user preferences

Upcoming Events

No upcoming events.

Για το Anarkismo.net

Ποιοι είμαστε και γιατί το κάνουμε

Το Anarkismo.net είναι προϊόν διεθνούς συνεργασίας μεταξύ αναρχικών οργανώσεων και ατόμων που συμφωνούν με την Πολιτική Δημοσίευσης (δες παρακάτω). Έχει στόχο να επεκτείνει την επαφή, τη συζήτηση και το διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς αναρχικού κινήματος. Πρόθεσή μας είναι να καταστήσουμε τον δικτυακό αυτό τόπο ένα μέσο πραγματικά παγκόσμιο και πολυγλωσσικό.
Ο δικτυακός αυτός τόπος διαχειρίζεται από ομάδα εκπροσώπων των αναρχικών οργανώσεων που συμμετέχουν στο εγχείρημα. Οι ακόλουθες οργανώσεις έχουν διακηρύξει τη συμφωνία τυυς με την Πολιτική Δημοσίευσης και γι' αυτό έχουν δικαίωμα να ορίσουν έναν εκπρόσωπό τους στην Εκδοτική Ομάδα του Anarkismo.net:

Alternativa Libertaria/FdCA (Ιταλία)
Alternative Libertaire (Γαλλία)
Coordenação Anarquista Brasileira (Βραζιλία)
Coordination des Groupes Anarchistes (Γαλλία)
Federación Anarquista Uruguaya (Ουρουγουάη)
Grupo Anarquista Bifurcación (Colombia)
Grupo Libertario Vía Libre (Κολομβία)
Humboldt Grassroots (ΗΠΑ)
Libertäre Aktion Winterthur (Ελβετία)
Melbourne Anarchist Communist Group (Αυστραλία)
Motmakt (Νορβηγία)
Organisation Socialiste Libertaire (Ελβετία)
Workers Solidarity Movement (Ιρλανδία)
Zabalaza Anarchist Communist Front (Νότια Αφρική)

Εκδοτική Ανακοίνωση (Editorial Statement)

Προσδιοριζόμαστε ως αναρχικοί της «πλατφορμιστικής», αναρχικής-κομμουνιστικής ή especifista (ειδικής αναρχικής οργάνωσης) παράδοσης του αναρχισμού. Προσδιοριζόμαστε ευρέως μέσω της θεωρητικής αυτής βάσης, της παράδοσής της καθώς και της αντίστοιχης οργανωτικής πρακτικής, αλλά με όχι απαραιτήτως όλα όσα έχουν γίνει ή ειπωθεί έως τώρα. Έτσι, το anarkismo.net είναι μια αφετηρία για την πολιτική μας και όχι ένα τελικό σημείο.

Οι ιδέες-κλειδιά αυτής της παράδοσης με την οποία προσδιοριζόμαστε είναι η ανάγκη για πολιτικές οργανώσεις αναρχικών οι οποίες επιδιώκουν να αναπτύξουν:

  • τη θεωρητική ενότητα
  • την τακτική ενότητα
  • τη συλλογική υπευθυνότητα και πειθαρχία
  • την ομοσπονδιοποίηση (federalism)

Ο αναρχισμός θα δημιουργηθεί από την ταξική πάλη μεταξύ της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας (την εργατική τάξη) και της μικροσκοπικής μειονότητας που κυβερνά αυτήν την περίοδο. Για να είναι μια επανάσταση επιτυχής, θα πρέπει οι αναρχικές ιδέες να γίνουν οι καθοδηγητικές ιδέες της εργατικής τάξης. Αυτό δεν θα συμβεί αυθόρμητα. Ο δικός μας ρόλος συνίσταται στο να κάνουμε τις αναρχικές ιδέες τις καθοδηγητικές ιδέες ή, όπως λέγεται μερικές φορές, την «ηγεσία των ιδεών».

