηλωτές σταμάτησαν απο την εργασία τους σε ένδειξη αλληλεγγύης στους απεργούς εργάτες του εργοστασίου ελαστικών FUNSA. Καθ’ όλη τη διάρκεια της απεργίας και στη συνέχεια η FAU συνεργάστηκε με τα συνδικάτα για να δημιουργήσει ένα λιγότερο σεχταριστικό κίνημα. Σε αντίθεση με την Αυστραλία, το συνδικαλιστικό κίνημα στην Ουρουγουάη ήταν οργανωμένο γύρω από πολιτικές γραμμές. Υπήρχαν συνδικαλιστικές ομάδες αναρχικών, κομμουνιστών, μετριοπαθών σοσιαλιστών, χριστιανοδημοκρατών, απεργοσπαστικών συνδικάτων και δεξιολαϊκιστών. Η FAU είδε ότι αυτό διαιρούσε την εργατική τάξη. Πίστευαν ότι με το να είναι σε μια ευρύτερη μαζική οργάνωση η εργατική τάξη ήταν πιο ισχυρή και λιγότερο επιρρεπής στην οργανωμένη απεργοσπασία. Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνθηκαν από τον ορθόδοξο αναρχοσυνδικαλισμό που υποστήριζε ξεχωριστά ιδεολογικά συνδικάτα. Αυτό θα κορυφωνόταν με την ίδρυση της Εθνικής Συνέλευσης των Εργαζομένων (CNT) το 1964. Από την ίδρυσή της η FAU δραστηριοποιήθηκε στο εργατικό κίνημα και πίεζε για μια πιο ενωμένη εργατική τάξη.

Η πρώτη διαμάχη προέκυψε από μια διαίρεση το 1959 γύρω από την υποστήριξη της κομμουνιστικής επανάστασης στην Κούβα. Η μία πλευρά που αποτελούνταν κυρίως από φοιτητές καλών τεχνών και επαγγελματίες της ιατρικής καταδίκαζε την επανάσταση. Η άλλη πλευρά είχε μια θέση κριτικής υποστήριξης προς τους Κουβανούς. Η διάσπαση σημειώθηκε το 1963, καθώς οι αντι-Φιντελιστικές ομάδες αποχώρησαν επικαλούμενες τη διολίσθηση της Κούβας προς το σοβιετικό μπλοκ ως ασυγχώρητο έγκλημα. Η ομάδα που έμεινε ήταν επικριτική απέναντι στον Κάστρο και την κυβέρνησή του, αλλά υπερασπίστηκε το λαϊκό κίνημα που ανέτρεψε τη δικτατορία του Μπατίστα. Είχαν επίσης μια θετική άποψη για την επίδραση που είχε η κουβανική επανάσταση στη μη αναρχική αριστερά. Οι κομμουνιστές σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική είχαν αρχίσει να βλέπουν έναν δρόμο προς τον σοσιαλισμό διαφορετικό από τον εκλογικό που υποστήριζαν καθολικά τα κομμουνιστικά κόμματα που ήταν προσκείμενα στη Μόσχα εκείνη την εποχή. Μετά τη διάσπαση η FAU προσπάθησε να έχει μια πιο ενιαία ιδέα για το τι σήμαινε να είσαι αναρχικός και πώς έπρεπε να ενεργεί η οργάνωση.

Ένα άλλο αποτέλεσμα που είχε η κουβανική επανάσταση στη Λατινική Αμερική ήταν η αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή. Στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ συμμετείχαν στην εκπαίδευση των στρατών της Λατινικής Αμερικής και στην υπογραφή συμφωνιών αμοιβαίας άμυνας ως μέσο περιορισμού της σοβιετικής επιρροής στην περιοχή. Μετά την κινεζική, τη βιετναμέζικη και την κουβανική επανάσταση έγινε όλο και πιο σαφές ότι η εξάπλωση της “κόκκινης απειλής” δεν θα προερχόταν από στρατιωτική επέμβαση αλλά από εγχώριες επαναστάσεις. Το 1961 ο πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι διέταξε να αλλάξει το διαβόητο πλέον Σχολείο της Αμερικής το πρόγραμμα σπουδών του από την προετοιμασία για εισβολή στην αντικομμουνιστική αντεξέγερση. Τα μόνιμα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής θα ήταν ότι οι στρατοί της Λατινικής Αμερικής θα γίνονταν πιο δεξιοί και θα αναζητούσαν πολιτική εξουσία για να “προστατεύσουν” τους πολίτες τους, αφαιρώντας τους τα δικαιώματά τους. Υπήρξε ένα κύμα πραξικοπημάτων σε όλη τη Λατινική Αμερική. Η Βραζιλία το ’64, το Περού το ’68, η Χιλή το ’73, η Αργεντινή το ’76 και η Ουρουγουάη το ’73 είναι μερικές μόνο από τις χώρες που έπεσαν στα χέρια στρατιωτικών αξιωματικών που εκπαιδεύτηκαν από τις ΗΠΑ. Ο αυξανόμενος αντικομμουνισμός στον στρατό ήταν κάτι που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την FAU.

Η σκλήρυνση των οικονομικών πιέσεων, η αυξανόμενη υποστήριξη του ανταρτοπόλεμου μεταξύ των αριστερών της Λατινικής Αμερικής και η αυξανόμενη κυβερνητική καταστολή οδήγησαν την FAU σε μια στρατηγική αστικού ανταρτοπόλεμου. Βοήθησαν στη δημιουργία ενός συνασπισμού αριστερών ομάδων για την απαλλοτρίωση τροφίμων από πολυεθνικές εταιρείες για τους φτωχούς της Ουρουγουάης. Τελικά, ωστόσο, η FAU θα αποχωρήσει από τον συνασπισμό λόγω διαφορών στη στρατηγική. Ενώ οι άλλες ομάδες ακολουθούσαν την τάση των Γκεβαρικών να δημιουργούν αντάρτικους στρατούς για να αντιμετωπίσουν την κυβέρνηση, η FAU επέλεξε να ακολουθήσει μια στρατηγική παρόμοια με τα συμβούλια άμυνας που οργάνωσε η ισπανική CNT-FAI. Η πρώτη τάση θα σχημάτιζε στη συνέχεια το Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα – Τουπαμάρος (MLN-T), και παρόλο που η FAU θα συνεργαζόταν με αυτή την ομάδα όπου υπήρχε κοινός σκοπός, οι στρατηγικές διαφορές θα σήμαιναν ότι η συνεργασία στο πλαίσιο του ίδιου στρατιωτικού σχηματισμού δεν ήταν δυνατή.

Στο εργατικό κίνημα η FAU βρήκε περιορισμούς στην CNT λόγω της ισχυρής επιρροής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουρουγουάης (PCU). Το 1966 η FAU ίδρυσε τη Μαχητική Τάση, μια συμμαχία βάσης και μελών που πίεζε για περισσότερη μαχητική δράση και λιγότερη γραφειοκρατία στα συνδικάτα. Το μεγαλύτερο μέρος της επαναστατικής αριστεράς στα συνδικάτα συμμετείχε στη Μαχητική Τάση. Αυτός ο συνασπισμός θα λειτουργούσε ως όχημα για την εργατική απεύθυνση της FAU και θα εδραίωνε συμμαχίες στην επαναστατική αριστερά.

Το 1967 ψηφίστηκαν μια σειρά από αυταρχικούς νόμους. Το MLN-T τέθηκε εκτός νόμου. Η χώρα τέθηκε σε συνεχή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο στρατός απέκτησε πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην κοινωνία. Η Ουρουγουάη εισήλθε σε μερικό στρατιωτικό νόμο και οι πολιτικές ελευθερίες καταργήθηκαν. Οι νόμοι θεωρήθηκαν ως συμβιβασμός μεταξύ της κυβέρνησης και ενός όλο και πιο αντικομμουνιστικού στρατού. Η επαναστατική αριστερά δημιούργησε την ημερήσια εφημερίδα Época (Εποχή) και αύξησε τη δραστηριότητά της στην CNT. Η Μαχητική Τάση θα έπαιρνε ηγετικό ρόλο στη μαχητική δράση καταπολεμώντας την ανάμειξη του στρατού στην πολιτική ζωή. Αργότερα το ίδιο έτος οι ομάδες που συμμετείχαν στην Época τέθηκαν εκτός νόμου. Στα γραφεία τους έγιναν επιδρομές και τα μέλη τους αναγκάστηκαν να περάσουν στην παρανομία. Όταν η FAU προχώρησε σε μυστική μεταρρύθμιση του συνασπισμού, όλες οι άλλες ομάδες, με μία μόνο εξαίρεση, φοβήθηκαν ότι μια τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε περαιτέρω καταστολή. Αυτό θα οδηγούσε την FAU να επικεντρωθεί στην CNT και τη Μαχητική Τάση.

Το PCU είχε μια πολιτική κατευνασμού με τον στρατό. Ήλπιζαν ότι μια αριστερή φράξια στο στρατό θα τους βοηθούσε στην κατάληψη της κρατικής εξουσίας, όπως είχε συμβεί στη Ρωσική Επανάσταση. Ωστόσο, η PCU θεωρούνταν σε αυτό το σημείο τόσο ασήμαντη από τον στρατό, ώστε ακόμη και όταν η υπόλοιπη αριστερά αντιμετώπιζε μαζικές διώξεις, την άφηναν ήσυχη. Η μη αντίθεσή τους στους στρατιωτικούς έκανε τη βάση των συνδικάτων που έλεγχαν να αναζητήσει την ηγεσία της Μαχητικής Τάσης. Η FAU μπόρεσε να επωφεληθεί από την αδράνεια του PCU πείθοντας τη βάση του στα συνδικάτα να αναλάβει πιο ριζοσπαστική δράση.

Η FAU πίστευε ότι ο μόνος τρόπος για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού θα ήταν η δράση της εργατικής τάξης και όχι η ανατροπή της κυβέρνησης από μια στρατιωτικοποιημένη μειοψηφία. Έβλεπαν τον κίνδυνο μιας ένοπλης μειοψηφίας που θα κατέπνιγε και θα έλεγχε τα κοινωνικά κινήματα όπως στην Κούβα. Πίστευαν ότι ο κύριος λόγος για τη δράση του αντάρτικου θα έπρεπε να είναι η προστασία και η ενδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος. Τα συνδικάτα δέχονταν όλο και περισσότερες επιθέσεις από την αστυνομία, το στρατό και τις νεοφασιστικές συμμορίες. Η FAU διοργάνωσε ένα υπόγειο συνέδριο όπου σχηματίστηκε η δική της ένοπλη πτέρυγα OPR-33. Η OPR-33 σχεδιάστηκε με διαφορετικό τρόπο από άλλες αντάρτικες ομάδες στην περιοχή. Οι επιμέρους πυρήνες των ανταρτών είχαν τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο μπορούσαν να εκτελέσουν αποστολές και είχαν την αυτονομία να αποφασίσουν σε ποιες ενέργειες επιθυμούσαν να εμπλακούν. Οι αποστολές αποφασίζονταν από την FAU, η οποία αναζητούσε συνδικαλιστικούς αγώνες που χρειάζονταν ένοπλη βοήθεια. Καθώς η καπιταλιστική τάξη έφερνε ένοπλες ομάδες για την υπεράσπιση των συμφερόντων της, οι εργάτες χρειάζονταν μια ένοπλη ομάδα για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

Η FAU θα συνέχιζε την αντίστασή της στον στρατό. Το PCU συνέχισε να συγκρατεί το κίνημα με την πολιτική της μη σύγκρουσης. Την περίοδο μεταξύ 1967 και 1973 παρατηρήθηκε μαζική αύξηση της στρατιωτικής ισχύος και χρηματοδότησης. Το MLN-T συντρίφθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον στρατό. Με το MLN-T να έχει ηττηθεί και το PCU να αρκείται στον κατευνασμό, ο στρατός είδε ότι η κύρια αντιπολίτευσή του ήταν ανίκανη να τον σταματήσει και εξαπέλυσε πραξικόπημα. Η FAU συγκλήθηκε και αποφάσισε να μεταφέρει τις επιχειρήσεις της στην Αργεντινή. Η CNT ξεκίνησε μια γενική απεργία 15 ημερών που παρέλυσε τη χώρα. Οι δράσεις μετά από αυτό παρεμποδίστηκαν από την PCU, η οποία εξακολουθούσε να θέλει να συμβιβαστεί με τους στρατιωτικούς. Η FAU θα εργαζόταν στο κίνημα αντίστασης κινούμενη μεταξύ Αργεντινής και Ουρουγουάης μέχρι το 1976.

Το 1976 η Αργεντινή θα πέσει σε πραξικόπημα. Οι αγωνιστές της FAU παγιδεύτηκαν σε μια ήπειρο γεμάτη από δεξιές δικτατορίες. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Κόνδορας των ΗΠΑ, οι δικτατορίες σε όλη τη Λατινική Αμερική συντονίστηκαν για να απαγάγουν, να βασανίσουν και να δολοφονήσουν αριστερούς. Σε ολόκληρη την ήπειρο σκοτώθηκαν 60.000 έως 80.000 αριστεροί και περισσότεροι από 400.000 τοποθετήθηκαν σε πολιτικές φυλακές. Οι αγωνιστές της FAU υπέστησαν επίσης την κτηνωδία και πολλοί σκοτώθηκαν ή πέρασαν χρόνο στη φυλακή βασανιζόμενοι. Αυτή η καταστολή οδήγησε στη διακοπή των δικτύων της FAU στην Ουρουγουάη.

Μετά την πτώση της δικτατορίας το 1985 αναρχικοί αγωνιστές επέστρεψαν στην Ουρουγουάη και επανίδρυσαν την FAU. Η Ουρουγουάη στην οποία επέστρεψαν ήταν ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο από αυτό που είχαν αφήσει. Ήταν ένα κλάσμα των πρώην μελών τους και τα δίκτυά τους στην εργατική τάξη είχαν συντριβεί από τη δικτατορία. Η FAU βοηθήθηκε από τη διεθνή αναρχική κοινότητα να ανακτήσει τη σταθερότητα. Η θεωρία τους, γνωστή ως Εσπεσιφισμός, εξαπλώθηκε σε όλη τη Λατινική Αμερική. Η πρώτη νέα εσπεσιφιστική ομοσπονδία που δημιουργήθηκε ήταν σε μια γειτονική περιοχή της Βραζιλίας και ονομάζεται Αναρχική Ομοσπονδία Gaucho. Οι νέες προοπτικές της αναρχικής οργάνωσης εξαπλώθηκαν σε όλη τη Βραζιλία και τη Λατινική Αμερική.