Μια από τις σημαντικές παράμετροι της δραστηριότητάς μας είναι η δουλειά μας μέσα στις οικονομικές οργανώσεις της εργατικής τάξης (εργατικές ενώσεις και συνδικάτα) όπου αυτό αποτελεί δυνατότητα. Επομένως, απορρίπτουμε τις απόψεις που περιορίζουν τη δραστηριότητα στα συνδικάτα, επειδή, ως μέλη της εργατικής τάξης, είναι φυσιολογικό το ότι πρέπει να είμαστε μέλη αυτών των μαζικών οργανώσεων. Μέσα σ’ αυτά, παλεύουμε για υιοθέτηση δημοκρατικών δομών όπως αυτών που ίσχυαν στα αναρχο-συνδικαλιστικά συνδικάτα, όπως, για παράδειγμα, η CNT, στη δεκαετία του '30. Εντούτοις, τα συνδικάτα, ανεξάρτητα από το πόσο επαναστατικά είναι, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ανάγκη για την ύπαρξη μιας πολιτικής αναρχικής οργάνωσης (ή οργανώσεων).

Θεωρούμε, επίσης, ζωτικής σημασίας την παρέμβαση και συμμετοχή μας και σε αγώνες που γίνονται εκτός των συνδικάτων και των εργασιακών χώρων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι αγώνες εναντίον ειδικών περιπτώσεων καταπίεσης, τον ιμπεριαλισμό και, ακόμα, τους αγώνες της εργατικής τάξης για ένα ευπρεπές μέρος και περιβάλλον στο οποίο να μπορεί να ζήσει. Η γενική μας προσέγγιση στους αγώνες αυτούς, όπως και η προσέγγισή μας στα συνδικάτα, είναι να αναμιχθούμε στα μαζικά αυτά κινήματα και στο εσωτερικό τους, προκειμένου να προωθήσουμε τις αναρχικές μεθόδους οργάνωσης, την άμεση δημοκρατία και την άμεση δράση.

Εναντιωνόμαστε ενεργά σε κάθε εκδήλωση προκατάληψης μέσα στο εργατικό κίνημα και εργαζόμαστε μαζί με εκείνους οι οποίοι αγωνίζονται εναντίον του ρατσισμού, του σεξισμού, του (θρησκευτικού) σεχταρισμού και της ομοφοβίας ως ζητήματα προτεραιότητας. Βλέπουμε την επιτυχία μιας επανάστασης και της επιτυχούς εξάλειψης κάθε καταπίεσης μετά από την επανάσταση, να καθορίζεται με την ανάληψη και διεξαγωγή τέτοιων αγώνων στην προ-επαναστατική περίοδο. Οι μέθοδοι αγώνα που προωθούμε αποτελούν προετοιμασία για την λειτουργία της κοινωνίας με αναρχικές και κομμουνιστικές ιδέες μετά την επανάσταση.

Εναντιωνόμαστε στον ιμπεριαλισμό και αντιτάσσουμε σε αυτόν τον αναρχισμό ως εναλλακτικό στόχο στον εθνικισμό. Υπερασπίζουμε τα αντι-ιμπεριαλιστικά κινήματα σε επίπεδο βάσης, υποστηρίζοντας μια αναρχική παρά μια εθνικιστική στρατηγική.

Αναγνωρίζουμε την ανάγκη των αναρχικών πολιτικών οργανώσεων που συμφωνούν με τις αρχές αυτές να συνενωθούν σε μια διεθνή ομοσπονδία. Εντούτοις, πιστεύουμε ότι η πιθανότητα ομοσπονδιοποίησης καθώς και η συνολική προσπάθεια γι’ αυτό, πρέπει να καθοριστούν από την επιτυχία στην οικοδόμηση εθνικών ή περιφερειακών οργανώσεων, ικανών να κάνουν τη διεθνή προπαγάνδα μας πραγματικότητα, παρά ένα συνονθύλευμα συνθημάτων.

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]