Αυτή η επιρροή εξαπλώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, εμπνέοντας ομάδες στις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Καταλονία, την Ελβετία, τη Νότια Αφρική, την Τουρκία, την Αωτερόα (Νέα Ζηλανδία) και τη λεγόμενη Αυστραλία. Αυτές τις μέρες η FAU εργάζεται για την ανασυγκρότηση της παρουσίας της στην πολιτική της εργατικής τάξης της Ουρουγουάης και δραστηριοποιείται στα συνδικάτα και τα κοινωνικά κινήματα.

Εμείς στην ACM χαιρετίζουμε την FAU ως πρωτοπόρους στην αναρχική θεωρία και πρακτική. Ευχόμαστε τα επόμενα 65 χρόνια τους να είναι επιτυχημένα. Ποιος ξέρει; Μέχρι τότε μπορεί να έχουμε φτάσει στον κοινό μας στόχο, τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό*.

[1] ΣτΜ. Το παρόν κείμενο γράφτηκε απο τον σύντροφο Όλιβερ, μέλος της οργάνωσης Anarchist Communists Meanjin με σκοπό να παρουσιάσει στο κοινό της Αυστραλίας την ιστορία της Αναρχικής Ομοσπονδίας Ουρουγουάης.

πηγη: Anarchist Communists Meanjin

https://www.alerta.gr/archives/23051?fbclid=IwAR2pAW3cF7dfun_0TjaW3E3nHb7kj3cFi97Ykf4ARWuowIRoLCUOoJ5IPJQ

international / history of anarchism / link to pdf Monday November 29, 2021 22:03 byKSL

KSL: Bulletin of the Kate Sharpley Library No. 104, November 2021 has just been posted on our site.

Contents:
“An Affirmation of that for which I have fought.”, book review by Barry Pateman of “Salvador Puig Antich: Collected Writings on Repression and Resistance in Franco’s Spain.” Edited by Ricard de Vargas Golarons and translated by Peter Gelderloos. "The importance of this moving and informative book is to allow us to see Puig Antich as much more than a victim. It allows us to place him as part of a rich movement seeded by working-class militancy which was constantly assessing just how we can defeat capitalism and create a better world."
Two faces, two lives (anarchist mugshots of the 1890s) "We have just posted two biographies illustrated by mugshots by Alphonse Bertillon."
Bastard, Elisée Joseph Michel aka ‘Francois Pichancourt’ "According to Rudolf Rocker who was living in Saint Denis in 1894 and who had been introduced to him by Jean Wollmann, Bastard was then ‘one of the best known orators at that time and an excellent comrade’."
Maria Zanini (1865-?) When on trial "Knows nothing and never as much as saw the faces of people who arrived to doss in her home"
Jacinto Lives! Memories from St. Louis (a tribute from A few sad anarchists in St. Louis) "We spent only a handful of days with this funny, inquisitive, warm-hearted man. He defied all our stereotypes of an academic historian, and left a deep impression on us."
Tribute to Ross (Edinburgh Coalition Against Poverty and the Autonomous Centre of Edinburgh) "Please keep him in your thoughts as a wonderful comrade, activist and person who never sought the limelight or to promote himself but rather made an enormous contribution, without claiming any credit for it."
Young Rebels against the Empire: the youth memoirs of Nestor Makhno & Voldemar Antoni [Book Review] "To have uncovered and translated these memoirs is good work in itself, but Archibald is ever ready to aid the reader with maps, a glossary and footnotes. He is also able to point out the stories from his youth that Makhno does not tell..."
Library News (Nov. 2021) "American readers can now get hold of: A Life for Anarchy: A Stuart Christie Reader edited by the KSL. We’ll let you know when it arrives in the UK."
south-east asia / miscellaneous / interview Friday November 26, 2021 19:54 byMèo Mun, The Final Straw Radio

Mèo Mun is an anarchist collective working to make anarchist materials and ideas more accessible to a Vietnamese audience, together with providing an analysis of social struggles from a Vietnamese anarchist lens. Over the next hour you’ll hear three collective members, Mai, Will and tùng share their critiques of leftist misrepresentations of the Vietnamese State as Socialist, lasting impacts of imperialism and war on populations of Vietnam, the centering US imaginaries of Vietnam, the struggles of working class people in general (and queer folks and sex workers in particular) in Vietnam, nationalism promoted by the government and other topics.

TFSR: Would you please introduce yourselves with any names, preferred gender pronouns, affiliations or political identities as make sense for this conversation? Can you tell us a little about… is it pronounced Mèo Mun?

Mai: Yes, it’s pronounced Mèo Mun. I’m Mai, I use any/all pronouns. I don’t particularly use any political label, but I adhere to many anarchist principles.

Will: My name is Will. I use they/them pronouns. I’m an anarcho-communist.

tùng: Hi, I am tùng. I use any/all pronouns, I am an anarchist against the state and capitalism.

TFSR: Thanks for being here!

So, I am excited to have this conversation with you, thanks for making time and effort to chat! As anarchists from Vietnam, could you give us some highlights of the history of libertarian anti-capitalist and anarchist ideas and movements in Vietnam and what the milieu looks like today? And what sorts of topics and engagement drive those groups?

Will: As a preface, we are quite cut off from our roots. Many of us had lived for decades until we even heard of the word that encompasses our ideas and ways of life. The elaborate and complex history of the struggle for liberation in 20th century Vietnam is painted with a single stroke: you were either a patriotic Stalinist or a reactionary traitor, a colonial, fascist collaborator. The Marxist-Leninists who now rule the country only came into power by systemically eradicating all the other oppositional currents, labeling them traitors, and so yeah, of course they’d like to have a clear black and white narrative, of course they’d like for there to be no nuances; they’d look kind of bad otherwise and that’d weaken their grip on power. So, documents about anarchism or general radicalism in Vietnam, that divert from the State’s narrative are usually inaccessible in Vietnamese, either as hard copies, or scattered around obscure corners of the internet. That’s why we are on our very own bumpy road to learn and reconnect with our roots.

Historically, anarchism in Vietnam never grew into a wide-spread political movement. However, the struggle against the state, particularly states of the most populous ethnic group—the Kinh / Viet—can be traced all the way back to feudal times. Ethnic minorities living in upland Vietnam have been resisting the Kinh / Viet state’s expansionism for a very long time. James C. Scott remarks in the book The Art of not Being Governed: An Anarchist History of Upland Southeast Asia that many aspects of their cultures and ways of living can be read as anti-state and anti-authoritarian, meaning that they have, in a way, long practiced the tradition of keeping the state at arm’s length, out of their affairs. Their struggles continue until this very day, and we have much to learn from them. We must stress, though, that we should not retroactively apply the label “anarchist” to these groups and their practices, nor should we call what they do “anarchism.” As Simoun Magsalin, our Filipino comrade, observes about the anarchist milieu in the archipelago: we should be critical of the anarchist equivalents of a “noble savage” trope, and the search for a “pure” indigeneity unspoiled by the State that decolonization can return to. In the same vein, we have before criticized the idea popular amongst many Marxist-Leninists, that homophobia in Vietnam is solely a product of Western colonialism, and pre-French colonial Vietnam was a haven for queer people. Oof.

Anarchists, as well as radicals influenced by anarchist principles, also participated in the struggle against colonialism and imperialism of the 20th century. For example, under the yoke of French colonialism, the radical Nguyễn An Ninh called for the youth of Vietnam to “reinvent itself and take control of its own destiny.” He critiqued the Confucian family values of parental authority, gender inequality and traditional morality, encouraging people to “break with the past and free themselves from tyranny of all kinds.” He fought side by side with other anarchists and libertarian communists such as Trịnh Hưng Ngẫu and Ngô Văn (a former Trotskyist), in the labor movement. But as we’ve mentioned before, the Stalinists came into power by systematically eradicating all the radicals from oppositional currents like the anarchists, and indeed the Trotskyists who were brutally slaughtered. Ngô Văn, the former-Trotskyist-turned-council-communist who we mentioned earlier, went on to produce many materials critical of the authoritarian, counter-revolutionary nature of the Stalinists after fleeing their persecution to France.

Mai: As for the contemporary anarchist milieu in Vietnam, it is extremely vulnerable and atomised. We simply don’t have contact with other groups, even though there might be quite a few out there. Those groups might wisely want to keep more to themselves rather than reaching out, since state repression is quite severe. This is a challenge for us, as one of our goals is to find a way for Viet anarchist groups to safely connect, communicate, and exchange experiences, if they so wish. Another reason is that our milieu has been chronically isolated from the milieus in other countries. There are many reasons for this lack of international interaction, such as language barriers and, again, state repression, but also a relative lack of support, solidarity and understanding from the Western left and anarchist community. We believe that anarchism, as a method of revolution, cannot be applied successfully by an isolated group, in other words, without international solidarity. The exchange of information and ideas, as well as the interlinking of our struggles are absolutely essential for the mutual strengthening of anarchist communities. And so, at the moment, building coalition with other milieus in South East Asia is one of the tasks that we prioritize. It’s also why we really appreciate the opportunity you have given us here on the podcast today!

Having said that, we are aghast that in many leftist circles in the West, Vietnam is painted as this Socialist haven where people think and act like a hive-mind, and the only ones speaking against the state are reactionary traitors, or CIA agents. So-called anarchists are paying to be fed those lies; so-called anarchists are capitalizing on those lies. We’ve lost count of how many times we have been fed-jacketed without any evidence whatsoever, and the people exposing us to harassment and doxxing got away scott-free. This stems from how the struggles in Vietnam and other over-exploited countries have been ignored by the majority of Western leftists for decades, especially when we can’t be used as ammunition in their own political discourse. This makes talking about our experience in Vietnam all the more dangerous, and it actively discourages anyone who might start speaking out.

As we touched on a bit before, organizing outside of the state framework in Vietnam, whether online or on the ground, is dangerous: the threats of police violence and incarceration are always looming over us and our loved ones. Many leftists seem to think of Vietnamese police as heroic defenders of the working class. It really shouldn’t need to be stated, but no, they’re not. Vietnamese police exists to protect the State and capitalist property in Vietnam. Police violence and deaths in custody in Vietnam are a well-documented reality. In Vietnam, the ruling party holds all executive, legislative and judiciary power. Cops don’t even need a court subpoena to enter our houses. Commoners like us grow up being taught to stay away from cops and everyone is used to bribing them. As for the law, there is a clause against the making, storage and spreading of material for the purpose of opposing the state and you could be sentenced to 5 or 12 years, if you’re caught.

Speaking from personal experience, many Viet anarchists seek out anarchism because we are marginalised in other ways on top of being exploited by capitalists as workers. Within Mèo Mun, many of our members are queer, disabled, and/or young. Some were radicalised while trying to organize rather unfruitfully within the liberal framework. Some have cited the horrible abuse they have suffered under the education and medical system. Some used to organize as Marxist-Leninists, simply because Marxism-Leninism is synonymous with Communism in Vietnam, but then can’t reconcile their reality with such an ideology anymore. So queer liberation, youth liberation, as well as disability justice and care are some of the passions that keep us going.

And also, I think I forgot to introduce a bit about Mèo Mun as a collective. Would it be possible for me to do that now?

TFSR: Of course!

Mai: Ok, so Mèo Mun is an anarchist collective working to make anarchist materials and ideas more accessible to a Vietnamese audience, together with providing an analysis of social struggles from a Vietnamese anarchist lens. Specifically, we do the work of archiving, translating, and disseminating anarchist texts, which can be found on the online Southeast Asian Anarchist library. There is also a very gradual translation of English Wikipedia pages related to anarchism into Vietnamese. You know, because Wikipedia tends to be the first place people come to for a basic understanding of new concepts. We try to reach a wider audience on social media as well, and we write and speak to educate people on what our experiences in Vietnam are like. The anarchist milieu in Vietnam is very atomized, so one of our goals is to connect Viet anarchists together, and provide a safer space for them to express themselves and exchange ideas, without fear of state repression, or mass harassment from statists and nationalists. Naturally, we make an active effort to include Viet anarchists in the diaspora in our organizing.

Individually, our members also participate in feminist, queer liberation, youth liberation and prisoners solidarity organizing.

TFSR: Awesome, thank you so much for the really thoughtful answers you’ve been giving, very clear.

So, you’ve already spoken on the pervasiveness of the police state and mentioned capitalist property and some other things in Vietnam. I would love to hear your perspectives on the political and economic direction of the State of Vietnam. An essay of yours that caught my attention is entitled “The Broken Promises of Vietnam” in which you argue that the “Socialist Republic of Vietnam” is not actually socialist. You describe similar instances of neo-liberal national economic infrastructure development taking precedence over preserving ecosystems and leaving intact indigenous communities, let alone general public health. You also describe a government wielding a Nationalistic vision of citizens that excludes ethnic and sexual minorities and that allows for billionaires to rise while the working classes and peasants are displaced. Can you talk about this, about those broken promises and who are some communities most imperiled by the Nationalistic tenor of the CPV?

Will: So, in terms of politics, Vietnam is a crony Capitalist country. The success of a business depends entirely on how well they could navigate the unofficial channels of the state, on their relationships with the government or Party members and how much money they are willing to spend on bribery. Officially, Vietnam is dubbed a Socialist country, but the class stratification can be observed in our everyday life. We have a so-called “People’s” billionaire, Phạm Nhật Vượng, who, allegedly, built his empire from shaking hands with government officials to hoard land at a dirt-cheap price. He owns a total of $7.3 billion in assets, equivalent to the total assets of about 800,000 Vietnamese (on average). Very Socialist! Not to mention that Vietnam also has many other billionaires, enough to have a Shark Tank show right on national television. The very first promise, that the commoners who sacrificed everything for Vietnam’s liberation would be directly in charge of it, was shattered the very moment the Vietnamese government came into being.

The current Secretary of the Communist Party also openly praises capitalism, spicing it up with some superficial lukewarm critiques of capital! He said, and I quote: “We acknowledge that Capitalism has never been as global as it is today and has achieved many great achievements, especially in the utilization and development of productive capabilities and scientific-technological progress.” So, we’re just supposed to ignore all the toils the working class has historically and currently endured under capitalist Vietnam, for a Communism that may never even come! The end justifies the inhumane means, apparently.

As for nationalism, we mentioned it in the article “The Broken Promises of Vietnam,” but if you speak up and criticise the State, no matter how valid your points, how copious your evidences, you will be seen as going against the Vietnamese people, the Vietnamese nation, because the government has a vested interest in confusing party loyalty with the very natural and precious love that we have for our culture and fellow Vietnamese.

And as you know, nationalism sells the lie of a trans-class solidarity, that we Viet workers have more in common with Viet capitalists like Phạm Nhật Vượng, rather than with fellow workers from China, Cambodia, Myanmar, or indeed the US. While in reality, Vietnamese capitalists and government go hand in hand with capitalists the world over to brutally exploit Vietnam’s cheap labor and natural resources. This can be observed in the outsourced manufacturing of electronic components and textile products to Vietnam, in the many Special Economic Zones that are mushrooming all over the country. There can’t ever exist any meaningful solidarity between us, between the capitalists and the working class, and the people in power are understandably frightened that the workers in Vietnam would one day see through this gross lie.

Consequently, they are dead-set on stoking the nationalist flame in Vietnam. That’s why career communists based in Vietnam spew absolute nonsense like “nationalism is crucial to communism in Vietnam.” Actually, Vietnamese nationalism is crucial to Vietnamese capitalism and authoritarianism. And the indoctrination process starts young.

Let’s examine the 5 commandments that Uncle Hồ, Hồ Chí Minh, taught Vietnamese youth:

1. Love your Fatherland, love your compatriots.

2. Learn well, work well.

3. Good unity, good discipline.

4. Good hygiene.

5. Be modest, honest, and brave.


These are hung in almost every classroom in Vietnam (usually with a photo of Uncle Hồ). Many students are forced to learn them by heart. What comes first in these teachings? “Love your Fatherland.” Your fatherland comes before your compatriots. Children, who have not yet understood the concept of a “Fatherland,” let alone fully grasping what loving a Nation-state implies, are taught to put their “Fatherland” before themselves, before their family and friends. The next commandment: “Learn well” and “Work well.” For whom? In our opinion, also for your Fatherland, which is to say, for the state and the capitalists.

If you dare to question any of that, you’d likely be branded a traitor, a reactionary, a fake Vietnamese. If you dare to be “lazy” and not “work well,” you are a burden on society (disabled veterans in Vietnam are literally called “invalids;” we have “The Ministry of labor – War Invalids and Social Affairs”). The purpose of Vietnam’s education system, in our opinion, is to shape students into obedient workers or cogs in its capitalist machine, similar in essence to any other capitalist education system.

Also, many well-known authors whose works are featured in Vietnamese textbooks also incessantly preach nationalism and the idolatry of political figures like Uncle Hồ, Lenin, and yes, Stalin. A 1993 poem by Tố Hữu, famed Vietnamese poet, reads:

Oh, Stalin!

Alas, do the earth and sky mourn Your departure

If I’m to love my father, my mother, my husband

and myself one, then I love You ten.”


So, “I love you three thousands, Stalin.” Ouch! That’s not very good…

Consuming products from Viet brands and Viet media is widely considered “patriotic.” Which makes non-consumption unpatriotic. How convenient for the market economy! Oh and, not only Viet media, but also foreign media which uses Vietnamese labor. In 2018, a Hollywood blockbuster was filmed in HaLong Bay, Vietnam. The film set was then utilized by the authority as a tourist attraction. The whole issue of how that movie depicts US soldiers in Vietnam and local people asides, as we read about and cheer for the ongoing IATSE strike, we can’t help but wonder if Vietnamese actors, extras and crew hired in film productions outsourced to Vietnam are compensated fairly and equally compared to their US counterparts. Fun fact: there hasn’t been a legal strike in more than 25 years in Vietnam. The General Confederation of labor, which is supposed to represent the interests of the workers, hasn’t been organizing strikes, and so all the strikes that did take place were illegal. It’s apparently unacceptable for the workers to organize and demand better conditions for themselves; a workers’ struggle is only legitimate in the eye of the state if the state can control its direction.

Mai: A field where nationalist sentiments are particularly intense is sport, mainly soccer. There was this photo of a person holding a portrait of Uncle Hồ at a soccer match, which went viral a while back. That photo was said to be the evidence that Viet people love Uncle Hồ. What was conveniently not mentioned is how the sport scene in Vietnam is one of the best showcases for how poisonous Vietnamese nationalism is.

Rampant on Vietnamese Social Media is the xenophobic attitude when our national football team have a match, especially with other Southeast Asian teams. If the referee makes a decision that’s unfavorable for the Vietnamese team, their Facebook or other social media accounts will be flooded with tons of vitriol and death threats. The same thing will happen to the opposing team’s players if they were deemed “too aggressive” or simply scored the decisive goal. It’s even worse with women teams, where there’ll be slews of misogynist, transphobic and degrading language. Many Viet sport fans like to joke that all Thai women are transgender women, with the heavy implication that they are not “real” women. To the nationalist sport fans, all the other teams are inferior, mixed-blooded, full of unnatural citizens, and hence has an unfair advantage. To them, the Vietnamese team is simply the best; any losses are only due to these unfair advantages.

As you may also know, nationalism seeks to create an in-group, out-group mentality, and Vietnamese nationalism constantly and violently excludes Viet ethnic minorities. A stark example is how the education-indoctrination system strips them of their culture and language. There are 54 ethnic groups in Vietnam, with more than 100 Vietnamese dialects, yet there is only one official language taught in school and used in exams, the language of the dominant Viet Kinh group. This naturally puts people from other ethnic groups at a huge disadvantage. Many schools force their students to wear áo dài as uniform, regardless of their ethnicity, even though áo dài is a Kinh garment. Attempts to even out the ground for ethnic minorities face vicious backlash from Viet Kinh people, such as when the government tried to give bonus points in the national university entrance exam for ethnic minority students. Instead of getting rightfully angry at an education system which dehumanizes its students, forcing them to brutally compete with their peers for a chance to be exploited by capitalists, many Kinh people blamed and unleashed their wrath on ethnic minorities.

Those are our observations about the political and economic situation in Vietnam. Based on those symptoms, and dare we also draw some parallels with certain formerly “Communist” countries, we could tentatively share our guess on the direction of the Vietnamese state and its so-called Socialism-oriented market strategy, should it continue to fester unchallenged. However, we are not prophets speaking gospel, nor scientists playing with solid statistics here; we will not invoke some sacred words like “science” and “materialism” and from that claim absolute truth. What we will say is this: without mass mobilization and resistance of the working class, the Vietnamese state will strengthen its grip on the populace, through law, nationalism or hierarchical social conditioning. And capitalism, hand in hand with the state, will dig its claws further into the exploited classes, drawing out from them all they can offer. The working class of Vietnam will be further fragmented as capitalism consolidates its influence together with its exploitation, delegitimizing worker struggles against it. This would ingrain a sense of resignation and self-absorbed struggle in individual workers and prevent the building of solidarity amongst them.

TFSR: Some proponents of what’s called “Socialism” in Vietnam will argue that, in fact, the work that the Communist Party has brought forth has improved the quality of life of people in Vietnam. Have you heard of this claim, does that ring true in your experience that there has been development in the quality of individuals’ lives economically or educationally that could be attributed specifically either to so-called Socialism in Vietnam or through improvements from market society?

Mai: Why yes, we’ve heard this argument before, and our eyes roll every time. First, it is undeniably true that the qualify of life has been raised. And so what? That doesn’t prove that the same couldn’t have been achieved under another political system; life everywhere has been improving. Where is the evidence to pin this development on the so-called Socialism of Vietnam? It’s a wishy-washy way to justify the authoritarianism of the Vietnamese state and deflect from valid criticisms.

Will: And to add on to that, a suitable analogy would probably be prisoners not having to work as much. Sure, it’s an improvement to before, that still doesn’t change the fact that they’re still prisoners, still robbed of freedom and forced to toil under the same old master. Same thing here. Great, now we have internet; we also have no union to defend us against exploitation by the capitalists. Great, we get fastfood; we also have a state that’s just free of any control mechanism and can do what it wants (that’s how’s hierarchies of power work!). Great, we have iphones, ipads and gucci. The workers manufacturing for those corporates certainly can’t afford iphones, ipads and the newest gucci bag! But, whatever. So, okay, nice, quality of life has gone up. We’re not gonna say that’s bad, that’d be kind of stupid. But at what cost, in what context? The growth of quality of life is a good thing, but you can’t just ignore everything else surrounding it. A pizza party is nice, but you know what is nicer? Being in charge of our own life, our fruit of labor, and not being exploited and robbed of freedom. Partially because it includes a pizza party in it.

Mai: This line of argument also exposes a double standard casually applied for us people in over-exploited countries by many leftists and anarchists. Would you say the same to, say, queer people in more prosperous countries. “Hey you can get married now, you can even adopt children now. Why don’t you praise and be grateful to your capitalist government?” I’m sure there are people saying this to marginalised groups in more prosperous countries, but any anarchists worth their dime would vehemently and rightfully refute it. Yet everyone seems to be fine when this argument is casually thrown at people in so-called Third World countries. As if we’re supposed to be grateful for more crumbles! No, we want a seat at the table. We want everyone to have a seat at the table!

TFSR: Yeah, and when you’re referring to industrialists in Vietnam having an income level equal to, I think you said, 80,000 other people.. At what cost and how is that distributed?

Will: Yeah, also it’s 800,000 people.

TFSR: Excuse me, factor of ten… Thanks for being willing to tackle that question

What might be visions of libertarian communist approaches to some of the questions of raising the quality of life for people in Vietnam? Is that the sort of framing that you would use for a positive anarchistic vision forward? It seems like, just to add on, I’ve heard that in some countries that are ostensibly Communist or Socialist that people who are critical of the government sometimes have an allergy to those terms, to a positive turn of those turns, because it’s been shoved down their throats in such a negative way.

Will: Yeah, well…

Mai: Definitely, yeah [laughs]

Will: To me, it’s about representation. The State, this grand old thing, imposed all of those things on them, so I mean what choice do they have?

First and foremost, it must be said before any libertarian communist or anarchist vision can be realised, the people in Vietnam have to recognise that there exists deep problems with the current political system, and that there are solutions to those problems. The sad reality is this: the majority of Vietnamese people are alienated from politics (as authoritarian states tend to do to the people they oppress). So, politics is something done to them, rather than by them.

The state has built up for itself a shining image of legitimacy. And so even though many will say that there are problems with Vietnam as a whole, they are unlikely to be able to pin that to the political system. Maybe they can say that corruption is a severe problem of Vietnamese society. Maybe they can connect it to individual politicians and their supposed moral failing. But they won’t be able to say that corruption is only a symptom of the system and that, more specifically, hierarchies of power are simply incompatible with the interests of those at the bottom of the hierarchy, of the majority. Maybe they would even say that the one-party system is clearly not working, but mistake the illusion of choice of multi-party system for total liberation, for freedom. The root of the problems just eludes many.

There is also a sense of apathy and learnt helplessness that has been ingrained into the population, and so, as of now, the potential of political action and change is not great. This exacerbates the previous problem, in the sense that, even if a majority of people recognize the root of the problem, they do not think that they themselves and, only themselves, have the power to solve it. Or they think that the alternatives would only be even worse: either U.S. capitalism/liberalism or the kind of “Communism” with severe scarcity and corruption before the Đổi Mới reform — which mind you many Vietnamese still remember and are understandably frightened of. This is what we mean when we say Vietnamese people are alienated in politics.

We also recognise that historically in Vietnam, the traditional labor movement has alienated many groups, such as ethnic minorities, sex workers, people of marginalized genders and sexuality, disabled people, unemployed people, criminalized people, and young people. Moving forwards, it is important to make our movements inclusive enough for the many fronts against various forms of oppressions, not just class struggles. Of course, the working class is the only class capable of toppling capitalism, but our definition of “work” and “workers” needs to change radically.

So… a vision—a hope even—is that, through putting their predicament under the capitalist society of Vietnam into perspective and laying bare the fact that no one but themselves have the power to change it all for the better, people will gradually be free of the mental limitations and have the want to take control of their lives instead of putting it at the mercy of “the powers that be.” And when the recognition, the will and the want, happens, we trust that they will go only one short step further and come to adopt libertarian communist approaches for their struggles, even if they don’t declare themselves to be affiliated with any specific ideology. Again though, we are not prophets and to prophesize on a strict revolutionary form is an unwise and pointless endeavor.

But if we can say one thing about our approaches and our visions for a better quality of life in the future, we may call attention to community building. Given what we mentioned earlier regarding the alienation of the worker and the fragmentation of the working class, there is merit in considering a parallel process: of healing the wounds of alienation that capitalism left on all of us; and of educating each other on essential political knowledge, examples being food sovereignty, pre-figurative social organizing, and independent union building. And in an age where technology has become an integral part of our lives, it is short-sighted to overlook or undermine the importance of online organizing. The social relations produced and reproduced through online organizing is every bit as pre-figurative as the social relations of on-the-ground organizing. Certain aspects are different, sure, but the essence of it is the same: the building and maintaining of structures capable of facilitating our interactions as equals. Through our own organizing, we’ve also found online archiving and dissemination of anarchist materials to be critical in the context of our milieu in Vietnam, where severe censorship and state repression have proven to be highly effective in weeding out dissenting voices, and isolating those who would otherwise band together to collectively speak out against the state narrative.

And as to the framing… Yes! I think this is the framing that we will proceed with. Unlike the previous revolution in our history, ours won’t be one where the people are pushed into a so-called revolution by some self-righteous vanguard party. That kind of revolution has proven itself to be undeniably disastrous. And we would love to not repeat that. The true revolution should be a continuous process, in which everyone can partake right here, right now, on their own volition.

TFSR: Would you speak about the situation in Vietnam for people of marginalized genders, queer folks in Vietnam as well as folks criminalized for sex work?

Mai: Sure. The situation for queer folks is not great, though getting better. Same-sex marriage was criminalized until 2015. Then, the law prohibiting same-sex marriage was abolished, but it is still not legalized. So, since marriage comes with certain privileges in our current society, many queer people in Vietnam are stigmatized and barred from the medical, financial and other material privileges that their non-queer counterparts couples enjoy. Marriage equality is the front in which liberal organizations working within the state framework seem to pour a lot of effort.

For transgender people, as far as we know, there isn’t a single hospital in Vietnam that is allowed to perform gender-affirming surgeries for so-called “normal” people, only for people who were in an accident or have “birth defects.” At the same time, non-consensual, non-medically necessary medical interventions are still performed on intersex children, as they are permitted by law.

Transgender people who wish to undergo gender-affirming surgery often have to go through an intermediate center, and the whole process (examination, papers and surgery) is usually done in Thailand. Hormone therapies are not easily accessible through mainstream methods, but through the black market. They really have to bet their lives if they want to use hormones. Not only that, because of low supply and having to do surgery abroad, the amount of money one needs to spend to undergo gender-affirming surgeries can be approximately $20,000, even more if you account for long-term hormone treatments. To put this into perspective, the average yearly household income of a Vietnamese person is $2,235, before food and rent/mortgage and such. And remember, the $20,000 is only for the surgery. So, the cost is an absurdly high amount for the majority of Vietnamese people, who have to work hard just to put food on the table and keep a roof over their heads.

About sex work in Vietnam, we will speak not from personal experience, but from a place of legality and personal observation. Legally, sex work and even pornography are criminalized; sex workers used to face incarceration in so-called “rehabilitation centers” and still are charged with hefty fines if caught in raids, they are subjects of systemic stigmatization and discrimination as well, especially sex workers living with HIV. It was not until 2013 that detention center number 05 was shut down; it’s the rehabilitation center in which sex workers and drug users were detained and regularly subjected to forced labor disguised as “career training.” Supposedly, the closing of this detention center happened under the pressure from, as far as we know, an organization by and for sex workers in Vietnam called Vietnam Network for Sex Workers, amongst others. We could not find other sources to corroborate this, however, so we can’t say for certain this is what happened. Although, we certainly hope so! We suspect the reason for the scare sources has to do with the media not wanting to acknowledge sex workers’ existence since sex workers in Vietnam exist in this limbo wherein they’re criminalized, stigmatized, but also hyper-visible.

As for major queer, feminist, and sex worker organizations outside of the State framework, we are not aware of any, unfortunately. Yes, organizations that do not directly associate with the government exist; NGOs are by no means illegal. But that doesn’t mean they’re outside of the State framework. To truly be outside of the State framework, an organization must have the aim to work outside of that framework in the first place, hence giving a reason for organizing that doesn’t involve the State and doesn’t subject itself to the bounds the State establishes. There is no such thing as being accidentally outside of the State framework. And indeed, the organization we mentioned above express quite a bit of friendliness towards the state, which they view as well-intentioned but incompetent in execution with regards to programs for sex workers. We by no means wish to undermine or devalue their achievements; we applaud them for their efforts and are glad to know that there exists an organization standing for the interests of sex workers in Vietnam! But we cannot ignore the fact they achieved this only through the State framework, by cooperating and showing understanding to the machine which in the end perpetuates capitalism, and wish to see them exploited as workers. What they have accomplished is undeniably good, but in the long run, the state can never be a liberatory tool. Another thing is that a substantial part of their funding comes from liberal NGOs and NPOs. They themselves acknowledge that it is a challenge for them to organize without that funding, which will eventually go away. So once again, in spite of the good, we are obligated to point out that this form of organization cannot lead to the total liberation of the oppressed: an organization dependent on funding from liberal sources can never work to break free of the chains of the status quo, only the painstaking lengthening of those chains.

So we would say that the blindspots of the organizing by and for folks of marginalized genders, sexualities and sex workers in Vietnam is that there is no interlinking of struggles. The feminists can pinpoint the unlevel playground between men and women, but many are oblivious to, say, class struggles, of ethnic minority women, of queer people and of sex workers. Indeed, feminism in Vietnam applauds the icon of a successful career woman, a girl-boss CEO who are not dependent on men. The same with queer people: many strive to assimilate into the cis-het society by broadcasting that they can be as “normal,” as successful in their careers as non-queer people. And so the poor queers, the disabled queers, the queers who are not Kinh, and many more, are further marginalized and don’t have a place within the queer community. On top of that, their organizing are dependent on the State framework, on funding from NGOs and NPOs: they need NGO and NPO money to campaign for the government to give them more rights. And in our opinion, that kind of organizing is not sustainable and will never lead to total liberation. There will always be people who are unlucky enough to be the scapegoat, who are at the bottom of the hierarchy and cast to the fringe of society.

TFSR: Speaking as someone from the so-called USA, which participated in much of the 35 years of war Vietnam experienced in the mid-20th century following centuries of colonial extractivism at the hands of the states of France, China, Japan and others, I wonder if you can talk about the legacy of colonialism and war are on the peoples and environment of Vietnam?

Mai: This is personal to us. In my family, leftovers are seriously frowned upon, even just a single grain of rice. I remember, this was when I was about 5 or 6, leaving the dining table after finishing the meal, and got called back to eat one single grain of rice left in my bowl. This is because there are family members who are still alive, who survived the Vietnamese famine of 1945, caused by Japanese and French colonialism, together with the US bombing the transport system. An estimated 2 million Vietnamese people starved to death. There is also the persisting catastrophe of Agent Orange. Personally, someone in my direct family was exposed, and we have to deal with various medical complications. Ironically, if you Google “Agent Orange,” the top results are almost all about its effects on US veterans; few are about its lasting effects on Vietnamese people and our ecosystem.

If you’d like to learn more about the atrocities that the US army committed in Vietnam, we’d recommend you to first, well, talk to Vietnamese people. You can also read the “Winter Soldier Investigation,” which consists of first-hand testimonies from GIs about the many daily My Lais that they themselves had committed or witnessed in Vietnam. You may notice that this investigation has the same name as a fictional character from a famous franchise widely regarded as pro-US military propaganda. Now, of course this could very well be a total coincidence, but even so, the incidental effect is quite real. It casts a shadow over the investigation mentioned above regardless. The way information about war crimes and its devastating aftermath on people outside of the US is obscured like that is just one in a million ways how US imperialism and cultural hegemony are harming us right this moment. And as far as we know, the documents from that [Winter Soldier] investigation hasn’t even been translated into Vietnamese for the younger generation to access and read about what happened to our predecessors.

Another product of US-centrism, which manifests plentily in anarchist and leftist circles: in political discourse, Vietnam, a country, a people with our own complex and diverse history, is constantly reduced to and talked about solely in our relation to the US. Not the whole span of that relation either, but only 20 years of slaughter and ecocide. For example, on the website of the longest running anarchist magazine in the US called The Fifth Estate, they have a page about Vietnam that is described as: “VIETNAM The failed US war and resistance to it from an anarchist/anti-authoritarian perspective”

Vietnam is not just a “failed US war.” Refusing to view us as humans with our own complex history and ongoing struggles leads to dissidents like us Viet anarchists, who don’t solely paint Vietnam as the US’ helpless victim, being branded “fake Vietnamese, CIA pawns, agent provocateurs.” The irony here is palpable. If you stop for one second and just look at the whole span of Vietnam’s relation with the US, you’ll see how the Vietnamese capitalists have no qualms shaking hands with US capitalists in their quest to exploit Viet workers. The Vietnamese and the US militaries are being all pally now, with weapon trades and personnel training courses! The US framework of every political topic is also routinely forced upon us, to the point that a Viet person who doesn’t understand every nook and cranny of US politics and its lexicon won’t be able to participate in political discourse without risking being torn apart, figuratively. Meanwhile, many US leftists/anarchists will brazenly insert themselves and their narratives in almost every conversation about Vietnam that we try to have, without taking the time and effort to learn the Vietnamese context.

And this benefits no one but US imperialism and, ironically, the Vietnamese authoritarians and statists. They capitalize on the very real frustration of Viet people who know that their struggle is completely ignored and dismissed by the US and Western left. They’d constantly and only talk about how horribly awful the US is, reducing Vietnam to its helpless victim — a glorious, brave and united nation against a common foreign enemy. On top of that, because social media favors moralized content, they’d build their platform on moralized, hateful language and rhetoric. They target a clueless Western audience who prefer self-flagellation and tokenism, rather than carefully examining information, educating themselves and developing their own analysis. When faced with criticism, the statists will weaponize their identities to silence and even harass their political opponents, accusing any Vietnamese speaking differently of being fake Vietnamese. Statists and career communists capitalizing on disinformation about Vietnam have threatened us with state violence and we have no doubt they will report us to the authority the first chance they’ve got. Of course, US imperialism permeates many corners of this earth, but to view, for instance, a Kinh Viet person living in Vietnam as merely a “person of color” erases the privilege that their ethnicity affords them domestically, erases the reason for their loyalty to the Vietnamese nation-state. We humbly ask people to de-center the US and its bloody war from conversations about Vietnam — it is long overdue. Thank you.

tùng: To add on to that, after the war, information about Agent Orange was slow in reaching Viet people, and so a lot went on to have children without having been adequately informed and prepared. I personally knew a family whose first child is blind deaf with intellectual disability, due to their parents’ exposure to Agent Orange. Without any compensation from the US nor adequate disability care from the Vietnamese government, the Vietnamese victims of Agent Orange have to fend for themselves on their own, generation after generation. They receive about from $5 to $20/person/month, depending on the severity of their conditions and I think this money is not enough to survive on for a whole month.

And there are the millions of people who were displaced by the war, cut out from their cultural roots and families, forced to assimilate into a new society. Many lost their lives fleeing a war torn country with a shiny new state high on victory and hell bent on vengeance. The ones lucky enough to have reached their destinations and settled down know no ways of reconciling and reconnecting with their “đồng bào” — compatriots back in Vietnam. They can’t learn about the struggle in Vietnam without being manipulated and fed lies, thanks to state censorship and hateful nationalist sentiments.

TFSR: How can international listeners in the international community looking to be solidarity with struggles in so-called Vietnam and learn more & help? Are there any projects they can support or other sources of learning that you would suggest?

Will: There is a proverb in Vietnamese: “Nước xa không cứu được lửa gần,” which roughly translates to: “Water afar cannot put out a nearby fire.” So, the absolute best thing you can do for us, specifically, is to organize in your own community, and to educate yourself about the struggles in Vietnam, without unquestioningly absorbing disinformation like a sad sponge. It also helps if you rethink and refrain from projecting your own localized societal standards and frameworks onto situations in Vietnam, which usually have little in common. And this should be obvious, but: don’t use our struggles as mere ammunition in your struggles. When you go to do solidarity, you should not reduce us to media tokens and talking points.

As of now, Viet anarchists are outnumbered, our voices drowned out by pro-state propaganda. And so, every single person who refuses to fall for said propaganda is a win for us! You don’t need to listen to us, to Mèo Mun specifically, of course—we don’t claim to be the best source on every single topic related to the struggle in Vietnam, far from it—but please be very cautious of the disinformation from statists. Talk to as many Viet people as possible, and remember that we are not a hivemind and our experiences and opinions do vary! If you’re a reader, there are many texts on the Southeast Asian Anarchist Library concerning Vietnam and its history. So, do read close if you’re interested.

And if you’re into direct action, please pay attention to the migrant worker scene in your community. The conditions of Vietnamese migrant workers, especially undocumented ones, are often abysmal and they are extremely vulnerable to exploitation. And I’d dare to say that many so-called-Global-South migrant workers are vulnerable to exploitation. We’d be very happy to know that someone is looking out for them.

TFSR: Is there anything I failed to ask about that you’d like to discuss?

Will: Not really, but I’d like to, on behalf of Mèo Mun, express our heart-felt thanks to Bursts for reaching out to us, for your very thought-provoking and interesting questions, and for spending time with us today. We appreciate your giving us this platform, and though we try our best to cover what we experience in Vietnam, at the end of the day, our experience is just an experience. It is not universal and by no means can we claim to speak for every Viet person. We only hope that our speaking up gives you some tiny glimpses into our lives and struggles, which similar to any lives and struggles, are human, messy, and imperfect. So thank you for listening and seeing us!

Mai: Thank you!

TFSR: Thank you, all of you, for participating in this and also to the collective for collaboration in the answers. And I appreciate you taking the time doing this in English for the audience, I’m looking forward to this being a contribution towards more international understanding and solidarity. So, thank you!


Mèo Mun, Anarchist Views from Vietnam: Interview with The Final Straw Radio

This page has not been translated into 한국어 yet.

This page can be viewed in
English Italiano Català Ελληνικά DeutschWed 08 Dec, 08:54

browse text browse image

russian_anarchists.jpg imageΑναρχικοί στην Ο_... Dec 07 17:54 by DimX 0 comments

57024468.jpg imageAnarchy, Crime, and Prisons Dec 04 12:31 by Wayne Price 0 comments

safe_image.jpg image65 Χρόνια Επανάστα&#... Nov 30 20:39 by Dmitri 0 comments

textNovember 2021 Kate Sharpley Library Bulletin online Nov 29 22:03 by KSL 0 comments

audioMèo Mun, Anarchist Views from Vietnam Nov 26 19:54 by Mèo Mun, The Final Straw Radio 0 comments

tdor752x440.jpg imageTrans Rights is a Class Issue Nov 25 02:51 by Danny La Rouge 0 comments

logo_ucl.jpg imageUne approche libertaire du syndicalisme de lutte Nov 23 00:09 by Union Communiste Libertaire 0 comments

autoc_trans.png imageTDoR, Mobilisons-nous Et Organisons Nous ! Nov 22 23:56 by Commission antipatriarcat 0 comments

drapeau_kanak.jpg imageKanaky : qui jette le Caillou dans la mare ? Nov 22 23:44 by Daniel Guerrier 0 comments

transacg.jpg imageΔικαιώματα των τ`... Nov 22 18:02 by Anarchist Communist Group 0 comments

polytexneio3.jpg imageΤο Πολυτεχνείο π_... Nov 18 05:04 by Δήμος Βοσινάκης 1 comments

images.jpg imageLessons from the Historic Fight Against Fascism Nov 16 09:08 by Wayne Price 0 comments

vdsbrna.jpg imageΟ αναρχισμός ως τ ... Nov 13 20:27 by Zoe Baker 0 comments

textHow do you say especifismo in English? Nov 11 02:07 by Carl Eugene Stroud 0 comments

patriarxiasuntagmadiamarturia768x372.jpg imageFemicides in Greece Nov 07 19:06 by Nikos Vrantsis 0 comments

global_fossil_fuel_emissions.png imageCapitalism is destroying the climate Nov 03 18:55 by MACG 0 comments

great.png imageThe Great Resignation and Tapu Nov 01 19:22 by Pink Panther 0 comments

cfmeu_office_demo_2021.09.jpeg imageCFMEU Victoria fails its Covid test Nov 01 13:42 by MACG 0 comments

248688864_174164388241116_7765022398813388497_n.jpg image65 years of the FAU Oct 29 17:43 by Oceania anachist communist orgs 0 comments

textCall for Papers - Burning the Ballot: Feminism Meets Anarchy Oct 28 01:32 by Adam 0 comments

2fab953c27717026d7f5753351367ff6.png imageΒιβλιοπωλείο «Μα`... Oct 25 20:13 by Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής 0 comments

xvii_seminario_militante_anarquismo_y_socialismo_burocrtico.jpeg imageXVII Seminario Militante: Anarquismo y socialismo burocrático Oct 21 07:48 by ViaLibre 0 comments

d046b6790ffaacfd9e96190ee851a20b.png imageΟ μύθος των δύο άκ&#... Oct 17 20:06 by The Blast 0 comments

244736515_100411899092844_5810246162640167447_n.jpg imageΠαρουσίαση του anarchism.... Oct 14 19:27 by ΠρωτΑνΚαμ 0 comments

Capitalism and anti-capitalism imageCapitalism, Anti-Capitalism and Popular Organisation [Booklet] Oct 13 18:54 by International Labour Research and Information Group 1 comments

textMeydan: 3 miembros de DAF detenidos por escribir sobre la masacre del 10 de octubre en Ank... Oct 11 23:08 by Marusia 0 comments

ao_kalamata.jpg imageΑλληλεγγύη σε Κα_... Oct 11 20:45 by Αναρχική Ομοσπονδία 0 comments

textA Companion to the English Translation of Social Anarchism and Organisation Oct 09 04:20 by Carl Eugene Stroud 0 comments

textRevolutionary Group Praxis in Social Anarchism Oct 09 03:31 by Carl Eugene Stroud 1 comments

conj1534x1536.jpg imageΗ Λατινική Αμερι_... Oct 07 16:58 by CALA 0 comments

more >>
© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]